Από το Μπάρι της Ιταλίας στη Ζάκυνθο πήραν από χθες οι στενοί πικρό ταξίδι της επιστροφής συγγενείς του Νίκου Παράσχη μετά την τυπική αναγνώριση της σορού του νεκρού στο νεκροτομείο του εκεί Νοσοκομείου.
Είχε προηγηθεί ένα ταξίδι 16 περίπου ωρών από την Πάτρα στο λιμάνι της νότιας Ιταλίας στην διάρκεια του οποίου κρατούσαν βαθιά μέσα τους την ελπίδα, μήπως και είχε συμβεί κάποιο λάθος.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και όταν πρόκειται για στενά αγαπημένα πρόσωπα, όλοι θέλουμε να πιστεύουμε σε ένα θαύμα.
Ο ένας από τους δύο στενούς συγγενείς, ο γνωστός επιχειρηματίας Ζήσης Παράσχης, ήταν από τους πρώτους που βίωσε όσο ελάχιστοι άλλοι, το δράμα της εξαφάνισης του αδελφού του και στη συνέχεια του εντοπισμού του πτώματος του άτυχου Νίκου Παράσχη.
Από το πρωί εκείνης της μοιραίας Κυριακής, στις 28 Δεκεμβρίου 2014, 12 ώρες αφόρου όταν είχε γίνει η τελευταία επικοινωνία του Νίκου Παράσχη με το γιό του και παρακολουθώντας την τηλεοπτική κάλυψη των γεγονότων, ζούσαν με την αγωνία.
Αγωνία που μεγάλωνε καθώς οι ώρες περνούσαν και η επικοινωνία μαζί του είχε χαθεί και δεν επρόκειτο ποτέ να επανέλθει.
Το χρονικό των γεγονότων
Από το πρωί της Δευτέρας 29 Δεκεμβρίου, όταν είχε γίνει γνωστό πως ορισμένοι επιβατες είχαν εγκαταλείψει το φλεγόμενο πλοίο και οι αρχές τόσο της Ιταλίας όσο και της Ελλάδας δεν παρείχαν πληροφορίες, ο Ζήσης Παράσχης άρχισε να αναζητά πληροφορίες και στοιχεία για την τύχη του αδελφού του από τους συνεπιβάτες και ιδιαίτερα από τους άλλους οδηγούς οχημάτων που ταξίδευαν από τη Ζάκυνθο για την Ιταλία.
Πολύτιμη πηγή πληροφοριών οι συνάδελφοί του, οδηγοί των άλλων οχημάτων που ανήκαν σε εταιρεία ζακυνθινών επιχειρηματιών.
Με ένα από αυτούς, τον Βαγγέλη Νταλιάνη, οδηγό βυτιοφόρου της εταιρείας ΜOΥΖΑΚΗΣ TRANS, κοιμήθηκαν στην ίδια καμπίνα. Ξύπνησαν το πρωί από τους καπνούς και των φωτιές. Οπως μας είπε ο διευθυντής της μεταφορικής εταρείας, Νίκος Μουζάκης, μάζεψαν βιαστικά τα πράγματα τους και βγαίνοντας από την καμπίνα είδαν καπνούς στον διάδρομο.
– Πάμε στο κατάστρωμα, φέρεται να του είπε ο συνεπιβάτης του στην καμπίνα.
– Εδώ θα καούμε σαν τα ποντίκια φέρεται να του απάντησε ο Νίκος Παράσχης.
Από εκείνη την ώρα πάνω στη σύγχιση και τον πανικό, οι δρόμοι τους χώρισαν. Kάπoιοι από αυτούς φέρονται να είπαν πως τον είδα να πέφτει με βάρκα στη θάλασσα.
Τα γεγονότα δείχνουν είναι πως ο Νίκος Παράσχης επέλεξε να εγκαταλείψει στο πλοίο κάποια από τις πρωϊνές ώρες της Κυριακής κι ενώ η πυρκαγιά άρχιζε να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και να απειλεί συνολικά την ασφάλεια του πλοίου.
Η βάρκα τους για πολλές ώρες βολόδερνε στα κύμματα της θάλασσας υπό συνθήκες θερμοκρασίας, μηδενικές και με ανέμους 8-9 μπωφόρ. Οι πληροφορίες από την Ιταλία αναφέρουν πως τον βρήκα νεκρό πάνω σε μια βάρκα – βαρελάκι το πρωί της Δευτέρας. Ομως αυτό δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επίσημα. Αν συνέβη αυτό θα πρέπει να υπολογίσουμε πως είχε περάσει σχεδόν 24 ώρες μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα και είχε πεθάνει από το κρύο.
Η Ιταλική ακτοφυλακή μετέφερε στο νοσοκομείο του Μπάρι το πτώμα του και παρότι καταγράφηκαν τα στοιχεία του από τη ταυτότητα που βρήκαν μέσα στα ρούχα του, οι αρχές της Ιταλίας αμέλησαν να ειδοποιήσουν τον Ελληνα πρόξενο στην περιοχή ή την Ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη.
Υπάλληλοι του Νοσοκομείου του Μπάρι έδωσαν την πληροφορία
Αυτό όμως που δεν έκαναν ο αρχές της Ιταλίας αλλά που δεν σκέφτηκαν να κάνουν ούτε οι Ελληνικές αρχές στην Ιταλία, το έκαναν οι συγγενείς του Νίκου Παράσχη. Αξιοποιώντας την πληροφορία ότι στο Νοσοκομείο του Μπάρι είχαν μεταφερθεί θύματα και τραυματίες από το φλεγόμενο πλοίο, τηλεφώνησαν την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου το μεσημέρι στο Νοσοκομείο του Μπάρι και άρχισαν να ζητούν πληροφορίες από τους υπαλλήλους.
Στις εκκλήσεις των συγγενών από τη Ζάκυνθο οι υπάλληλοι του Νοσοκομείου τους πληροφόρησαν ότι υπήρχε νεκρός με την ταυτότητα Νίκος Παράσχης.
Η πληροφορία έπεσε σαν κεραυνός στην οικογένεια του Ζήση Παράσχη η οποία συντετριμένη όφειλε πλέον να σηκώσει το βαρύ φορτίο της ενημέρωσης της συζύγου και των παιδών του άτυχου Νίκου Παράσχη. Πριν όμως από αυτή την εξέλιξη ήλθαν σε επαφή με τον πρόξενο της Ελλάδας στο Μπάρι και ζήτησαν να πιστοποιήσει την πληροφορία των υπαλλήλων του Νοσοκομείου.
Ο Ελληνας πρόξενος μετέβη πράγματι στο Νοσοκομείο το πρωί της Τετάρτης και επιβεβαίωσε ότι ο νεκρός ήταν ο Νίκος Παράσχης, σύμφωνα με την ταυτότητα που έφερε μαζί του. Από εκείνη τη στιγμή εστάλη σήμα στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη και από εκεί στις αρμόδιες αρχές στη Αθήνα και ανακοινώθηκε επίσημα πως ένας από τους νεκρούς στο Μπάρι ήταν ο Νίκος Παράσχης.
Και ήταν ακριβώς Τετάρτη παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Μια μέρα πικρή, όσο καμία άλλη για την οικογένεια Παράσχη. Μια μέρα τραγική για τους συναδέλφους του άτυχου οδηγού, την επιχείρηση του Χρήστου Μαλαφούρη που εργαζόταν και όλους εμάς τους ζακυνθινούς.
Εως την Πέμπτη η επιστροφή της σορού
Η σορός του Νίκου Παράσχη θα έλθει στη Ζάκυνθο τα επόμενα 24ωρα αφού προηγηθεί η νεκροψία, σύμφωνα με τα όσα ορίζει σε αυτές τις περιπτώσεις η ελληνική και διεθνής νομοθεσία.
Η νεκροψία θα γίνει σήμερα Δευτέρα και τα αποτελέσματα θα βγούν την επομένη ημέρα. Από αυτήν θα γίνει γνωστό εάν ο άτυχος άνδρας πέθανε από υποθερμία ή από πνιγμό.
Στη συνέχεια με φροντίδα της ελληνικής πρεσβείας στη γειτονική χώρα θα γίνει η μεταφορά της σορού του στη Ελλάδα.
Στο νεκροτομείο του Μπάρι υπάρχουν ακόμα άλλες δέκα σοροί οι περισσότερες των οποίων ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιούς ανήκουν.
Για το Νίκο Παράσχη ένα ταξίδι που ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014 τελειώνει με τον χειρότερο τρόπο τις πρώτες ημέρες του 2015.