Τους λόγους για τους οποίους ο ισχυρός σεισμός που προκλήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Ζάκυνθο δεν προκάλεσε έντονα προβλήματα, επεσήμανε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ο Καθηγητής και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθ. Λέκκας.
Ο ίδιος μίλησε για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας την οποία χαρακτήρισε φυσιολογική και τόνισε πως κατά τη γνώμη του ο σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο κύριος και θα πρέπει να τον ακολουθήσει ένας μετασεισμός της τάξης των 5,8 ρίχτερ που όμως δε γεννά ανησυχία.
Ιδιαίτερη αίσθηση όμως προκάλεσαν οι παρατηρήσεις του για ευπαθείς περιοχές όπως είναι το Κρυονέρι, χαρακτηρίζοντας την επέκταση της οικοδόμησης εκεί ως «ντροπή για το νησί» ανάλογη με αυτή που επικρατεί στο Ναυάγιο. Σημείωσε δε πως στην ακτή του Ναυαγίου διαπιστώνεται η συνέχιση των κατολισθήσεων. Αναγνώρισε ωστόσο πως η διαχείριση του σεισμού έγινε με ένα πολύ καλό τρόπο, για να μην τον χαρακτηρίζει άψογο και σημείωσε πως καθοριστικός ήταν ο ρόλος που έπαιξε η άσκηση ετοιμότητας που έγινε πριν μια τριετία από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον ΟΣΚ.
«Αυτός ο σεισμός και η εμπλοκή όλων ήταν μια πολύ καλή άσκηση για όλους» ανέφερε, ενώ κάνοντας μια αναλυτικότερη αναφορά στο φαινόμενο ανέφερε πως έγινε ένας προσεισμός στη 01.10 για να ακολουθήσει ο κύριος σεισμός 50 λεπτά αργότερα.
«Το επίσημο μέγεθος είναι 6,4 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ και βεβαίως θα δείτε και άλλα μεγέθη μέχρι και 6,9 βαθμούς. Αυτό δεν οφείλεται στην δυσαρμονία των μετρήσεων αλλά το διαφορετικό μέγεθος που μιλάμε. Συνεπώς δεν κρύβουμε κάτι: το 6,4 ήταν το μέγεθος της σεισμικής ροπής και το 6,9 το επιφανειακό μέγεθος που πάντα είναι μεγαλύτερο» τόνισε μεταξύ άλλων. Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε πως το ρήγμα που γέννησε το σεισμό είναι στο μέτωπο της σύγκρουσης της πλάκας της Ευρώπης με την Αφρική και όχι σε δευτερεύον ή εγκάρσιο ρήγμα.
Τον σεισμό ακολούθησαν συνοδά φαινόμενα όπως ένα μικρό τσουνάμι , μια αστάθεια στις λιμενικές ζώνες αλλά και κατολισθήσεις.
«Η ένταση σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις συνέπειες που είχαμε. Αυτό συμβαίνει λόγω των γερών κατασκευών στο νησί. Μεγάλο ρόλο στις μικρές ζημιές έπαιξε και το γεγονός ότι ο σεισμός ήταν στα 35 χιλόμετρα μακριά από τη χερσαία ζώνη της Ζακύνθου, ενώ το ρήγμα είχε κλίση προς την Ιταλία, με την ενέργεια να διοχετεύεται προς τη γειτονική μας χώρα.
Ο κ. Λέκκας σημείωσε πως μικροσεισμοί θα αναμένονται μέχρι και τις επόμενες 5 εβδομάδες, ενώ υπογράμμισε πως ένας σεισμός της τάξης των 5,8 βαθμών δε θα έπρεπε να μας ανησυχεί αλλά αντίθετα να μας καθησυχάσει
«Πρόκειται για ένα σεισμό 400 φορές μικρότερο σε ενέργεια από τον κύριο σεισμό. Οφείλουμε να προειδοποιήσουμε τον κόσμο, χωρίς να υπάρχει ανησυχία» τόνισε, ζητώντας την εγρήγορση όλων.
Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε πως από το 1996 υπάρχει μια πλήρης καταγραφή όλων των περιοχών της Ζακύνθου σε σχέση με την εκδήλωση φαινομένων που αφορούν το σεισμό και σήμερα εξακολουθεί να υφίσταται.
«Είχαμε κατολισθήσεις στον Κόκκινο Βράχο και είναι μια αμαρτωλή ιστορία, όπως είναι και το Ναυάγιο. Ντροπή για το νησί, όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια είναι και το Κρυονέρι και δε θα το κρύψω. Ένας χώρος που τέμνεται από ένα ενεργό ρήγμα, ένας χώρος με κατολισθήσεις και στους 13 μεγάλους σεισμούς της Ζακύνθου, «παραβιάστηκε ασύστολα» με την επέκταση της δόμησης. Είναι ευτύχημα πως δεν έχει καταρρεύσει το Ακρωτήρι» ανέφερε, ενώ για το Ναυάγιο όπου μετά το σεισμό υπήρξαν νέες κατολισθήσεις ανέφερε πως στο σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη θα ενταχθούν και τα δεδομένα από την σεισμική διέγερση.
Τέλος, αναφέρθηκε στο Κάστρο, θυμίζοντας την μελέτη για την στήριξη των Πρανών που ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί και χρειάζεται νέα που θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ