Ελλάδα

ΕΛΛΕΙΜΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ Α.Σ.Ζ.

Βαθιές τομές στην οργάνωση της αγροτικής παραγωγής και στο θεσμό του συνεταιρίζεσθαι επιφέρει τους τελευταίους μήνες η εφαρμογή της νομοθεσίας που ψήφισε πρόσφατα η εθνική αντιπροσωπεία.
Οι αλλαγές στο χώρο των συνεταιρισμών είναι καταιγιστικές και έχουν να κάνουν με την μετατροπή τους σε μορφές συνεταιριστικών επιχειρήσεων με απλοποιημένη διάταξη και με τη δυνατότητα να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις.
Οι δεκάδες μικροί, ανοργάνωτοι και καχεκτικοί συνεταιρισμοί ενοποιούνται και καταργούνται οι γραφειοκρατικές και σπάταλες παλιές ενώσεις συνεταιρισμών. Η περιουσία τους περιέρχεται στους νέους συνεταιρισμούς και γίνεται εκκαθάριση χρεών και υποχρεώσεων των παλιών ενώσεων. Η Αγροτική τράπεζα αποτελεί πλέον παρελθόν και στη θέση της υπάρχει η δυναμική τράπεζα Πειραιώς η οποία έχει θέσει σε εφαρμογή πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.
Οι νέοι ενοποιημένοι συνεταιρισμοί που εμφανίζουν χρέη στην παλιά ΑΤΕ δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν εάν πρώτα δεν ρυθμίσουν τα δάνεια τους με την παλιά ΑΤΕ η οποία σήμερα εκπροσωπείται από τον εκκαθαριστή που έχει ορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Στην περίπτωση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου τα δάνεια του παρελθόντος είναι μια μεγάλη πληγή που ακολουθεί την οργάνωση εδώ και πολλά χρόνια. Ενας χρέος που δημιουργήθηκε από την ανάγκη να εξυπηρετηθούν υποχρεώσεις της οργάνωσης απέναντι σε εργαζόμενους, παραγωγούς και προμηθευτές. Σήμερα το βάρος είναι δυσβάσταχτο και καταβάλλεται προσπάθεια να επέλθει συμφωνία με την παλιά ΑΤΕ ώστε να αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου και με μικρές δόσεις.
Το νομικό τμήμα της ΠΑΣΕΓΕΣ ετοίμασε μια πρόταση για το θέμα αλλά είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο συμβιβασμός που επιδιώκει η παλιά Ενωση, δηλαδή με κούρεμα μέρους του δανείου.
Αντικειμενικά ο νέος συνεταιρισμός που δημιουργήθηκε δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το χρέος των 3,5 εκ. ευρώ, ακόμα κι αν υποχρεωθεί να εκποιήσει ακίνητα.
Για το χρέος αυτό έχει άλλωστε υποθηκευθεί το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων της Ενωσης, όπως είναι το κτίριο στη παραλιακή στράτα μαρίνα, το σταφιδεργοστάσιο και πολλά άλλα.
Ετσι εκ των πραγμάτων οι αγρότες οδηγούνται στην δημιουργία μιας νέας συνεταιριστικής βάσης αλλά τα βαρίδια του παρελθόντος είναι πολλά και δύσκολα μπορεί κάποιος να τα διαχειριστεί υπό τις υπάρχουσες λειτουργίες του νέου συνεταιρισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *