Ζάκυνθος

Ερχονται ομβροδεξαμενές και λιμνοδεξαμενές στους πρόποδες του Βραχιώνα

Ενημέρωση για τα έργα που προγραμματίζει μελλοντικά ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς ποσότητας νερού στο δίκτυο του νησιού, έγινε χθες το βράδυ στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΖ με προτεραιότητα στην κατασκευή ομβροδεξαμενών και λιμνοδεξαμενών.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ψηφίστηκε ομόφωνα το τεχνικό πρόγραμμα των έργων για το 2015 που περιλαμβάνει έργα στην ύδρευση ύψους 13,3 εκατομμυρίων € και έργα στην αποχέτευση ύψους 2,1 εκ. €.

Ανάμεσά τους είναι μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης αλλά και η ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων. Επίσης μικρότερα έργα όπως συντηρήσεις, βελτιώσεις και επεκτάσεις στα χωριά.

Προς το παρόν είναι σε εξέλιξη μία συνεργασία με το ΙΓΜΕ για νέες γεωτρήσεις που έγινε από την προηγούμενη διοίκηση, αλλά το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με τον ειδικό του σύμβουλο εξετάζει την εκπόνηση μελετών και ακολούθως την εξασφάλιση χρηματοδότησης για να γίνουν ομβροδεξαμενές και λιμνοδεξαμενές στους πρόποδες του Βραχιώνα που συγκεντρώνοναι και οι μεγαλύτερτες ποσότητες από τις βροχοπτώσεις.

Πρόκειται για την υλοποίηση των μέτρων που εισηγήθηκε ομάδα του πανεπιστημίου Πατρών με επικαφαλής τον καθηγητή Νίκο Λαμπράκη.

Τα έργα αυτά ήταν προεκλογική δέσμευση της νέας δημοτικής αρχής και πρέπει να προγραμματιστούν γιατί απαιτείται χρόνος ώστε να φτάσουν μέχρι τη δημοπράτησή τους. Αυτές οι μεγάλες δεξαμενές θα συγκεντρώνουν ποσότητες βρόχινου νερού το οποίο θα υφίσταται επεξεργασία και μετά θα δίνεται στο δίκτυο. Με δεδομένο το μεγάλο ύψος βροχοπτώσεων που έχει η Ζάκυνθος αυτές οι λύσεις θεωρούνται πολύ καλές για να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό και μάλιστα συνεχούς ροής, που θα καλύψει τις ανάγκες του νομού χειμώνα – καλοκαίρι.

Η ενημέρωση έγινε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΖ Διονύση Κοντονή που έδωσε το περίγραμμα του σχεδιασμού που γίνεται καθώς χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά μέχρι να φτάσουμε στην τελική ευθεία. Στην κατεύθυνση αυτή εργάζεται ο νέος σύμβουλος της επιχείρησης, καθηγητής υδρογεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας Ν. Λαμπράκης.

Το λόγο πήρε το μέλος του ΔΣ και πρώην Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Γιάννης Κοπανάς ο οποίος έθεσε το θέμα της χωροθέτησης των ομβροδεξαμενών και λιμνοδεξαμενών και είπε ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην πορεία γιατί η Ζάκυνθος έχει παντού οικισμούς. Ο κ. Κοπανάς έθιξε ένα γνωστό θέμα του νησιού που είναι η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, η οποία λόγω της αναρχίας που υπάρχει σε όλες τις δραστηριότητες δεν επιτρέπει να γίνουν μεγάλες ή οχλούσες εγκαταστάσεις σε κάποιο μέρος της Ζακύνθου.

Αγγελική Ξενόφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *