Της Μαριλένας Παπαδάτου
Κατάμεστη ήταν χθες το μεσημέρι η αίθουσα συνεδριάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου, όπου εκδικάστηκαν τελικά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η Μητρόπολη Ζακύνθου και η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, ζητώντας την ακύρωση του συμβολαίου της αγοραπωλησίας των 15.000 στρεμμάτων, με βάση το οποίο η έκταση αυτή πέρασε στην ιδιοκτησία της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ.
Εκτός από τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Διονύσιο και τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο, στο ακροατήριο ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου αλλά και κάτοικοι των ορεινών που αγωνιούσαν για την εξέλιξη της υπόθεσης.
Από την συνεδρίαση δεν έλειψαν οι εντάσεις ενώ η Πρόεδρος προειδοποίησε ακόμη και για εκκένωση της αίθουσας, όταν κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της δικηγόρου της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ κάποιοι από το ακροατήριο εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για όσα ακούστηκαν ως προς τη νομιμότητα της αγοραπωλησίας.
Η ΕΜΠΛΟΚΗ “ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ”
Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η αναφορά σε έναν «δημοσιογράφο» που σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου των Μαριών που κατέθεσε για την υπόθεση, παρουσιάστηκε στο καφενείο του χωριού ως εκπρόσωπος της εταιρείας!
Όπως έγινε γνωστό, επρόκειτο για τον ραδιοφωνικό παραγωγό Άγγελο Τετράδη, ο οποίος σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα παρουσιάστηκε στο καφενείο των Μαριών ως εκπρόσωπος της εταιρείας και πρότεινε την εξαίρεση από το τοπογραφικό της περιοχής, ως την καλύτερη λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει.
Στο άκουσμα αυτή της πληροφορίας, η δικηγόρος της εταιρείας αντέδρασε έντονα και ζήτησε τα στοιχεία του συγκεκριμένου προσώπου που παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος της εταιρείας για να διερευνήσει το θέμα.
Η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου ένα μήνα και αφορά την παρεμπόδιση της εταιρείας από οποιαδήποτε ενέργεια στο ακίνητο, του οποίου το ιδιοκτησιακό καθεστώς αμφισβητείται..
ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΒΟΛΗΣ
Αξίζει να αναφέρουμε πως πριν την εξέταση των μαρτύρων, η Πρόεδρος του Δικαστηρίου απέρριψε το νέο αίτημα για αναβολή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που αυτή την φορά δεν υποβλήθηκε από την εταιρεία ΠΙΜΑΝΑ αλλά από τον δικηγόρο που παρουσιάστηκε εκ μέρους του πωλητή της έκτασης κ. Χάρου, καθώς και το δικηγόρο δύο ιδιωτών που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες γης στην επίμαχη έκταση.
Πιο συγκεκριμένα, ο δικηγόρος Αλέκος Σούλης, εκπροσωπώντας των κ. Γ. Χάρο, ζήτησε ολιγοήμερη αναβολή εξηγώντας πως ο πελάτης του προτίθεται να ασκήσει παρέμβαση στην υπόθεση αλλά αδυνατεί να παρευρίσκεται τόσο ο ίδιος όσο και ο νομικός του εκπρόσωπος, ενώ ο δικηγόρος κ. Φώτης Λεπίδας αναφέρθηκε στην πρόθεση των πελατών του να ασκήσουν αυτοτελή πρόσθετη παρέμβαση καθώς θίγονται ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα. Ωστόσο ανέφερε πως δεν έχει επαρκή ενημέρωση για το θέμα και για αυτό χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να ενημερωθεί.
Σημειώνεται πως εκτός από το Δήμο και την Περιφέρεια, αυτοτελή πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της εκκλησία άσκησαν χθες και 24 κάτοικοι των Μαριών δια του δικηγόρου τους Παναγιώτη Γκούσκου. Οι δικηγόροι της ΠΙΝ και του Δήμου, κλήθηκαν από τους αντίδικους να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους ασκούν παρέμβαση στην υπόθεση.
Όπως προαναφέρθηκε, η κ. Πρόεδρος δε δέχτηκε το αίτημα για ολιγοήμερη αναβολή και προχώρησε στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων με την εξέταση των μαρτύρων.
ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΣΕΜΙΤΕΚΟΛΟΣ: “ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΤΟΥΦΕΚΙΑ ΑΝ…”
Σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια των καταθέσεων από τους μάρτυρες και η αρχή έγινε από τον πατέρα Νικόλαο Σεμιτέκολο, ο οποίος εξετάστηκε ως μάρτυρας από την πλευρά της Εκκλησίας.
Ο εφημέριος της Μονής της Αναφωνήτριας κατέθετε για αρκετή ώρα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η οικογένεια Χάρου Φλαμπουριάρη δεν είχε κάνει ποτέ κάποια κίνηση που θα έκανε κάποιος αν θεωρούσε πως η ιδιοκτησία του καταπατούνταν, παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία είχε σέμπρους στην περιοχή, δεν είχε περιφράξει το ακίνητο που εμφάνιζε με βάση το συμβόλαιο ως ιδιόκτητο και εκτός από τα 78 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων που φαίνεται να δήλωνε στην ΕΑΣΖ δεν έκανε καμία άλλη ενέργεια για το ακίνητο.
Ο πατέρας Νικόλαος, σημείωσε ακόμη πως η επίμαχη έκταση είναι μια δασώδης περιοχή με λαγκάδια και ρεματιές που έχει καεί πολλές φορές και έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, αναφέρθηκε σε κτίσματα, και δρόμους που υπάρχουν και δεν αποτυπώνονται στο τοπογραφικό του συμβολαίου, όπως συμβαίνει επίσης με τα τοπωνύμια αλλά και τα ρέματα που είναι γνωστά σε όλους και οριοθετούν με φυσικό τρόπο την περιοχή.
Ακόμη αναφέρθηκε σε μνημεία ιστορικά και πολιτιστικά που συμπεριλαμβάνονται στην έκταση και είναι η σπηλιά όπου βρέθηκε η εικόνα της Αναφωνήτριας, αλλά και το παλιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από το 1500 μ.Χ. και διασώζονται από αυτό τμήμα του Ιερού και της τοιχογραφίας.
Μεταξύ άλλων σημείωσε πως αν η εταιρεία πάει να κάνει κάποια ενέργεια στο ακίνητο «θα δουλέψουν ντουφέκια» και θα δημιουργηθεί μια έκρυθμη κατάσταση.
“ΜΟΥ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ”
Στην συνέχεια κατέθεσε εκ μέρους της Π.Ε. Ζακύνθου αλλά και του Δήμου ο κ. Δημήτρης Μποζίκης κάτοικος της περιοχής και πρώην κοινοτάρχης των Μαριών.
Ο κ. Μποζίκης αναφέρθηκε σε περιουσία που έχει στην επίμαχη έκταση από τους προγόνους του και ανέφερε πως σε μια νύχτα άγνωστοι καταπατητές την πήραν και την πούλησαν. Συμπλήρωσε πως υπάρχουν και άλλοι πολλοί ιδιοκτήτες της περιοχής που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα και επεσήμανε πως στην έκταση έχουν γίνει δημόσια έργα από την Νομαρχία όπως διανοίξεις δρόμων.
Ο ίδιος σημείωσε πως δεν ήρθε σε επαφή με τους κατοίκους κανένας εκ μέρους της εταιρείας, πέρα από το περιστατικό με τον “δημοσιογράφο” και σημείωσε και από την πλευρά του ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι.
ΠΙΜΑΝΑ: ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΝΟΜΙΜΑ!
Εκ μέρους της εταιρείας κατέθεσε υπάλληλος της ΠΙΜΑΝΑ κ. Ντούνα σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως τα στοιχεία του κ. Χάρου ελέγχθηκαν από την εταιρεία και διαπιστώθηκε πως ήταν αυτά που ορίζει ο Νόμος για την αγοραπωλησία.
Τόνισε πως η εταιρεία ενήργησε με βάση την νομιμότητα, δεν έχει καμία πρόθεση να θίξει ιδιοκτησίες και εξέφρασε την απορία γιατί οι θιγόμενοι δεν ενημέρωσαν τους αγοραστές για να λάβουν γνώση των ενστάσεών τους.
Η ίδια υποστήριξε πως η Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της εταιρείας έχει διαβεβαιώσει πως δεν πρόκειται να κάνει κάποια ενέργεια για αξιοποίηση ή μεταπώληση στο ακίνητο και σημείωσε πως αν προέκυπτε ζήτημα με την εφαρμογή του τοπογραφικού θα εξεταζόταν ανάλογα με βάση το συμβόλαιο.
Τέλος, ανέφερε πως δεν γνωρίζει το ακριβές μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, όταν ρωτήθηκε από τους αντίδικους, γιατί αυτό υπολείπεται σε μέγεθος από το ποσό που δόθηκε για την αγοραπωλησία.