Ζάκυνθος

Εκδήλωση ενδιαφέροντος του Δήμου για το Μεταβυζαντινό Μουσείο

Η σοβαρή εξέλιξη που ανέδειξε πρόσφατα η εφημερίδα μας και έχει να κάνει με τη διακοπή λειτουργίας του Βυζαντινού – Μεταβυζαντινού Μουσείου, φαίνεται πως κινητοποίησε το Δήμο Ζακυνθίων που αναζητά εναλλακτικές λύσεις ώστε ο χώρος να ανοίξει και πάλι για το κοινό.

Θυμίζουμε πως με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, το Μουσείο θα μείνει κλειστό μέχρι το καλοκαίρι, αφού δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες της φύλαξης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον –Ε- ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Άκης Λαδικός, τόσο ο ίδιος όσο και ο Δήμαρχος, επικοινώνησαν με τον Προϊστάμενο της 20ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Γ. Χουλιάρα και τον ενημέρωσαν πως ο Δήμος προτίθεται να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο στην άμεση λειτουργία του Μουσείου.

Η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος είναι να διαθέσει προσωπικό που θα αναλάβει την φύλαξη του Μουσείου. Με δεδομένο πως το προσωπικό που θα αναλάβει αυτό το έργο θα πρέπει να είναι σωστά εκπαιδευμένο, ο κ. Λαδικός υποστήριξε πως θα μπορούσαν να γίνουν συγκεκριμένες προσλήψεις, μέσα από το επιδοτούμενο πρόγραμμα για την πρόσληψη ανέργων το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και στο οποίο συμμετέχει τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

«Το θέμα αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού και το γεγονός ότι το Μουσείο του νησιού είναι κλειστό, αφορά όλη τη ζακυνθινή κοινωνία! Είναι πισωγύρισμα καθώς μια κοιτίδα πολιτισμού σταματά να λειτουργεί. Ο Δήμος έχει έρθει σε επαφή με τον κ. Χουλιάρα, για να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να ενισχύσουμε την λειτουργία του Μουσείου. Θα τεθούν κάποια ερωτήματα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και αναμένουμε τις εξελίξεις» υποστήριξε ο κ. Λαδικός.

«Για να αναλάβει κάποιος την φύλαξη, θα πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένος. Θα υπάρξει σύντομα κάποιο πρόβλημα, περί κοινωφελούς εργασίας για λογαριασμό του Δήμου μέσω του ΟΑΕΔ και κοινωφελών οργανώσεων. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει πεντάμηνες συμβάσεις και από εμάς θα ζητηθεί κάποιοι από αυτούς που θα προσληφθούν να απασχοληθούν στο Μουσείο. Γνωρίζω πως προβλέπονται κάποιες θέσεις για τον πολιτισμό. Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, θα έχουμε στα χέρια μας σε λίγες ημέρες» συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας πως αυτή είναι η πιο άμεση λύση που θα μπορούσε να δοθεί και το Υπουργείο οφείλει να την κάνει αποδεκτή.

Τέλος, ο κ. Λαδικός, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό Μουσείο στη Ζάκυνθο είναι κλειστό επεσήμανε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό χωρίς να τον συνδέουμε με τον πολιτισμό και στοιχεία που ο τόπος μας οφείλει να αναδείξει.

«Δυστυχώς το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ατυχήσει στο θέμα των πολιτικών του προϊσταμένων, από το 2004 και μετά. Κατά το παρελθόν υπήρξαν άνθρωποι που διαχειρίστηκαν το Υπουργείο και άφησαν έργο, αλλά δε θέλω να σχολιάσω τις επιλογές που έγιναν τα τελευταία χρόνια» κατέληξε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *