Η εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου ολοκληρώθηκε με καθαρή νίκη της Ν.Δ. και με μια ισχυρή αυτοδυναμία 158 εδρών στη Βουλή, ικανή να επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να ασκήσει αποτελεσματικό κυβερνητικό έργο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Όμως πέρα από το γενικότερο πολιτικό μήνυμα των εκλογών τα όσα είδαμε να συμβαίνουν από τις 26 Μαΐου, ημέρα των ευρωεκλογών, έως τις 7 Ιουλίου, ημέρα των εθνικών εκλογών, καταδεικνύουν ότι ο περιορισμένος πολιτικός χρόνος των 45 ημερών λειτούργησε σχεδόν καταλυτικά για να προκληθεί η νέα πραγματικότητα του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας μπορεί να νιώθει απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και των δύο αναμετρήσεων. Ιδιαίτερα ικανοποιημένος όμως πρέπει να νιώθει από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών επειδή μετά από 15 σχεδόν χρόνια η Ν.Δ. επιστρέφει στα μεγάλα και ιστορικά ποσοστά της παράταξης, αυτά δηλαδή που βρίσκονται γύρω από το 40%.
Στην ουσία από τις 26 Μαΐου έως τις 7 Ιουλίου η Ν.Δ. εμφάνισε μια άνοδο 8,74 ποσοστιαίων μονάδων και αυτό το επίτευγμα ενδεχομένως να οφείλεται στην ισχυρή πόλωση αλλά είναι βέβαιο ότι οφείλεται και στον αέρα της νίκης που προκάλεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Η πόλωση όμως δεν ωφέλησε μόνο τη Ν.Δ.. Αναντίρρητα ωφέλησε και τον ΣΥΡΙΖΑ που κι αυτός αύξησε το ποσοστό του κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που κόντεψε να καταποντίσει όλα σχεδόν τα μικρά κόμματα και κάποια από αυτά να τα θέσει εκτός Βουλής.
Παρατηρώντας τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών διαπιστώνουμε ότι έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση του 40% περίπου αλλά έχουμε και μια ισχυρή αντιπολίτευση με ποσοστό 31.5%.
Το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ αύξησαν ή και διατήρησαν τα ποσοστά των ευρωεκλογών ενώ όλα τα άλλα μικρά κόμματα συμπιέστηκαν, με εξαίρεση τον ΜΕΡΑ25 που μπήκε στη Βουλή, παρότι δεν κατάφερε να πιάσει το όριο για την Ευρωβουλή.
Συμπερασματικά στη νέα Βουλή απέναντι στο 40% της Ν.Δ. βρίσκονται:

- Προς τα δεξιά της η μικρή αντιπολιτευτική ομάδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 3,70% .
- Στην κεντροαριστερά η αντιπολίτευση του ΚΙΝΑΛ (8,1%).
- Στην αριστερά η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ (31,53%) και του ΜΕΡΑ25 (3,44%)
- Στην παραδοσιακή αριστερά η αντιπολίτευση του ΚΚΕ (5,30%).
Η γλώσσα των αριθμών στη Ζάκυνθο

Αν σε εθνικό επίπεδο η Ν.Δ. βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας 8,32% από το ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η διαφορά στη Ζάκυνθο είναι ακόμα μεγαλύτερη και αυτό έχει τη δική του εξήγηση.
Στη Ζάκυνθο που κατά το παρελθόν βρέθηκε να σημειώνει μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά, τα πράγματα αντιστράφηκαν.
Η Ν.Δ. πέτυχε ένα ποσοστό υψηλότερο κατά δύο μονάδες από τον εθνικό μέσο όρο. Έπιασε το 41.87% και βρέθηκε 10,38 μονάδες πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ (31,49%), όταν η αντίστοιχη διαφορά σε πανελλαδικό επίπεδο είναι της τάξεως του 8,32%.
Στις ευρωεκλογές η διαφορά των δύο κομμάτων στη Ζάκυνθο ήταν μόλις 5,74% και ως ποσοστό άφηνε ελπίδες στο ΣΥΡΙΖΑ ότι, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε το αποτέλεσμα αυτό να αναστραφεί.
Όμως οι αριθμοί δείχνουν πως ένα ποσοστό 3.5% κινήθηκε μέσα σε 45 ημέρες από το ΚΙΝΑΛ προς τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και ένα ποσοστό της τάξεως του 5%, που αφορούσε όλα τα μικρά κεντρώα κόμματα που δεν συμμετείχαν τις εκλογές, ενίσχυσε τα δύο μεγάλα κόμματα και ιδιαίτερα τη Ν.Δ.
Για να γίνει κατανοητό το παραπάνω επιχείρημα μετρήσαμε τη δύναμη των μικρών κομμάτων στις ευρωεκλογές και αυτή των ίδιων κομμάτων στις εθνικές εκλογές δίχως να συμπεριλάβουμε την Ένωση Κεντρώων, το ΠΟΤΑΜΙ, τους ΑΝΕΛ κλπ.
Στις ευρωεκλογές τα πέντε αυτά κόμματα, (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, Χ.Α.) έπιασαν το 30,03 του εκλογικού σώματος και στις εθνικές εκλογές περιορίστηκαν στο 22,87% του εκλογικού σώματος. Η “αιμοδοσία” των μικρών προς τους μεγάλους είναι απόλυτα εμφανής.
Η αποχή στις εκλογές
Ένας κρίσιμος δείκτης που συνετέλεσε στην διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος είναι η αποχή.
Στη Ζάκυνθο στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου ψήφισαν 24.026 εκλογείς ενώ στις εθνικές εκλογές ψήφισαν 22.430. Δηλαδή ψήφισαν 1596 εκλογείς λιγότεροι. Αυτοί που δεν ψήφισαν ενδέχεται να ήταν εργαζόμενοι που δε μπορούσαν να αφήσουν τις δουλειές τους, ή αδιάφοροι ή απογοητευμένοι ψηφοφόροι.
Πιθανόν να ήταν ψηφοφόροι των μικρών κομμάτων και η απουσία τους από την κάλπη να ενίσχυσε τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων.
Το μήνυμα των εκλογών
Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα του ελληνικού λαού προς τα κόμματα για τα επόμενα 4 χρόνια είναι απλό και σαφές. Ο λαός επιθυμεί μια κυβέρνηση ισχυρή που θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το κράτος, η οικονομία και η κοινωνία ώστε να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη και να ενισχυθεί η ασφάλεια του απλού και εργαζόμενου πολίτη. Παράλληλα έδωσε υψηλά ποσοστά και την αντιπολίτευση ώστε να ασκήσει με άνεση τα καθήκοντα που προβλέπονται από το σύνταγμα.
Σε κάθε περίπτωση οι ρόλοι είναι ευδιάκριτοι και σε αυτή την τετραετία η χώρα δεν θα χρειαστεί να ζήσει τις παλινωδίες μιας συγκυβέρνησης με ανόμοια ιδεολογικά και πολιτικά στοιχεία.
Φ.Σ.