Ζάκυνθος

Ενδιαφέρον για εξαγωγή κρασιού, λαδιού και σταφίδας στην χώρα της Ν. Αμερικής

Ο Πρέσβης της Βενεζουέλας Ροδρίγο Οσβάλτο Τσάβες Σαμούδιο επισκέφτηκε χθες το νησί μας, πραγματοποιώντας διαδοχικές συναντήσεις με το Δήμαρχο Στέλιο Μποζίκη αλλά και με τον Αντιπεριφερειάρχη Διονύση Μυλωνά.

 

Επρόκειτο ουσιαστικά για την πρώτη επίσκεψη του κ. Τσάβες Σαμούδιο στο νησί μας και οι συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πέρα από τον εθιμοτυπικό τους χαρακτήρα, αποτέλεσαν μια ευκαιρία για να συζητηθούν ζητήματα πολιτιστικής αλλά και εμπορικής συνεργασίας της Βενεζουέλας με το νησί μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρέσβης ανέφερε πως θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία για την εξαγωγή ντόπιων αγροτικών προϊόντων όπως είναι η σταφίδα και το λάδι στην χώρα της Νότιας Αμερικής και στην κατεύθυνση αυτή σύντομα θα υπάρξουν νέες συναντήσεις και συνομιλίες.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης, αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον Πρέσβη της Βενεζουέλας ανέφερε πως σκέψη της δημοτικής αρχής, είναι σε συνεργασία με την ΕΑΣΖ να διοργανωθεί μέσα στο Γενάρη μια παρουσίαση των αγροτικών προϊόντων σε αντιπροσωπείες των κρατών της Νότιας Αμερικής.

Ένα ακόμη θέμα που ο Πρέσβης συζήτησε τόσο με το Δήμαρχο όσο και με τον Αντιπεριφερειάρχη, ήταν η προοπτική κατασκευής και εγκατάστασης μια προτομής του πρωτεργάτη των επαναστάσεων στην Λατινική Αμερική, Φρανσίσκο Ντε Μιράντα ο οποίος αποτελεί το «συνδετικό κρίκο» της χώρας μας με τον λαό της Βενεζουέλας. Ο άνδρας αυτός που χαρακτηρίζεται ως πρόδρομος της λατινοαμερικανικής ανεξαρτησίας, είχε επισκεφτεί για τρεις μήνες την χώρα μας με σκοπό να εμπλουτίσει τα διαβάσματά του για την ελληνική ιστορία, την πολιτική και τον πολιτισμό με μια ζωντανή επαφή με τα μέρη μεγάλων μαχών όπως ο Μαραθώνας. Σε ένα ταξίδι του προς την Πάτρα, ο Φρανσίσκο Ντε Μιράντα, λόγω της κακοκαιρίας, χρειάστηκε να μείνει για λίγο και στο νησί μας.

Την πορεία του Φρανσίσκο Ντε Μιράντα, ακολουθεί τρόπον τινά και ο Πρέσβης της Βενεζουέλας, που το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιήσει πολλές επισκέψεις στην ελληνική Περιφέρεια, θέλοντας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά να αναδείξει τους δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Υπάρχουν ιστορικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και γι’ αυτό το λόγο περνάμε από πόλη σε πόλη και από νησί σε νησί» ανέφερε.

Ο κ. Μυλωνάς, από τη δική του πλευρά, ανέφερε πως αν και έχουν υπογραφεί τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη και επεσήμανε πως η συνάντηση που έγινε στη Ζάκυνθο θα πρέπει να έχει συνέχεια.

«Γνωρίζω πως ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι ερωτευμένος με την ελληνική ιστορία και ίσως αυτός είναι από τους λόγους που έκανε αυτό το εγχείρημα. Είμαστε κοντά του και θα συνεργαστούμε, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα και για τη διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων αλλά και την κατασκευή της προτομής του Φρανσίσκο Ντε Μιράντα» ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.

Ο ίδιος εκθείασε την στάση του κ. Τσάβες Σαμούδιο, υπογραμμίζοντας πως τέτοια δραστηριότητα όπως αυτή που επιδεικνύει θα έπρεπε να γίνεται από όλους τους Πρέσβεις ανά τον κόσμο.

Οι επισκέψεις του Πρέσβη στο Δημαρχείο και στο Διοικητήριο περιελάμβαναν και ανταλλαγή δώρων, ενώ εντύπωση προκάλεσε μια η μάσκα του ¨Διαβόλου του Γιαρ¨ που δώρισε ο Πρέσβης στον κ. Μποζίκη και τον κ. Μυλωνά. Η μάσκα αυτή, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής παράδοσης, χρησιμοποιείται σε λαϊκές γιορτές και παντρεύει την χριστιανική με την αφρικανική κληρονομιά, που έφεραν μαζί τους οι κάτοικοι της Αφρικής όταν μεταφέρθηκαν ως δούλοι από τους Δυτικούς στην Νότια Αμερική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *