Ζάκυνθος

Επιφυλακτικός ο ΖΟΜΖ για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου

Τον τρομακτικό αριθμό των 2000 αδέσποτων στην πόλη και τα χωριά της Ζακύνθου έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα ο Ζακυνθινός Όμιλος Μέριμνας Ζώων και το δεδομένο αυτό αποτυπώνει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για το νησί μας που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί από τους αρμόδιους φορείς.

Η δημοτική αρχή έχει ήδη ξεκινήσει τις ενέργειες  για την δημιουργία ενός χώρου στον Παντοκράτορα, που θα λειτουργεί ως καταφύγιο και θα μπορεί να φιλοξενεί περίπου 60 αδέσποτα. Την πρόταση αυτή ωστόσο, ο Ζακυνθινός Όμιλος Μέριμνας Ζώων αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα και αντιπροτείνει, αντί για τη δημιουργία καταφυγίου, την λειτουργία δημοτικού κτηνιατρείου, που θα καλύπτει τις ανάγκες για στείρωση και περίθαλψη των αδέσποτων.

Στο πρόβλημα των αδέσποτων αλλά και στην συνάντηση που έγινε πριν αρκετές ημέρες με το Δήμαρχο Στέλιο Μποζίκη, προκειμένου να συζητηθεί η δημιουργία καταφυγίου, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ζακυνθινού Ομίλου Μέριμνας Ζώων Τ. Αβούρης, ο οποίος πρόσφατα φιλοξενήθηκε στο στούντιο του ραδιοφώνου του -Ε-.

Ο κ. Αβούρης, αν και χαρακτήρισε τις πρωτοβουλίες του Δήμου θετικές, μια που στο Δήμο ανήκει η υποχρέωση για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, δεν έκρυψε την έντονη επιφύλαξη του για τη δημιουργία καταφυγίου, σημειώνοντας πως το εγχείρημα είχε γίνει και κατά το παρελθόν από τον Ζ.Ο.Μ.Ζ χωρίς δυστυχώς να υπάρχει αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αβούρης θύμισε την λειτουργία καταφυγίου για τα αδέσποτα σε χώρο στον Αγαλά που είχε παραχωρηθεί από τον πρώην Δήμο Λαγανά. Η προσπάθεια δεν είχε στεφθεί με επιτυχία, αφού υπήρχαν προβλήματα όπως δολιοφθορές, καταστροφές αλλά και έντονες αντιδράσεις από τους περιοίκους.

«Έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα από πολύ πιο πριν και ο Όμιλος μας κατά καιρούς έρχονταν σε επαφή με τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής χωρίς όμως αποτελέσματα. Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχουν στο νησί  2.000 αδέσποτα και το πρόβλημα συνεχώς να διογκώνεται» σχολίασε ο κ. Αβούρης, τονίζοντας πως ο Όμιλος τα τελευταία δύο χρόνια έχει ελάχιστους πόρους για να προχωρήσει σε προγράμματα στειρώσεων, τα οποία δεν αφορούν πλέον μόνο τα αδέσποτα, αλλά και τα σκυλιά τα οποία  έχουν ιδιοκτήτες που όμως  δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της στείρωσης.

Ο κ. Αβούρης, αναφέρθηκε στις ευθύνες που έχει ο Δήμος για την περισυλλογή, την σήμανση, την στείρωση των αδέσποτων και επαναφοράς τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *