Ζάκυνθος

Επιφυλάξεις για την μελέτη ανάπλασης της παραλιακής

Ενημέρωση για τον σχεδιασμό που αφορά  την ανάπλαση της   παραλιακής λεωφόρου, ζητά η Λιμενική Επιτροπή από το Δήμο Ζακυνθίων και στη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου διατυπώθηκαν προβληματισμοί, καθώς, άλλη είναι η μελέτη που παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε στην Λιμενική Επιτροπή και άλλη φαίνεται να είναι η μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου στο Πνευματικό Κέντρο.

Η βασική διαφοροποίηση σε ότι αφορά τον σχεδιασμό, έχει να κάνει με την πεζοδρόμηση τμήματος της παραλιακής λεωφόρου  για την οποία τα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής που κατά το πρόσφατο παρελθόν ενέκριναν την μελέτη, δεν γνώριζαν!

 Έτσι ελήφθη ομόφωνη απόφαση με την οποία η Λιμενική Επιτροπή ζητά από το Δήμο να παρουσιάσει εκ νέου  μελέτη με όλα τα καινούργια  δεδομένα, έτσι ώστε η Επιτροπή να διατυπώσει τις απόψεις της το τελικό της στάδιο.

Το θέμα έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης το μέλος της Λιμενικής Επιτροπής Μαρλέν Μαρίνου Ξανθού, η οποία διατύπωσε και τους σοβαρότερους προβληματισμούς, υπογραμμίζοντας  πως η δημόσια διαβούλευση θα πρέπει να εξαντληθεί.

 Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ίδια ενημερώθηκε για την μελέτη την περασμένη Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο, αφού απουσίαζε από την συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής όταν συζητήθηκε αυτό το θέμα παρουσία του Δημάρχου και των μηχανικών.

Η κ. Μαρίνου – Ξανθού διατύπωσε επιφυλάξεις για το κατά πόσο η μελέτη που παρουσιάστηκε ήταν πλήρης  και υπογράμμισε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί και στην παραλιακή, η εικόνα της Αλεξάνδρου Ρώμα, όπου αφενός υπάρχουν αντιδράσεις για τις πεζοδρομήσεις, αφετέρου τα γύρω στενά είναι παραδομένα στη βρωμιά και την υποβάθμιση.

Χαρακτήρισε το ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό και υποστήριξε πως η διαβούλευση με όλους τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού και της περιοχής, θα έπρεπε να προηγηθεί της συζήτησης στην Λιμενική Επιτροπή.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπλαση της παραλιακής όταν στους γύρω δρόμους υπάρχει βρωμιά, αυθαιρεσίες  με σταθμευμένα οχήματα  και κατεστραμμένη άσφαλτος! Αν υπήρχαν χρήματα, ας κάναμε πιο ανθρώπινη την Πόλη καταρχήν από άποψη καθαριότητας» δήλωσε  μεταξύ άλλων η κ. Ξανθού, επισημαίνοντας πως έχουν μείνει αρκετά αναπάντητα ερωτήματα από το Δήμο και τους μελετητές σχετικά με τους χώρους στάθμευσης, την λειτουργία καταστημάτων της παραλιακής, για την λειτουργία της αστικής συγκοινωνίας, για την ομαλή διέλευση των οχημάτων από το Αργάσι στο Κρυονέρι κ.α.

Επιφυλάξεις, πιο συγκρατημένες βέβαια διατυπώθηκαν και από τον εκπρόσωπο των τουριστικών πρακτόρων Διονύση Μαρίνο, ο οποίος ανέφερε πως άλλη ήταν η μελέτη που παρουσιάστηκε στη Λιμενική Επιτροπή και άλλη η μελέτη που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο.  Συμφώνησε πως η παραλιακή θα πρέπει να αλλάξει όψη και τάχθηκε υπέρ της πεζοδρόμησης, ωστόσο επεσήμανε την ανάγκη να παρουσιαστεί και πάλι η μελέτη στην Λιμενική Επιτροπή. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την ροή του κόσμου αλλά και για τον εξωραϊσμό της Πλατείας του Άμμου.

Ο Λιμενάρχης συμφώνησε πως το θέμα της μελέτης πρέπει να συζητηθεί με τα νέα δεδομένα και ο Προϊστάμενος του Τελωνείου έφερε το παράδειγμα πεζοδρομήσεων που λειτουργούν καλά σε άλλες πόλεις όπως είναι η Πρέβεζα και το Άργος.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Τ. Στρούζας, διατύπωσε τις επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει και κατά το παρελθόν, σημειώνοντας πως η μελέτη είναι αποσπασματική, αφορά μόνο ένα τμήμα της Πόλης και δεν λύνει προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά η Πόλη και έχουν να κάνουν με το κυκλοφοριακό.

«Κανείς δε διαφωνεί να γίνει ωραίο το λιμάνι, αλλά δεν μπορούμε να το βλέπουμε ξεκομμένα» σχολίασε.

Ο Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής Τιμόθεος Ζώντος, παίρνοντας το λόγο σχολίασε πως η μελέτη για την ανάπλαση εγκρίθηκε από το Λιμενικό Ταμείο, καθώς επιβάλλεται η παραλιακή να αλλάξει όψη.

«Υπήρχαν ερωτήματα που απαντήθηκαν από το Δήμαρχο και για αυτό κρίναμε πως η μελέτη πρέπει να εγκριθεί για να αναβαθμιστεί η περιοχή» σχολίασε ο κ. Ζώντος, ο οποίος όμως συμφώνησε πως η μελέτη θα πρέπει να παρουσιαστεί και πάλι στην Λιμενική Επιτροπή με όλα τα νέα δεδομένα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *