Ζάκυνθος

Επί τάπητος το θέμα του ΧΥΤΥ

Στη Ζάκυνθο αναμένεται να βρεθεί σήμερα το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου Μανώλης Αγγελάκας, με σκοπό να συζητήσει με το Δήμαρχο Στέλιο Μποζίκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Διονύση Μυλωνά, το σοβαρό ζήτημα που αφορά τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η επίσκεψη του κ. Αγγελάκα, θα συνδυαστεί και με μια επίσκεψη στην περιοχή του Λίβα, προκειμένου να δει ιδίοις όμμασι την περιοχή η οποία κρίθηκε ως η καταλληλότερη για την κατασκευή του χώρου για την Υγειονομική Ταφή Υπολειμμάτων και για την οποία είναι ήδη έτοιμη και η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τα χρονικά περιθώρια για την αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα, είναι ιδιαίτερα στενά, δεδομένου ότι η απόφαση για την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου βρίσκεται εδώ και αρκετό διάστημα στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα.

Ο απερχόμενος Γραμματέας Τάσος Αποστολόπουλος, δεν είχε υπογράψει την σχετική απόφαση, υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων που υπήρξαν στη Ζάκυνθο τόσο από το Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και από άλλους φορείς όπως ο Βουλευτής, αλλά και εκπρόσωπους  συλλόγων και πολιτών.

Υπενθυμίζουμε πως τον περασμένο Ιούλιο, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία την Μ.Π.Ε της «Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων Ζακύνθου», ωστόσο η απόφαση αυτή είναι γνωμοδοτική και όχι δεσμευτική για τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ο κ. Αγγελάκας, όταν βρέθηκε στη Ζάκυνθο στις 24 Αυγούστου για την εορτή του Αγίου Διονυσίου, είχε την ευκαιρία να κάνει μια πρώτη άτυπη συζήτηση για το θέμα του ΧΥΤΥ με τους τοπικούς παράγοντες, ενώ για το ίδιο ζήτημα είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους των τοπικών Μ.Μ.Ε  πως θα πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση για τα σκουπίδια, σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Ενώ το θέμα εκκρεμεί πάντως, στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού ειδησιογραφικού σταθμού  SKAI, δημοσιεύτηκε το παρακάτω ρεπορτάζ στις 6 Σεπτέμβρη, σχετικά με την κατάσταση στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ στο Σκοπό, που υπογράφεται από το δημοσιογράφο Γιώργο Κεραμιτζόγλου:

«Συνεχίζεται η ρύπανση του κόλπου του Λαγανά στη Ζάκυνθο από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ που υπάρχει μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του θαλάσσιου πάρκου του νησιού. 

Πριν από ένα χρόνο το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ανακοινώσει ότι ο ΧΥΤΑ Ζακύνθου θα σταματούσε να λειτουργεί από τις αρχές του 2012 από την στιγμή που έχει ξεπεράσει το όριο κορεσμού. Όμως αν και έχει περάσει τόσος καιρός, ο ΧΥΤΑ λειτουργεί και η ρύπανση από τα σκουπίδια καταλήγει στον κόλπο του Λαγανά. 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ζακύνθου πρόσφατα αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και από τη στιγμή που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για την κατασκευή σύγχρονης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων σε άλλη περιοχή του νησιού και έξω από την προστατευόμενη περιοχή»  

Για το δημοσίευμα αυτό υπήρξαν αντιδράσεις από τη διοίκηση του ΦοΔΣΑ που τονίζει πως εδώ και ενάμιση χρόνο ο ΧΥΤΑ στο Σκοπό λειτουργεί χωρίς προβλήματα, ενώ έχουν εξασφαλιστεί οι αδειοδοτήσεις για την λειτουργία του μέχρι το 2015.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *