Ζάκυνθος

Εκτός ΕΣΠΑ οι ορεινές και αγροτικές περιοχές του νησιού

Ένας σοβαρός περιορισμός για την ένταξη και χρηματοδότηση προτάσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του ΕΣΠΑ, αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο το συγκεκριμένο πρόγραμμα το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης μεταξύ των εκπροσώπων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Ο περιορισμός αυτός σε ότι έχει να κάνει με το νησί μας είναι γεωγραφικός και αφορά ορεινές και αγροτικές περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «περιοχές Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου».

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τις ορεινές περιοχές του νησιού, που συμπεριελήφθησαν σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αξιοποιώντας κονδύλια από δράσεις όπως το Leader  κτλ.

Στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο ειδικός συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου κ. Πυρομάλλης, ο οποίος συμμετείχε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Διονύση Μυλωνά, τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Τσιριγώτη και υπηρεσιακούς παράγοντες από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

Όπως έγινε γνωστό από τον ίδιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης σχετικά με το πρόγραμμα, δεν μπορεί να υποβληθεί προς ένταξη καμία επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλη τη Δημοτική Ενότητα Ελατίων, στα χωριά του Κοιλιωμένου, του Αγίου Λέοντα και της Λούχας στη Δημοτική Ενότητα Αρτεμισίων και στα χωριά του Αγαλά και του Κερίου στη Δημοτική Ενότητα Λαγανά.

Σύμφωνα με τον κ. Πυρομάλλη,  οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου εξέφρασαν την αντίδρασή τους για αυτόν τον περιορισμό, αφού περιορίζει τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων σε ένα μικρό γεωγραφικό  κομμάτι του νησιού. Από την Π.Ε ζητήθηκε η άρση αυτού του περιορισμού, κάτι όμως που φαίνεται μάλλον απίθανο, αφού για τις συγκεκριμένες περιοχές προβλέφθηκαν άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως αυτά που προαναφέρθηκαν.

Πέρα από τους περιορισμούς που αφορούν την υποβολή προτάσεων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν ακόμη θέματα που αφορούν τις διαδικασίες επιλεξιμότητας, τους δικαιούχους κτλ και γενικότερα τον λεγόμενο «οδηγό» του προγράμματος που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις για την υποβολή προτάσεων.

Υπενθυμίζεται πως στις εγκαταστάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία γραφείου ενημέρωσης για το ΕΣΠΑ και πιο συγκεκριμένα για το πρόγραμμα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το γραφείο λειτουργεί στον πρώτο όροφο (γραφείο Αντιπεριφερειάρχη) και στο δεύτερο (γραφείο Ανάπτυξης- Τμήμα Εμπορίου). Βασικό αντικείμενο είναι η παροχή πληροφοριών και διευκρινίσεων, ενώ στους υπεύθυνους υπαλλήλους μπορούν να τεθούν και ερωτήματα που αφορούν τον Οδηγό του Προγράμματος.

Στόχος είναι να υπάρχει η καλύτερη δυνατή ενημέρωση και να διευκρινιστούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα, πριν ξεκινήσει η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων στις 25 του μήνα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *