Ζάκυνθος

Ενότητα ζητούν οι επιχειρηματίες από τις τοπικές αρχές

Μαζική ήταν η συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου στην εκδήλωση που οργάνωσαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου οι Σύλλογοι Ξενοδόχων με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας καθώς όλοι ήθελαν να ενημερωθούν για τα δεδομένα του τουρισμού.

Η εκδήλωση έγινε με την παρουσία του Γεν. Γραμματέα Τουρισμού Αναστάσιου Λιάσκου ο οποίος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του τουρισμού και ζήτησε αλλαγή νοοτροπίας του λαού μας.

Ο οικοδεσπότης, Δημήτρης Μάργαρης, που είναι μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Ξενοδόχων Ζακυνθίων ανέλαβε να ενημερώσει για το πρόγραμμα της βραδιάς που περιελάμβανε ανακοινώσεις για πολλά θέματα του νομού.

Αρχικά πήραν το λόγο οι Πρόεδροι των Συλλόγων Ξενοδόχων ενώ το κλείσιμο έγινε από τον Γραμματέα Τουρισμού. Η κοπή της πίτας έγινε από τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο καθώς ο Ζακύνθου είχε αποκλειστεί στην Πελοπόννησο λόγω της απεργίας και της έλλειψης δρομολογίων.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ζακυνθίων Γιάννης Ξένος μίλησε για τη βαριά φορολογία που επιβάλλεται καθώς και για τα σκάνδαλα που μας ταλανίζουν. Ως παράδειγμα ανέφερε (μετά τους τυφλούς της Ζακύνθου) τους κουτσούς της Αχαΐας  που φέρουν πατερίτσες και είναι 250 χιλιάδες άτομα!  Χαρακτήρισε το μνημόνιο αναγκαίο κακό για να διορθώσουμε πράγματα που για δεκαετίες μας ταλαιπωρούν στη δημόσια διοίκηση κι αλλού. Επίσης ζήτησε να υπάρξει ομόνοια μεταξύ των τοπικών αρχών και να μην τσακώνονται συνεχώς μεταξύ τους γιατί αυτό δεν ωφελεί.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Χριστίνα Τετράδη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη μαζική συμμετοχή επιχειρηματιών στην εκδήλωση και είπε ότι ο τουρισμός μπορεί να εγγυηθεί πως τώρα στην κρίση θα βελτιώσει τα οικονομικά μας, με αύξηση εισοδήματος, θέσεις εργασίας κλπ. Είπε ότι οι προοπτικές είναι καλές για το 2013 και ότι υπάρχει αύξηση στις προκρατήσεις και στις πτήσεις. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση από τη Ρωσία που διπλασιάζει τις πτήσεις της και φέτος θα έχουμε για τη Ζάκυνθο 14 πτήσεις την εβδομάδα. Ακόμα αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει ηρεμία στη χώρας μα καθώς οι απεργίες και τα επεισόδια κάνουν μεγάλη ζημιά.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρκαδίων Θοδωρής Κολπονδίνος  αναφέρθηκε στο 2012 και είπε ότι υπήρχαν πολλά αρνητικά όπως η μείωση αφίξεων κατά 8% από την αγγλική αγορά, η συρρίκνωση της σεζόν, η μείωση των τιμών και των διανυκτερεύσεων, αλλά και των εσόδων.  Επίσης ζήτησε να υπάρξει βοήθεια στο θέμα με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους και είπε ότι είναι καταστροφική η τακτική μας στην περίπτωση της Easy jet.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αλυκών Άκης Ποταμίτης ανέφερε ότι απαιτούνται συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης στη Ζάκυνθο για να έχουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης που πρέπει να είναι αειφόρος και σε αυτή την κατεύθυνση να γίνει η απορρόφηση των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ζήτησε τουριστική δράση σε συνδυασμό με τον πρωτογενή τομέα και παράλληλα καλή λειτουργία του Νοσοκομείου, ολοκλήρωση των σχεδίων πόλης, συστηματική μυοκτονία – απεντόμωση, καθαριότητα, φωτισμό και εξωραϊσμό στους κοινόχρηστους χώρους.

«Η πατρίδα μας διέρχεται κρίση νοοτροπίας και όχι οικονομίας»,
ανέφερε ο Γραμματέας Τουρισμού

Ο Γραμματέας Αναστάσιος Λιάσκος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο νέο ξεκίνημα του ελληνικού τουρισμού και στην ανάγκη συνεργασίας και συλλογικής συμπεριφοράς, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει την έλλειψη συνεργασίας που υπάρχει στη Ζάκυνθο μεταξύ αρχών και υπηρεσιακών παραγόντων.

«Σήμερα είμαι αισιόδοξος γιατί άκουσα περί συνεργασίας από τους προλαλήσαντες» ανέφερε ο κ. Λιάσκος που καταδίκασε τις κατεστημένες νοοτροπίες περασμένων ετών στη χώρα μας και σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια αναστροφής της άθλιας εικόνας που έχει περάσει στο εξωτερικό για την Ελλάδα. Ζήτησε συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και πλαίσιο κανόνων για να μπορούμε να προγραμματίσουμε για το μέλλον.

«Η κοινωνία πρέπει να είναι φιλόξενη και να προστατεύει το τουριστικό προϊόν. Ακόμα και την εποχή που λεφτά υπήρχαν, θα είχαμε χρεοκοπήσει αν δεν εκινείτο ο τουρισμός» είπε ο Γενικός ο οποίος στη συνέχεια ανέλυσε το νομοσχέδιο για τον τουρισμό.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο περιορίζεται η γραφειοκρατία για να προχωρήσουν οι μεγάλες επενδύσεις και απλουστεύονται οι διαδικασίες με απλές υπουργικές αποφάσεις.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον κ. Λιάσκο στον πολιτισμό μας ώστε να μην καταστρέφουμε τα μνημεία μας και να δώσουμε αξία στον προϊόν μας.

Επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για προσλήψεις και οι υπηρεσίες θα δουλέψουν με το προσωπικό που έχουν γι’ αυτό οι προϊστάμενοι να σταματήσουν να επικαλούνται την έλλειψη προσωπικού.

«Η πατρίδα μας διέρχεται κρίση νοοτροπίας και όχι οικονομίας».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *