Ζάκυνθος

Εντός των ημερών νέες ενστάσεις και δηλώσεις ιδιοκτησίας για το Σχέδιο Πλάνου

Μέσα στις επόμενες ημέρες, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας του Δήμου Ζακυνθίων, θα καλέσουν  τους ιδιοκτήτες γης στην περιοχή του Πλάνου, προκειμένου να καταθέσουν ενστάσεις και δηλώσεις ιδιοκτησίας αναφορικά με το Σχέδιο Πόλης της  περιοχής.

Η διαδικασία αυτή, αποτελεί εφαρμογή της απόφασης που έχει ήδη πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακυνθίων και προβλέπει την ολοκλήρωση των Σχεδίων Πόλης που για δεκαετίες ολόκληρες καρκινοβατούν.  Η αρχή θα γίνει με το Σχέδιο Πόλης του Πλάνου και στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τα Ντουρέικα και το Λαγανά.

Στο θέμα των Σχεδίων Πόλης αναφέρθηκε αναλυτικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- ο Αντιδήμαρχος και υπεύθυνος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Διονύσης Κυβετός. Ο κ. Κυβετός, υποστήριξε πως ο Δήμος καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει εκκρεμότητες και λάθη δεκαετιών, ενώ επεσήμανε πως από τα αρχεία της Πολεοδομίας απουσιάζουν μια σειρά από έγγραφα και στοιχεία για τα Σχέδια Πόλης, τα οποία χάθηκαν με τα χρόνια και τις μετακομίσεις από αρχείο σε αρχείο και από κτήριο σε κτήριο.

Ξεκινώντας με την περιοχή του Πλάνου, ανακοίνωσε πως πολύ σύντομα ολοκληρώνεται η χάραξη της γραμμής αιγιαλού και παραλίας, η οποία για πολλά χρόνια αποτελούσε μια σοβαρή  εκκρεμότητα.

«Ξεκινάμε με το Σχέδιο Πλάνου, για το οποίο εδώ και 20 χρόνια δεν έχει γίνει κύρωση της πράξης εφαρμογής. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε και το Σχέδιο όπου αυτό απαιτείται. Θα καλέσουμε τους ιδιοκτήτες να υποβάλουν ένσταση σε περίπτωση που επιθυμούν και να ενημερώσουν το Δήμο μέσα σε ένα με ενάμιση μήνα για τις διαφωνίες που έχουν. Για το Πλάνο έχουν γίνει ενστάσεις κατά το παρελθόν και έχουν συζητηθεί ήδη δύο φορές. Θα δώσουμε όμως και ένα νέο περιθώριο για όσους ιδιοκτήτες θεωρούν ότι ακόμη αδικούνται!» ανέφερε και συμπλήρωσε πως μετά τον Πλάνο, σειρά έχουν τα Ντουρέικα και ο Λαγανάς.

Πρόθεση του Δήμου είναι πολύ σύντομα να συστήσει και μια επιτροπή, που θα έχει αρμοδιότητα για τα Σχέδια Πόλης. Η Επιτροπή αυτή θα αποτελείται από μηχανικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, ενώ θα μπορούν να συμμετέχουν, φορείς όπως το ΤΕΕ και ο Σύλλογος Μηχανικών  αλλά και αιρετοί από όλους τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Ελπίζουμε πως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχει λήξει το ζήτημα των Σχεδίων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος.

Για τα Ντουρέικα, σημείωσε πως υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με την πληρωμή του μελετητή, ο οποίος έχει παραλάβει τις ενστάσεις και βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

«Επανειλημμένως έχουμε ζητήσει από την Περιφέρεια να μας γνωρίσει εγγράφως τις απαιτήσεις του μελετητή και το ποσό που οφείλεται. Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο πήραμε απόφαση για υπογραφή σύμβασης με την Περιφέρεια και αυτή η απόφαση τώρα πρέπει να ληφθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να τακτοποιηθεί το θέμα του μελετητή. Άμα υπάρχει καλή διάθεση, μπορεί το θέμα να επιλυθεί» δήλωσε σχετικά ο κ. Κυβετός, θυμίζοντας πως η πρώτη σύμβαση για το έργο έγινε το 1992, δηλαδή πριν 20 χρόνια και ο μελετητής πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί!.

Για το Λαγανά που θα ακολουθήσει, ο κ. Κυβετός ανέφερε:

«Στο Λαγανά έχει γίνει η κύρωση της πράξης εφαρμογής το 1994 και τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα ως προς τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε. Υπάρχουν όμως προβλήματα, όπως αυτό των ορίων του παλιού αιγιαλού, αλλά και διάφορα «στραβά», όπως δρόμοι που περνούν πάνω από Ξενοδοχεία. Πολλοί δρόμοι για παράδειγμα ακόμη δεν έχουν ανοιχτεί» 

Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη και στις εισφορές που κατέβαλαν οι ιδιοκτήτες γης κάθε περιοχής και παρακρατούνταν σε συγκεκριμένο κωδικό, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι υποδομές του Σχεδίου Πόλης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν πλέον, αφού οι Δήμοι που ήταν υπεύθυνοι για την είσπραξη των συγκεκριμένων κονδυλίων, προφανώς τα χρησιμοποιούσαν κατά περίπτωση για να καλύψουν άλλες ανάγκες.

«Τα χρήματα αυτά έμπαιναν προφανώς σε ένα κοινό ‘τσουβάλι΄ και χρησιμοποιούνταν κατά περίπτωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος σε ότι αφορά τα υπόλοιπα Σχέδια Πόλης, όπως είναι για παράδειγμα και αυτό της Μπόχαλης, ο κ. Κυβετός σχολίασε πως σε προφορική επικοινωνία με τον ανάδοχο της μελέτης, η δημοτική αρχή ενημερώθηκε πως υπάρχει μια οφειλή ύψους 100.000 Ευρώ.

Δεδομένου ότι αυτή η οφειλή δεν καλύφθηκε από την τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ζακύνθου , ο μελετητής δεν έχει παραδώσει ακόμη το έργο που είχε αναλάβει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *