Ζάκυνθος

Επεσαν οι υπογραφές για την χρηματοδότηση το έργου!

Μετά από προσπάθειες μηνών “έπεσε” την Πέμπτη,18 Δεκεμβρίου, η υπογραφή για την επανένταξη και χρηματοδότηση του έργου της πλατείας Σολωμού στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης κ’ Αυτοδιοίκησης για λογαριασμό Δήμων της χώρας.

Συγκεκριμένα μετά την πρόσφατη δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστα Σκρέκα στο Δήμαρχο Παύλο Κολοκοτσά και τους συνεργάτες του στην Αθήνα, με έγγραφο που υπογράφει ο Προϊστάμενος του Ειδικού Φορέα διαχείρισης της ΕΕΤΑΑ προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, κατατέθηκε αίτημα επικαιροποίησης πίνακα για έργα που αφορούν τρεις Δήμους της ελληνικής περιφέρειας, ένας εκ των οποίων  είναι και αυτός της Ζακύνθου.
Οπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο ζητείται η αλλαγή του χαρακτηρισμού των έργων από “προς απένταξη” σε “ολοκληρωμένα”  σύμφωνα με το υλικό τεκμηρίωσης  που επισυνάπτεται στο σχετικό φάκελο.

Με  αυτή την αλλαγή χαρακτηρισμού ανοίγει ο δρόμος της χρηματοδότησης του έργου της πλατείας Σολωμού,η οποία είχε κοπεί από τον Αύγουστο του 2013 με ανάλογα έγγραφα τα οποία είχαν κοινοποιηθεί στο Δήμο Ζακύνθου.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια έγγραφα τα έργα για τα οποία αλλάζει ο χαρακτηρισμός τους και μπαίνουν σε τροχιά οριστικής και μόνιμης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ είναι:
1. Η βιοκλιματική αναβάθμιση της  πλατείας Σολωμού Δήμου Ζακύνθου.
2. Η οικιστική αναβάθμιση πλατείας του Δήμου Σουλίου.
3. Η ανάπλαση τριών πλατειών του Δήμου Ιάσμου.

Το παρασκήνιο της επανένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ

Η πιο οδυνηρή έκπληξη για φορείς και πολίτες από τον περασμένο Σεπτέμβρη όταν εγκαταστάθηκε ο εργολάβος στην πλατεία Σολωμού και άρχισε να την ξηλώνει, ήταν η αποκάλυψη πως το έργο είχε απενταχθεί από την χρηματοδότηση του προγράμματος ένα χρόνο νωρίτερα και παρά ταύτα δημοπρατήθηκε – “πακέτο” με τον αγωγό ύδρευσης και με την ίδια ανάδοχο εταιρεία, με ορατό τον κίνδυνο η αγαπημένη πλατεία όλων των Ζακυνθινών να παραμείνει για πολλά χρόνια ένα εργοτάξιο, όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλα έργα του Δήμου (Θέατρο, Π.Κ.Βασιλικού κλπ) .

Πολλοί τότε διερωτηθήκαμε γιατί ο νέος Δήμαρχος επέτρεψε την εγκατάσταση του εργολάβου στην πλατεία και το ξήλωμά της.
Η αλήθεια είναι πως από τη στιγμή που είχε υπογραφεί η σύμβαση εγκατάστασης του εργολάβου η νέα δημοτική αρχή δεν μπορούσε να κάνει κάτι, εκτός κι αν αναλάμβανε να  αποζημιώσει τον εργολάβο δίχως να εκτελεστεί το έργο.

Από τις αρχές του Νοέμβρη άρχισε ένας αγώνας δρόμου με στόχο την εξεύρεση χρηματοδότησης για την πλατεία ή την επανένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2019.

Αρχισαν οι επαφές με τα υπουργεία, αλλά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τους άφησε πολύ μικρά περιθώρια αισιοδοξίας.
Το θέμα εκτός από τον Δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, άρχισαν να το επεξεργάζονται αθόρυβα και διακριτικά πλέον οι πιο στενοί συνεργάτες του κ. Κολοκοτσά και ιδιαίτερα ο δικηγόρος Παύλος Συνετός.

Ο κ. Συνετός κατάφερε να κινητοποιήσει, πάνω στο ζήτημα αυτό, την κα Ρόδη Κράτσα, πρόεδρο του Ινστιτούτου Καραμανλή και επιστήθια φίλη του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα τουρισμού Αναστάσιο Λιάσκο.
Ολοι μαζί και μετά από συνενοήσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο πήραν ένα ραντεβού με τον νέο Υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Κώστα Σκρέκα.

Στο ραντεβού αυτό στο οποίο παρέστησαν η κα Κράτσα, ο κ. Λιάσκος, ο κ. Κολοκοτσάς και ο κ. Συνετός, αποφασίστηκε να εξαντληθούν όλες οι χρηματοδοτικές δυνατότητες, ώστε να επανενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ.

Δύο εβδομάδες αργότερα ο φορέας διαχείρησης του έργου ειδοποίησε τον Δήμαρχο ότι η πλατεία Σολωμού έφυγε από τα μη   χρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ και πέρασε στα “ολοκληρωμένα” δηλαδή σε εκείνα που καλούνται να εκτελεστούν απρόσκοπτα και δίχως κανένα χρηματοδοτικό κενό.

Ετσι τελείωσε η χρηματοδοτική περιπέτεια της πλατείας Σολωμού και πήραν όλοι μια βαθιά ανάσα.  Ετσι στην ουσία ανοίγει ο δρόμος ώστε το εργο να ολοκληρωθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχει συμφωνήσει η δημοτική αρχή με την εργολήπτρια εταιρεία.

Αγγελική Ξενόφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *