Ελλάδα

Ενόψει της επιβολής χρηματικών κυρώσεων κατά της Χώρας

Ρεαλιστικό σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ και την οριστική λύση της διαχείρισης πρέπει να παρουσιάσουν οι τοπικές αρχές και το Υπουργείο

Της Μαριλένας Παπαδάτου

Σε σύσκεψη που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών του νησιού με σκοπό να γίνει ένας συντονισμός των επόμενων κινήσεων, υπό το βάρος της καταδίκης της χώρας μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ αλλά και της αναμενόμενης προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την επιβολή πλέον χρηματικών κυρώσεων κατά της Χώρας.
Η σύσκεψη θα γίνει αύριο Τετάρτη και ώρα 3.00 στο κτήριο του ΥΠΕΚΑ και σε αυτή έχουν προσκληθεί ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΔΕΠΙΝ κ. Γ. Διδασκάλου, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς αλλά και ο Δημοτικός Σύμβουλος Π. Μυλωνάς ο οποίος αναμένεται να είναι ο νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ζακύνθου.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόσκληση που απευθύνεται προς τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών ζητούμενο της σύσκεψης είναι η συζήτηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου ενεργειών για την εμπρόθεσμη υποβολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόσκληση για την σύσκεψη που υπογράφει ο συνεργάτης του Υπουργού ΥΠΕΚΑ Βασίλης Λιόγκας αναφέρει:
«Όπως είναι γνωστό, η χώρα μας έχει καταδικαστεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 17-7-2014 για την κακή λειτουργία του υφιστάμενου ΧΥΤΑ στο Καλαμάκι Ζακύνθου. Αναμένεται προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για επιβολή πλέον χρηματικών κυρώσεων κατά της Ελλάδας λόγω μη εκτέλεσης της απόφασης, με εξαιρετικά δυσμενείς προοπτικές, δεδομένης της διαφαινόμενης αδυναμίας να κατατεθεί ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης με την απόφαση.Ζητούμενα, για την αποφυγή αυτής της εξέλιξης, είναι η οριστική παύση λειτουργίας του ΧΥΤΑ και η έναρξη εργασιών αποκατάστασής του, η προσωρινή διαχείριση των αποβλήτων και η οριστική επίλυση του προβλήματος.
Για το σκοπό αυτό, τη συζήτηση δηλαδή ενός ρεαλιστικού σχεδίου ενεργειών και την υποβολή του εμπρόθεσμα στην Ε.Ε διοργανώνεται σύσκεψη εργασίας με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών.
Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014 στις 3.00 μμ στο ΥΠΕΚΑ.
Λόγω της κρισιμότητας του θέματος και της ανάγκης επίσπευσης και συντονισμού των απαραίτητων ενεργειών, είναι απαραίτητη η παρουσία όλων. Παρακαλείται η κ. Εύη Σκανδάλου από την Ειδική Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, εφόσον μπορέσει να παραστεί και να ενημερώσει για την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *