Ελλάδα

Εκλογές ή συγκυβέρνηση το δίλλημα στους αμφισβητίες βουλευτές

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτηρίζεται, πλέον, η επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία η Βουλή θα συζητήσει και θα ψηφίσει για να δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης ή όχι στην κυβέρνηση. Η απόφαση Σαμαρά και Βενιζέλου να προβούν σε αυτήν την κίνηση ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο από διάφορα μέρη του κυβερνητικού στρατοπέδου, ωστόσο, το Μαξίμου χαρακτηρίζει την κίνηση επιθετική.
Στόχος του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου είναι μεν να κλείσουν τα όποια σενάρια πρόωρων εκλογών, αλλά και να… μετρήσουν τις δυνάμεις τους με την ελπίδα πως η ψηφοφορία θα φέρει μεγαλύτερη συσπείρωση και θα κλείσει ανοικτά μέτωπα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνος που πρότεινε την «λύση» της ψήφου εμπιστοσύνης με την οποία συμφώνησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, μετά τις τελευταίες γκρίνιες και κόντρες εντός κυβέρνησης και την έντονη εκλογολογία, επιθυμούσε να κλείσει με όσο πιο συντεταγμένο τρόπο μπορούσε το ζήτημα των πρόωρων εκλογών κάτι που θα προσπαθήσει να κάνει τόσο με την ψήφο εμπιστοσύνης όσο και με το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ετσι, κρίθηκε απαραίτητο να ανακοινωθεί, ταυτόχρονα με την απόφαση για ψήφο εμπιστοσύνης, και η απόφαση να γίνει η αναμέτρηση για την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο 2015, ένα μήνα πριν λήξει η θητεία του Κάρολου Παπούλια.
Την Δευτέρα θα ανοίξει η Βουλή, ωστόσο, θεωρείται δύσκολο να κατατεθεί το αίτημα, καθώς, θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος αγιασμός με την πιο πιθανή ημερομηνία για να ζητήσει ψήφο η κυβέρνηση να είναι η Τρίτη.
Οταν κατατεθεί το αίτημα απαιτούνται 48 ώρες μέχρι να αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία.
Η κυβέρνηση χρειάζεται 151 ψήφους υπέρ για να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αριθμούν 154), καθώς, σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η αντίδραση των ανεξάρτητων βουλευτών στη ψηφοφορία η οποία, πάντως, θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως «πρόβα» για την προσπάθεια εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζεται πως οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι οι εξής:
    •    ΝΔ 126 βουλευτές,
    •    ΠΑΣΟΚ 28 βουλευτές (σύνολο 154),
    •    ΣΥΡΙΖΑ 71 βουλευτές,
    •    Χ.Α. 16 βουλευτές,
    •    ΑΝ.ΕΛ. 14 βουλευτές,
    •    Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές 14 βουλευτές,
    •    ΚΚΕ 12 βουλευτές,
    •    ΔΗΜΑΡ 10 βουλευτές,
    •    Ανεξάρτητοι 9 βουλευτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *