Κοινωνία

ΕΛΜΕΖ: Σε σκληρό εξεταστικό κέντρο μετατρέπεται το Λύκειο με το νέο νόμο του Υπ. Παιδείας

Στάση εργασίας έχει σήμερα η ΕΛΜΕΖ που ξεκίνησε στις 11 το πρωί και θα κρατήσει μέχρι τις 2 το μεσημέρι για να εκφράσει τη διαμαρτυρία της στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει έξω από το κτίριο της Περιφέρειας στις 12.30, καλούνται εκπαιδευτικοί και μαθητές, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου στις 2 το μεσημέρι στο 1ο Γενικό Λύκειο.

Το σύνθημα της ΕΛΜΕΖ είναι «σχολείο που να μορφώνει κι όχι να εξοντώνει’ και επισημαίνεται πως το Λύκειο δεν μπορεί να μετατρέπεται σε σκληρό εξεταστικό κέντρο».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ που αναφέρει τα εξής:

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το ν/σ για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις αλλαγές στο Λύκειο. Με την κυβερνητική πρόταση το Λύκειο θα μετατραπεί σε ακόμα πιο «σκληρό εξεταστικό κέντρο». Η Γ’ Λυκείου θα γίνει προπαρασκευαστικό έτος για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, θα ακυρωθεί και με την βούλα ο όποιος παιδαγωγικός χαρακτήρας του σχολείου είχε απομείνει, η Γενική Παιδεία θα σταματά στην Α’ Λυκείου.

Η κυβέρνηση προωθεί πιο αποφασιστικά το «ξεσκαρτάρισμα» των μαθητών και την πρόωρη επαγγελματική επιλογή!

Οι φετινοί μαθητές της Β’ Λυκείου, θα κληθούν σε λιγότερο από 4 μήνες να επιλέξουν ποια σχολή προτιμούν και μάλιστα με μόλις 10 επιλογές και ταυτόχρονα ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις για αυτή τη χρονιά.

Αντίστοιχα, για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, η μοναδική επιλογή να φοιτήσουν σε ΤΕΙ είναι η περιφέρεια, με το κόστος διαβίωσης να είναι απαγορευτικό για ένα πολύ μεγάλο μέρος των λαϊκών οικογενειών! Αυτή η αλλαγή περιορίζει τον αριθμό των μαθητών από τα ΕΠΑΛ για εισαγωγή, αφού το ποσοστό των θέσεων στα ΑΕΙ προβλέπεται στο 5%, ενώ το ποσοστό των θέσεων για τα ΤΕΙ ήταν 20%.

Οι εξαγγελίες φυσικά δεν αφήνουν στο απυρόβλητο ούτε τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών! Η μείωση των ωρών των μαθημάτων στη Γ Λυκείου θα οδηγήσει σε εργασιακή κινητικότητα και αβεβαιότητα τους συναδέλφους. Μόνο από τη μείωση του ωρολογίου (αν επιβεβαιωθεί από 32 σε 29 ώρες) θα χαθούν τουλάχιστον 10.000 ώρες ή 500 θέσεις καθηγητών.

Να μην επιτρέψουμε τη μετατροπή του σχολείου σε φροντιστήριο – «αρένα»! Να μην επιτρέψουμε η μόρφωση να γίνει εμπόρευμα και να καθορίζεται από την τσέπη του καθενός. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπηρετούν τις αναδιαρθρώσεις αυτές που κάνουν το Λύκειο απωθητικό, που εντείνουν τον σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα στους μαθητές, που ωθούν τους γονείς να βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Απορρίπτουμε στο σύνολο τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, παίρνουμε θέσεις μάχης μέσα από τα σωματεία μας και παλεύουμε μαζί με τους μαθητές μας και τους γονείς για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Να μην κατατεθεί το
  νομοσχέδιο της κυβέρνησης!
 • Να μην καλούνται οι μαθητές να
  κάνουν μηχανογραφικό από τη
  Β’ Λυκείου, με το μαχαίρι στο λαιμό
  και με λιγότερες επιλογές!
 • -Το ποσοστό 10% της εισαγωγής
  στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
  να παραμείνει επ’ αόριστον και να
  ισχύσει και για τα υπόλοιπα τμήματα
  ΤΕΙ που συγχωνεύτηκαν με ΑΕΙ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *