Ζάκυνθος

Ενα τριήμερο με καρναβάλι και χαρταετούς

Ολοκληρώνονται την Κυριακή το βράδυ οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Ζάκυνθο με τη μεγάλη παρέλαση στο κέντρο και την “κηδεία της μάσκας” στην πλατεία Σολωμού.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:

 

Σάββατο 16 Μαρτίου

11:00 πμ Βενετσιάνικος Γάμος. Η Ομάδα του Βενετσιάνικου Γάμου διασχίζει την οδό Αλεξάνδρου Ρώμα, με τις «νυφιάτικες άμαξες» και διανέμει προσκλητήρια του Γάμου.

11:30 πμ Πλατεία Σολωμού. Οι μαθητές του Γυμνασίου Μπανάτου Παρουσιάζουν την ομιλία  «Το συννεφάκι», του Διονυσίου Γιατρά.

14:30 μμ Άνω Γερακαρίο – Πλατεία Συνεταιρισμού. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος  «Ανεμογδούρι» του  Άνω Γερακαρίου , παρουσιάζει την ομιλία «Το κάζο τση κληρονομίας» του Μαρίνου Διονύση.

15:00 μμ Μπανάτο. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπανάτου θα πραγματοποιήσει την ομιλία «Λίστα Λαγκάρντ».

15:15 μμ Λιθακιά. Η Ομάδα Λαϊκού Θεάτρου Λιθακιάς  «Κώστας Σκαντάλης», παρουσιάζει την ομιλία  «Ο Αντζουλίνος»  του  Στάθη Πίσκοπου.

16:00 μμ Πλατεία Αγίου Κήρυκα. Η Ομάδα λαϊκού θεάτρου  Αγγερικού παρουσιάζει την ομιλία του Νιόνιου Αρβανιτάκη « Ο Κόντες Αμυριάλης». Θα ακολουθήσουν χοροί της Ζακυνθινής Υπαίθρου με ταμπουρλονιάκαρο, από το μουσικοχορευτικό συγκρότημα «Υακίνθη».

19:00 μμ Βενετσιάνικος Γάμος. Το δρώμενο του Βενετσιάνικου Γάμου στο Τζάντε (16ος αιώνας) του Αντωνίου Μιλάνου ξεκινά από τον Αγ. Παύλο. Η λαμπερή πομπή με σαλπιγκτές, τύμπανα, τοξότες και θεατρικά κοστούμια εποχής, διασχίζει το ιστορικό κέντρο της πόλης και καταλήγει στην Πλατεία Αγ. Μάρκου όπου εκεί εκτυλίσεται το δρώμενο. Στην πομπή συμμετέχουν σχήματα από την Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα και Ζάκυνθο με παραδοσιακά τους κοστούμια. Ακολουθεί το γλέντι του Γάμου.

Μεσολόγγι. Ο Πολιτιστικός  Σύλλογος  Σαρακηνάδου ως πρεσβευτής του Ζακυνθινού Καρναβαλιού παρουσιάζει αποκριάτικα έθιμα της Ζακύνθου και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Πάτρα. Η φιλαρμονική της Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων  ως πρεσβευτής του Ζακυνθινού Καρναβαλιού, συμμετέχει στις δράσεις του Πατρινού καρναβαλιού.

 

 

Κυριακή 17 Μάρτιου, της Τυροφάγου

15:30 μμ Η Μεγάλη παρέλαση με αρχηγό τον Βασιλιά Καρνάβαλο, ξεκινά από  την καμάρα Αγίου Λαζάρου με κατάληξη την Πλατεία Σολωμού.

19:30 μμ Πόβερο Καρναβάλι. Άλλο ένα ξέφρενο Καρναβάλι φτάνει στο τέλος του. Οι Καρναβαλιστές, με πόνο ψυχής, συνοδεύουν το Βασιλιά Καρνάβαλο στην τελευταία του .. κατοικία, μέχρι την επόμενη, ένα χρόνο μετά την …ανάστασή του. Όσο τρελή ήταν η ζωή του, άλλο τόσο είναι και η κηδεία του. Το δρώμενο θα παρουσιαστεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μανώλιες». Η πορεία ξεκινά από την εκκλησία της Ανάληψης και καταλήγει στην Πλατεία Σολωμού.

20:30 μμ Πλατεία Αγίου Μάρκου- Πλατεία Σολωμού. Το Επιμελητήριο Ζακύνθου θα κεράσει ρυζόγαλα στις Επιχειρήσεις Casino Café, San Marco, Base, Avant Garde  και Forum.

20:30 μμ Εκκλησία Αγίου Νικολάου Μώλου. Μαρουλοκρέμμυδα. Η Ομάδα του Βενετσιάνικου Γάμου στο Τζάντε το 16ο αιώνα», του Αντώνη Μιλάνου θα αναβιώσει το «Αντέτι» των «Μαρουλοκρέμμυδων».

23:00 μμ Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου. Χορός Καρναβαλικής Επιτροπής, όπου ο Δήμαρχος θα κόψει την παραδοσιακή Λαγάνα.

 

Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, Κούλουμα, θα γίνουν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

10:00 πμ Κούλουμα στη Λίμνη του Κερίου (μέχρι αργά το βράδυ). Παν – Ζακυνθινή μάζωξη με Διονυσιακό χαρακτήρα. Άφθονο κρασί, νηστίσιμους μεζέδες και ντόπια εδέσματα. Πέταγμα χαρταετού , Ομιλία Πολιτιστικού Συλλόγου Κερίου «Κερατάς και Δαρμένος», του Στάθη Πίσκοπου όπου θα ακολουθήσουν χορευτικά από το χορευτικό συγκρότημα Κερίου. Επίσης  Ομιλία από τον πολιτιστικό σύλλογο Λιθακιάς «Ο Αντζουλίνος» του Στάθη Πίσκοπου, τραγούδι, μουσική, χορός μέχρι τελικής  πτώσεως.

11:00 πμ Κούλουμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγακίου «Η Δερματούσα» στο υπαίθριο Θέατρο της Δερματούσας. Θα πραγματοποιηθεί επίσης η ομιλία «Ο προξενητής» της Μιμίκας Σταμίρη.

13:00 μμ Θα πραγματοποιηθούν κούλουμα και η ομιλία «Ο γέρος και η αλλοδαπή» , του Γιάννη Σταμίρη στις Μαριές, στην περιοχή Μαρία του Κλοπά.

13:30 μμ Κούλουμα στις Αλυκές. Διαγωνισμός πετάγματος χαρταετού. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατασταρίου θα παρουσιάσει την ομιλία «Ο Βρωμαίος και η Μουρλιέττα».

16:00 μμ Προαύλιο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Γαλάρου. θα παρουσιαστεί από την θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου  Αγ. Πάντων, η ομιλία «Το εσώβρακον του Αγ. Γρίφωνα» του Αντώνη Μαρούδα-Σκάρπα. Θα ακολουθήσουν ζακυνθινοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου με ζωντανή μουσική και σαρακοστιανά εδέσματα.

18:00 μμ Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκουλικάδου, θα παιχτεί η ομιλία «Η Γκιόσα» του Γιάννη Σταμίρη και μετά θα ακολουθήσουν σαρακοστιανά κεράσματα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *