Ζάκυνθος

Εξυγίανση και κατάργηση του ΦοΔΣΑ προαναγγέλλει ο νέος Δήμαρχος

Η αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων στο μικροσκόπιο του Ν. Αρετάκη

Τροποποιήσεις στην μελέτη του Λίβα για τη διαχείριση και την επέκταση των κύτταρων

Ενίσχυση της διαλογής στην πηγή και έλεγχος του κόστους μεταφοράς στο Λίβα!

– Άμεση ανάγκη για απομάκρυνση του υλικού από το ΚΔΑΥ

-Η ανενεργή δεξαμενή καυσίμων δημιουργεί τεράστιους κινδύνους στο χώρο του αεροδρομίου!

Στο ιδιαίτερα οξυμένο  πρόβλημα της αποκομιδής αλλά και διαχείρισης των απορριμμάτων αναφέρθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο νέος Δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης με επίκεντρο  μεταξύ άλλων τον σχεδιασμό που γίνεται στο Λίβα και τα βήματα που θα πρέπει να  ακολουθηθούν για την τροποποίηση του έργου της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Αρετάκης προανήγγειλε μια εκ του σύνεγγυς συνάντηση με τη Διαχειριστική  Αρχή του έργου , στην οποία είχε αναφερθεί η εφημερίδα μας, προκειμένου να υποβληθεί το αίτημα τροποποιήσεων σε ζητήματα εξαιρετικά ουσιώδη όπως η απάλειψη του όρου διαχείρισης του εργοστασίου, από την ίδια εταιρεία που θα αναλάβει την μελέτη και την κατασκευή του αλλά και την επέκταση των διαθέσιμων εκτάσεων που προβλέπονται για τη δημιουργία κυττάρων ταφής.

Ειδική αναφορά έκανε και στο ζήτημα της ανακύκλωσης χαρακτηρίζοντας επιβεβλημένη την απομάκρυνση των τεράστιων τόνων ανακυκλώσιμου υλικού από το προαύλιο του ΚΔΑΥ, καθώς μεταξύ άλλων στην περιοχή υπάρχει μια δεξαμενή καυσίμων και σε περίπτωση πυρκαγιάς οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές!  Για το θέμα αυτό σημείωσε πως υπάρχει επικοινωνία με την Ελληνική Εταιρία ανακύκλωσης.

«Υπάρχει μια άδεια δεξαμενή καυσίμων στην περιοχή και τα υλικά αυτά είναι πάρα πολύ επικίνδυνα» ανέφερε σημειώνοντας πως η δεξαμενή αυτή θα πρέπει να καταργηθεί άμεσα από την περιοχή και σκοπεύει να το κάνει κατά προτεραιότητα μόλις αναλάβει.

Ο κ. Αρετάκης παραδέχτηκε πως τα θέματα που θα διαχειριστεί είναι ιδιαίτερα ακανθώδη, εξέφρασε την αισιοδοξία πως στο τέλος όλα θα πάνε καλά, ενώ μεταξύ άλλων ανακοίνωσε  την πρόθεση του για κατάργηση του ΦοΔΣΑ αφού πρώτα εξυγιανθεί.  Τέλος, υπογράμμισε πως το κόστος  μεταφοράς των απορριμμάτων στο  εργοστάσιο  στο Λίβα παραμένει για τον ίδιο αντικείμενο έρευνας και έκανε γνωστό πως αναζητούνται τρόποι για να μειωθεί  το κόστος αυτό με την λειτουργία σταθμών μεταφόρτωσης σε διάφορα σημεία του νησιού.

Μιλώντας αρχικά, για την αποκομιδή των απορριμμάτων  ξεκαθάρισε  πως πριν από την 1η Σεπτεμβρίου που θα αναλάβει τα καθήκοντα του δεν μπορεί να κάνει καμία παρέμβαση, ωστόσο προσπαθεί να συμβάλει  κατά το δυνατόν, κάνοντας προτάσεις στην παρούσα διοίκηση  ώστε να βρεθούν λύσεις .

«Πραγματικά υπάρχει πρόβλημα με την αποκομιδή. Η κατάσταση είναι ανοργάνωτη και υπάρχουν μηχανήματα χαλασμένα, όπως το πλυντήριο και το σάρωθρο που δεν έχουν επισκευαστεί. Επιπλέον δεν υπάρχει το προσωπικό για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και δεν ξέρω αν και το προσωρινό εργοστάσιο στο Λίβα θα μπορούσε πράγματι να ανταποκριθεί σε όλες τις ποσότητες των απορριμμάτων εφόσον κατέληγαν εκεί. Είναι ένα ζήτημα το οποίο ακόμη δεν έχω ερευνήσει. Έχω συμβάλει όσο μπορούν για να καταλάβουν πως πρέπει να επισκευαστούν τα μηχανήματα όπως  ένα ακόμη απορριμματοφόρο και πράγματι πολύ σύντομα θα υπάρχουν συνολικά 10 απορριμματοφόρα αλλά και ένα σάρωθρο.  Παράλληλα πρέπει να οργανωθεί και το ανθρώπινο δυναμικό, αν και δεν είναι εύκολο γιατί λόγω των εκλογών δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις που αναμένονται πριν τον 15Αύγουστο» δήλωσε αρχικά ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος συμπληρώνοντας πως σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με την έλλειψη κάδων. Καθόσον γνωρίζει 160 κάδοι έχουν ήδη παραγγελθεί και παραλαμβάνονται, αλλά η ποσότητα αυτή δεν επαρκεί και γίνεται μια προσπάθεια κατανομής σε καίρια σημεία.

«Ευελπιστώ πως το πρόβλημα της αποκομιδής θα επιλυθεί οριστικά στο μέλλον» τόνισε.

Για την προσωρινή μονάδα στο Λίβα, την οποία και επισκέφτηκε για ακόμη μια φορά  πριν από λίγες ημέρες, σημείωσε πως οι αδυναμίες έχουν ήδη επισημανθεί και θα πρέπει να υπάρξουν σύντομα βελτιώσεις μια που όπως φαίνεται η προσωρινή μονάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί για αρκετό διάστημα μέχρι να κατασκευαστεί το εργοστάσιο.

«Θα δούμε τι θα βελτιώσουμε και ζητούμενο είναι να εφαρμοστεί η σύμβαση με την ΜΕΣΟΓΕΙΟ ως έχει» υποστήριξε.

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος επισήμανε στην συνέχεια πως καθοριστική σημασία για το πρόβλημα των απορριμμάτων έχει η σωστή διαλογή στην πηγή, ώστε να καταλήγει στο Λίβα όσο το δυνατόν πιο μικρή ποσότητα.

«Το πρόβλημα είναι πως θα πρέπει να εφαρμοστεί μια μελέτη που υπάρχει από το 2007, υπό την προϋπόθεση πως από τότε θα υπήρχε μια σωστή διαλογή και θα κατέληγε  μια μικρή ποσότητα στο Λίβα. Υπό τις παρούσες  συνθήκες, οι ποσότητες θα καταλάβουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του κυττάρου που θα κατασκευαστεί και δε θα υπάρχει χώρος για το εργοστάσιο. Ο δε χρόνος που προβλέπεται για 20 χρόνια, θα είναι πολύ πιο σύντομα, αφού τα κύτταρα θα γεμίσουν πολύ σύντομα» δήλωσε, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να καταργηθεί  ο όρος και για την λειτουργία του εργοστασίου από τον εργολάβο που θα το κατασκευάσει.

«Για μένα ο εργολάβος θα πρέπει να παραδώσει το έργο, θα αναλάβει την εξάμηνη καλή λειτουργία για την εκπαίδευση του προσωπικού και ακολούθως θα γίνει η οριστική παραλαβή του έργου. Τότε θα αποφασίσουμε αν μας συμφέρει να λειτουργήσουμε το εργοστάσιο εμείς σαν Δήμος ή θα το δώσουμε σε ιδιώτη, όχι με μακροχρόνια σύμβαση αλλά με ετήσια για να δούμε αν θα είμαστε ευχαριστημένοι από τον ιδιώτη. Την πρόταση αυτή ευτυχώς την αποδέχτηκαν  στην συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής παρακολούθησης του έργου και θα την υποβάλουμε, μαζί με μια πρόταση για διαφορετική χωροταξική διάταξη του εργοστασίου για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κυττάρων που θα πρέπει να καταλαμβάνουν 40  στρέμματα και όχι 15» δήλωσε, συμπληρώνοντας πως για τον ίδιο παραμένει πάντα ζητούμενο και το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων στο Λίβα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το εργοστάσιο θα πρέπει να γίνει αλλού. Μια λύση θα είναι η δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης που σύμφωνα με τον κ. Αρετάκη δε θα χρειαστούν χρονοβόρες μελέτες αλλά ούτε θα υπάρξουν οχλήσεις.

Τέλος, ερωτηθείς για το μέλλον του ΦοΔσα τώρα που έχει  μια καλύτερη οπτική για την λειτουργία του, ανέφερε πως κατά τη γνώμη του δε θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει:

«Πρόκειται για περιττά έξοδα για το Δήμο. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει άλλο λογιστήριο για το ΦοΔΣΑ, άλλο για τη ΔΕΥΑΖ, άλλο για τους Παιδικούς Σταθμούς, να υπάρχουν άλλα κέντρα προμηθειών για τη μια υπηρεσία και άλλα για την άλλη και ο καθένας να κάνει προμήθειες όποτε και όπως θέλει . Αυτά θα πρέπει να καταργηθούν και να υπάρχει ένας ενιαίος σχεδιασμός» τόνισε και συμπλήρωσε πως αν και υπάρχουν λογιστήρια, οι ισολογισμοί εκκρεμούν, ακίνητη περιουσία και μηχανήματα που ουδείς γνωρίζει που βρίσκονται. Ο κ. Αρετάκης ανέφερε πως ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στην λειτουργία της ΔΕΥΑΖ, που επίσης θα πρέπει να καταργηθεί, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες νερού δεν τιμολογούνται.

Ο νέος δήμαρχος σημείωσε πως ο Φορέας πρέπει πρώτα να εξυγιανθεί, ώστε να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για τους διαθέσιμους πόρους, τις οφειλές αλλά και το προσωπικό σημειώνοντας πως υπάρχει προσωπικό που έχει προσληφθεί στην καθαριότητα αλλά εργάζεται αλλού.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *