Μπορεί από την περασμένη εβδομάδα να έχει ξεκινήσει η μεταφορά ανακυκλώσιμου υλικού στο Αγρίνιο, με δαπάνη της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, αλλά η κατάσταση στο ΚΔΑΥ Ζακύνθου παραμένει δραματική και όλα δείχνουν πως θα χρειαστεί πολύ καιρός για να διορθωθεί: Τεράστιες ποσότητες ανακυκλώσιμου υλικού που συγκεντρώθηκαν από τους πολίτες στους μπλε κάδους παραμένουν στον προαύλιο χώρο και η διαχείριση από τον ιδιώτη γίνεται υποτυπωδώς με έναν εξοπλισμό απαρχαιωμένο και ελάχιστο προσωπικό που εργάζεται κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες.

Ένα χρόνο μετά τον έλεγχο του ΚΕΠΠΕ η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, σημειώνει ο Αν. Κασσιμάτης
Τις παραπάνω διαπιστώσεις έκανε και η αντιπροσωπεία του συνδυασμού «Ζάκυνθος Αναγέννηση Ανατροπή» με επικεφαλής τον νεοεκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο Αντώνη Κασσιμάτη που επισκέφτηκε το χώρο και συνομίλησε με εργαζομένους αλλά και το Διευθυντή του Φορέα. Ο κ. Κασσιμάτης θύμισε πως πριν από ένα χρόνο, είχε ξανα- επισκεφτεί το χώρο και η κατάσταση ήταν άσχημη αλλά όχι και τόσο κακή όπως αυτή που αντίκρισε. Χαρακτήρισε την εικόνα ως ένα «μνημόσυνο ανακύκλωσης» και υπογράμμισε πως αποδείχθηκε ένας χρόνος απραξίας από τη διοίκηση του Φοδσα και τη δημοτική αρχή, καθώς αγνόησαν και το πόρισμα του ΚΕΠΠΕ που είχε κάνει αυτοψία στο χώρο, εντοπίζοντας παραβάσεις και υποβάλλοντας πρόστιμα.
Τα μέλη του συνδυασμού αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο χρειάστηκε να φτάσουμε στο «απροχώρητο» για να ενεργοποιηθεί η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης αλλά και γιατί δεν έχει πλέον σταματήσει η εταιρεία με τον ιδιώτη που σύμφωνα μάλιστα με την σύμβαση είχε αναλάβει και την προοπτική αναβάθμισης του χώρου και ενίσχυσης με προσωπικό, εφόσον υπήρχε ανάγκη.

Σήμερα η σημαντική στροφή των κατοίκων του νησιού στην ανακύκλωση συναντά σοβαρά αναχώματα και η λύση που βρέθηκε για την μεταφορά του υλικού στο Αγρίνιο έχει προσωρινό χαρακτήρα αφού θα πρέπει να γίνει αναβάθμιση του χώρου το συντομότερο δυνατόν, ώστε η ανακύκλωση να γίνεται στη Ζάκυνθο.
Στο επίκεντρο η προγραμματική σύμβαση
Τα μέλη του συνδυασμού συναντήθηκαν στην συνέχεια με το Διευθυντή Θ. Κάρδαρη, διευκρινίζοντας πως προτίμησαν τους υπηρεσιακούς παράγοντες αντί για την αιρετή διοίκηση του Φορέα που αποδεδειγμένα είναι αναποτελεσματική. Τα ερωτήματα του κ. Κασσιμάτη ήταν πολύ συγκεκριμένα και αφορούσαν την προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο και τον ΦοΔΣΑ για την αποκομιδή των απορριμμάτων, το διαθέσιμο προσωπικό που αναγράφεται στην σύμβαση αλλά και τα απορριμματοφόρα, που σύμφωνα με τα έγγραφα είναι 11 αλλά στην πράξη, δεν είναι όλα στο δρόμο, αφού παρουσιάζουν συχνές βλάβες. Ο κ. Κάρδαρης διευκρίνισε πως οι βλάβες δεν είναι μηχανολογικές αλλά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι πολλά από τα απορρίμματα είναι υπολείμματα τροφίμων και προκαλούν ζημιές στις λαμαρίνες των κάδων των οχημάτων.

Μια μεγάλη συζήτηση έγινε και για το προσωπικό, καθώς ο κ. Κασσιμάτης ρώτησε για το προσωπικό που αναγράφεται στην σύμβαση για την αποκομιδή και η απάντηση που πήρε είναι πως κάποιοι εξ αυτών συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ απασχολούνται και σε άλλους τομείς όπως η μεταφόρτωση αλλά και το συνεργείο των οχημάτων.
Ο κ. Κασσιμάτης ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες από τη διοικητική υπηρεσία προκειμένου να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά των επιτυχόντων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να καθυστερεί ο έλεγχος για απολυτήρια ή για οικογενειακή κατάσταση.
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως στόχος είναι να γίνει και μια αναλυτική συζήτηση για το θέμα με το νέο Δήμαρχο Νικήτα Αρετάκη.
Βολές από το ΦοΔΣα στο Δήμο
Για πολλοστή φορά και κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συζήτησης αναδείχθηκε το ζήτημα των οικονομικών οφειλών του Δήμου προς το Φορέα, που για όποιον παρακολουθεί διαχρονικά την τοπική ειδησιογραφία, θα διαπιστώσει πως πρόκειται για ένα θέμα που επανέρχεται ξανά και ξανά και αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Δήμου και ΦοΔΣΑ.
Βολές στο Δήμο για ακόμη μια φορά από τον ΦοΔΣΑ

Ο κ. Κάρδαρης σημείωσε πως για το 2017 και για το 2018 δεν είχε υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με το Δήμο για την εκχώρηση της αποκομιδής που είναι αρμοδιότητα του Δήμου, ενώ μια σύμβαση λίγων μηνών υπεγράφη στα τέλη του 2018.
“Στο κόστος αποκομιδή διατέθηκαν και τα χρήματα για την “Μεσόγειο”, ελλείψει χρηματοδότησης από το Δήμο!” δηλώνουν στον ΦοΔΣΑ

Η αποκομιδή παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σύμβαση συνεχίστηκε από τον Φορέα που στις 30 Ιουνίου υπέβαλε έναν βεβαιωτικό κατάλογο στο Δήμο για να πληρωθεί. Αντί όμως να γίνουν πληρωμές το θέμα παραπέμφθηκε στο Διοικητικό Εφετείο.
Η πληροφορία που προκάλεσε αίσθηση είναι πως για να πληρωθούν οι δαπάνες και οι υποχρεώσεις της αποκομιδής, δαπανήθηκαν τα χρήματα από τα τέλη διαχείρισης που θα έπρεπε να καταβληθούν στην εταιρεία Μεσόγειος για την λειτουργία της μονάδας προσωρινής διαχείρισης στο Λίβα.
Δείτε φωτογραφίες από μέσα από τον φακό του ΕΡΜΗ και του Ermisnews.gr
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ