Ζάκυνθος

Ενα εκατομμύριο ευρώ το κόστος της επέκτασης του τοιχίου για το ΧΥΤΑ

Στο ποσό του 1.000.000 Ευρώ υπολογίζεται το κόστος της νέας παρέμβασης στον ΧΥΤΑ που θα αφορά την επέκταση του τοιχίου για την υποστήριξη του τεράστιου όγκου των σκουπιδιών και την πληροφορία αυτή έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ανδρέας Ξένος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε-.

Προς το παρόν η σχετική μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη και ο προϋπολογισμός αυτός είναι κατ΄ εκτίμηση και όχι ο τελικός.

Την περασμένη Δευτέρα, η διοίκηση του ΦοΔΣΑ είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των φορέων και των κατοίκων του Καλαμακίου, με σκοπό να τους ενημερώσει για τις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται στις εγκαταστάσεις στον Σκοπό. Η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν δηλαδή οι Καλαμακιώτες αποφάσισαν να σταματήσουν την κατάληψη στο ΧΥΤΑ και όπως έγινε γνωστό αντίστοιχες συναντήσεις θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση. Υπενθυμίζουμε πως οι εκπρόσωποι της κοινότητας Καλαμακίου, έχουν θέσει «προθεσμία» μέχρι τις 15 Μάρτη, υπογραμμίζοντας πως αν μέχρι τότε δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο ΧΥΤΑ, θα αποκλείσουν και πάλι την είσοδο των εγκαταστάσεων, αυτή την φορά επ΄ αόριστον!

Στα αποτελέσματα της συνάντησης με τους κατοίκους του Καλαμακίου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ανδρέας Ξένος, μιλώντας στον -Ε- και  έκανε λόγο για μια συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο κ. Ξένος, σημείωσε πως η τεχνική έκθεση για την επέκταση του τοιχίου αντιστήριξης ολοκληρώθηκε  και πως για να γίνει η μελέτη, έπρεπε να γίνουν γεωτρήσεις στην περιοχή για να εντοπιστεί το βάθος του υγιούς εδάφους. Ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν χρειάζεται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ ερωτηθείς για τον προϋπολογισμό, σημείωσε πως υπολογίζεται να ανέλθει στο 1 εκ ευρώ.

«Υπάρχει μια συνεχής επικοινωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και υπάρχουν θετικά μηνύματα ότι τα χρήματα που χρειάζονται θα εξασφαλιστούν από εθνικούς πόρους» ανέφερε ο κ. Ξένος, σχολιάζοντας πως το ενδιαφέρον του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι έντονο, αφού ασκούνται αφόρητες πιέσεις από την Ευρώπη, ενώ υπάρχουν παρεμβάσεις στη Βουλή και από όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις.

Αναφορικά δε με επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν για την κατασκευή του νέου τοιχίου, όπως αυτές του Προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νίκο Βουτσινά, ο κ. Ξένος απάντησε:

«Πράγματι έχουν ξοδευτεί περισσότερα χρήματα από όσα θα έπρεπε. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως μιλάμε για έναν χώρο με επικλινές έδαφος και αυτό είναι μια παράμετρος που θα έπρεπε να έχει ληφθεί υπόψη εδώ και 20 χρόνια. Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης σημείωσε πως οι παρεμβάσεις που γίνονται στον Σκοπό, δεν έχουν καμία σχέση με την παράταση της ζωής του ΧΥΤΑ, που θα τελειώσει όταν γεμίσουν και τα δύο νέα κτήρια. Αντίθετα, έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ κυρίως μετά τη διακοπή της λειτουργίας του.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *