Από το νέο σχολικό έτος στο συγκρότημα του Αγγερικού
Από τη νέα σχολική χρονιά ξεκινά η λειτουργία του Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Ζακύνθου , μιας νέας και σημαντικής εκπαιδευτικής δομής για το νησί μας, που θα στεγαστεί στο σχολικό συγκρότημα του Αγίου Κηρύκου, καθώς εκεί λειτουργούν ήδη τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ.
Τα Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο θα λειτουργεί υπό ενιαία διοίκηση, Διευθυντή και κοινό Σύλλογο Διδασκόντων.
Το σχολείο περιλαμβάνει τις τάξεις Α΄, Β΄,Γ΄Δ΄ Γυμνασίου και τις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Λυκείου. Σημειώνεται πως στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και μετά από την θεωρητική αλλά και πρακτική εκπαίδευση που θα λάβουν μπορούν να οδηγηθούν σε μεταλυκειακές δομές εκπαίδευσης και σε ανεξάρτητη ή εποπτευόμενη εργασία. Σημειώνεται πως μεταξύ των επιλογών των αποφοίτων μπορούν να είναι και τα διετή προγράμματα σπουδών , όπως αυτά που ιδρύονται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με τη Νομοθεσία που διέπει την λειτουργία αυτών των δομών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου δύνανται να εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΣΥ, μαθητές απόφοιτοι Γενικού ή Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και της Α΄ ή Β΄ τάξης των ΕΕΕΕΚ (Πρόκειται για τη δομή που ήδη λειτουργεί στην Μπόχαλη) . Δικαίωμα πρώτης εγγραφής έχουν οι μαθητές έως το 16ο έτος της ηλικίας τους. Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών στη Δ΄ τάξη χορηγείται τίτλος απολυτηρίου Γυμνασίου.
Με εισήγηση του ΚΕΣΥ οι εγγραφές των μαθητών Γενικού ή Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Γενικού Γυμνασίου
Οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου δύνανται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους, κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ: i) στην Α΄ τάξη Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, ii) στην Α΄ τάξη του Γενικού Λυκείου, iii) στην Α΄ τάξη του Ειδικού Λυκείου, iv) στην Α΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου, v) στην Α΄ τάξη του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου και vi) σε ΔΙΕΚ ενηλίκων αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Στην Α΄ τάξη Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΣΥ, κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, καθώς και κάτοχοι απολυτηρίου των Ειδικών και Γενικών Γυμνασίων.
Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών στη Δ΄ τάξη, χορηγείται απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου, και Επαγγελματικό πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου. Επιπλέον, οι απόφοιτοι της Δ΄ Τάξης δύνανται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, να συνεχίσουν στο «Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας».
Οι μαθητές που θα ολοκληρώσουν με επιτυχία τη φοίτηση τους (και τα πέντε έτη) έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στη Β’ Τάξη της αντίστοιχης ειδικότητας του ΕΠΑΛ ή στην Α’ Τάξη άλλης ειδικότητας του ΕΠΑΛ (Γενικού ή Ειδικού).
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακυνθίων είχε γνωμοδοτήσει θετικά και μάλιστα ομόφωνα για τη δημιουργία αυτής της δομής από τον περασμένο Δεκέμβρη και μετά από αρκετούς μήνες εκδόθηκε το ΦΕΚ για την σύσταση του σχολείου ( Τεύχος B’ 2702/02.07.2019)
Μιλώντας πρόσφατα στο ραδιόφωνο του -Ε- ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Γκούσκος αναφέρθηκε στην σημασία αυτής της δομής για τη Ζάκυνθο, υπογραμμίζοντας πως δίνει την διέξοδο για εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σε δεκάδες παιδιά με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που δεν μπορούσαν να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους στη Ζάκυνθο, ή φοιτούσαν στις τάξεις των Γενικών Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ με παράλληλη στήριξη.
Ο κ. Γκούσκος ανέφερε πως το αίτημα για την ίδρυση αυτής της δομής είχε υποβληθεί εδώ και 3 χρόνια, καθώς αποτελεί αναγκαιότητα για το νησί μας, ενώ η σύσταση των τμημάτων γίνεται με την συμπλήρωση εγγραφών από 3 μαθητές. Ήδη έχει προκηρυχθεί η θέση του Διευθυντή της μονάδας και μέχρι αύριο οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις.
Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από ενέργειες για την πρόσληψη του προσωπικού, τη διαμόρφωση του χώρου αλλά και την διευθέτηση των δρομολογίων για την μετακίνηση των μαθητών, αλλά ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας υπογράμμισε πως η δομή αυτή θα πρέπει να βρει ανταπόκριση.
Της Μαριλένας Παπαδάτου