Ζάκυνθος

Εστίες ρύπανσης τα κατασχεμένα πλοία στο λιμάνι

Κάτι παραπάνω από ασφυκτική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στο λιμάνι του νησιού μας από τα κατασχεμένα πλοία, των οποίων η απο-μάκρυνση παραμένει μπλεγμένη επί μακρόν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Τα πλοία αυτά, που κατά κανόνα βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, όχι μόνο καταλαμβάνουν πολύτιμες θέσεις αγκυροβόλησης στο λιμάνι, αλλά συνεχίζουν να αποτελούν εστίες ρύπανσης και βρωμιάς.
Η πρόσφατη επιχείρηση για τον εντοπισμό και την σύλληψη των εμπλεκόμενων στην υπόθεση της παράνομης μετακίνησης των σύριων μεταναστών είχε ακόμη μια πτυχή, που μπορεί να είναι ήσσονος σημασίας, τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά μελλοντικά θα αποτελέσει ακόμη ένα πρόβλημα: Πρόκειται για την «τύχη» που θα έχει το σκάφος Girl Maria, που επρόκειτο να μεταφέρει τους Σύριους στην Ιταλία και μετά την κατάσχεση του από τις αρχές, θα παραμείνει και αυτό αγκυροβολημένο στο λιμάνι.
Και ενώ το συγκεκριμένο σκάφος λόγω του μικρού μήκους του θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν δημιουργεί τόσο σοβαρό ζήτημα, δεν συμβαίνει δυστυχώς το ίδιο με το φορτηγό Amarunthus που 22 ημέρες μετά τον εντοπισμό του στο Πόρτο Βρώμι παραμένει ακινητοποιημένο στο λιμάνι και μάλιστα με τα αμπάρια του γεμάτα τσιγάρα, αφού όπως έχουμε αναφέρει και σε παλιότερα δημοσιεύματα δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την προσωρινή αποθήκευσή τους μέχρι να κατασχεθούν.
Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο Λιμενάρχης Νίκος Κοκκάλας, τόνισε τις επίπονες προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε το πρόβλημα να λυθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα και το πλωτό να μην ακολουθήσει την …τύχη του Tianjin που μετρά ήδη τέσσερα χρόνια στο λιμάνι αλλά και του δεύτερου φορτηγού CHANG CHUN» , το οποίο εντοπίστηκε τον Ιούνιο του 2012 επίσης με παράνομα τσιγάρα.
Τα δύο πλοία μεταφέρθηκαν στην μαρίνα εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ αυτό που ανακοινώθηκε από την πλευρά του Λιμενάρχη, είναι πως η πλειοδοσία για το Tianjin, αν και ξεκίνησε δεν προχώρησε στο επόμενο στάδιο.
«Αν και μας ενημέρωσαν ότι είχε βρεθεί πλειοδότης, αυτός τελικά δεν κατέβαλε το απαιτούμενο ποσό και ο πλειστηριασμός θα επαναληφθεί» σημείωσε, ενώ για το Amarunthus, σχολίασε πως γίνονται κάποιες προσπάθειες ώστε το φορτίο να έχει καταστραφεί μέχρι το τέλος του Γενάρη.
«Γίνονται κάποιες ενέργειες και έχουμε βρει μια εταιρεία που είναι διατεθειμένη να απομακρύνει και να οδηγήσει σε άλλο λιμάνι, όπως αυτό της Ελευσίνας και τα τρία τσιγαράδικα.Πρέπει να προηγηθεί μια διαδικασία από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές για να αποφανθούν αν μπορεί αυτή η εταιρεία να εξουσιοδοτηθεί για την απομάκρυνση των τσιγαράδικων» τόνισε σχετικά ο Λιμενάρχης συμπληρώνοντας πως παραμένει το πρόβλημα με το Αmarunthus που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να γεμίσει με νερά.
Μαριλένα Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *