Ζάκυνθος

Ευθύνες στον Περιφερειάρχη απέδωσε ο Δήμαρχος για την καθυστέρηση των έργων με το ΧΥΤΑ

Ευθύνες στον Περιφερειάρχη απέδωσε ο Δήμαρχος για την καθυστέρηση που σημειώνεται με τα έργα στο νέο ΧΥΤΑ με αφορμή τα τελεσίγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητά μέσα σε δύο μήνες να έχει κλείσει ο ΧΥΤΑ στο Σκοπό.
Ο Δήμαρχος απάντησε σε ερωτήματα που του έθεσαν οι ξενοδόχοι το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην εκδήλωση που κόπηκε η πρωτοχρονιάτικη πίτα αλλά δόθηκε η ευκαιρία συζήτησης για πολλά από τα προβλήματα του νησιού.

Ο κ. Στέλιος Μποζίκης μετέφερε το βάρος των ευθυνών στην Περιφέρεια και υπενθύμισε ότι εδώ και 8 μήνες το Περιφερειακό Συμβούλιο αντί να βοηθήσει έβαλε εμπόδια στη λύση του προβλήματος ψηφίζοντας αρνητικά στην περιβαλλοντική μελέτη του νέου χώρου για τα απορρίμματα στο Λίβα.

Οι ξενοδόχοι ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν για τις αρνητικές εξελίξεις από τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου καθώς είναι γνωστό ότι ο –Ε- με πρωτοσέλιδο την περασμένη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου έφερε στο φως όλα τα στοιχεία.

Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση με το ΧΥΤΑ στο Σκοπό που λειτουργεί μέσα στην προστατευόμενη περιοχή της χελώνας καρέττα-καρέττα, βρίσκεται σε προδικαστική διαδικασία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  υποστηρίζει ότι η χωματερή λειτουργεί κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.  Βάσει πρότασης του αρμόδιου για το Περιβάλλον επιτρόπου, η Επιτροπή απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη και ζητά από την Ελλάδα να συμμορφωθεί εντός δύο μηνών. Εάν δεν το πράξει, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην υλοποίηση έργων για να προστατευτεί το περιβάλλον είναι τεράστιες..

Ο Δήμαρχος Ζακυνθίων στεντορεία τη φωνή υπενθύμισε τι συνέβη στη Ζάκυνθο κατά το πρόσφατο παρελθόν και είπε ότι κόντρα στις θέσεις των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφερειακής ενότητας, δηλαδή του κ. Σπύρου Πλέσσα και του κ. Γιάννη Γεωργιλά, το Περιφερειακό Συμβούλιο είπε όχι στην περιβαλλοντική μελέτη για το Λίβα.

«Κι έχουμε πάει πίσω κι έχουμε πλέον τελεσίγραφα! Εμείς το λέγαμε τότε αλλά δεν μας πίστευε κανένας ότι ο ΧΥΤΑ στο Σκοπό δεν έχει μέλλον και κάτι πρέπει να κάνουμε με τη διαχείριση των απορριμμάτων» κατέληξε ο κ. Μποζίκης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *