Μια ξεχωριστή εκδήλωση διοργάνωσαν τα μέλη της υπό σύσταση Λέσχης Μαγείρων Ζακύνθου το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στο Κέντρο της Πόλης κάνοντας μια πρώτη και «αισθητή» παρουσία στα τεκταινόμενα του νησιού.
Οι πάγκοι στήθηκαν μπροστά από την τράπεζα Alpha Bank στην πλατεία Αγίου Μάρκου και εκεί παρουσιάστηκαν κατά κύριο λόγο πιάτα της ζακυνθινής κουζίνας αλλά και ντόπια προϊόντα όπως κρασί, μέλι και παξιμάδια.
Παρά το γεγονός ότι η εκδήλωση προετοιμάστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, πολλοί ήταν εκείνοι που επισκέφτηκαν τους πάγκους και πήραν μια …γεύση από το μενού, δεδομένης μάλιστα και της κίνησης που είχε η πλατεία λόγω των επισκεπτών του Πάσχα.
Πρόκειται ουσιαστικά για την δεύτερη «επίσημη» παρουσία της υπό σύσταση Λέσχης Αρχιμαγείρων που πριν από λίγες ημέρες, συμμετείχε στην «Ευρωπαϊκή Συνάντηση Γεύσεων» που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα και εκεί παρουσιάστηκαν χαρακτηριστικά δείγματα της ντόπιας κουζίνας και ζαχαροπλαστικής αλλά και προϊόντα που παράγονται στη Ζάκυνθο.
Δύο από τα μέλη της υπό σύσταση Λέσχης Μαγείρων Ζακύνθου, ο Διονύσης Θεοδόσης και ο Θάνος Καραβίας, μίλησαν στον –Ε- για τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει με σκοπό, όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά, να αποκτήσει η ντόπια κουζίνα τη θέση και την προβολή που της αξίζει.
Οι ίδιοι, απηύθυναν κάλεσμα και σε όλους όσοι ασχολούνται με την μαγειρική αλλά και τη ζαχαροπλαστική στη Ζάκυνθο, να στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται και να συμμετέχουν με δικές τους προτάσεις και ιδέες. Το κάλεσμα δεν αφορά μόνο όσους έχουν σχετικές σπουδές και επαγγελματική κατάρτιση αλλά σε όλους όσοι έχουν μεράκι με τη ζακυνθινή κουζίνα.
Οι δύο νεαροί μάγειροι, μιλώντας στον –Ε- επεσήμαναν ακόμη την ανάγκη η ντόπια κουζίνα και οι ντόπιοι επαγγελματίες να στηριχθούν και από τις επιχειρήσεις του νησιού, γεγονός που θα συμβάλει και στην βελτίωση της ποιότητας του τουρισμού στη Ζάκυνθο.
«Θέλουμε να πάμε μπροστά την τοπική γαστρονομία και την ντόπια παράδοση. Μεταξύ των στόχων μας είναι η διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και η τυποποίηση προϊόντων του νησιού. Για παράδειγμα το λαδοτύρι της Ζακύνθου, αν και ανώτερης ποιότητας, δεν είναι τόσο γνωστό όσο το λαδοτύρι Μυτιλήνης» σημείωσε ο Διονύσης Θεοδόσης αναφερόμενος στους στόχους της Λέσχης Αρχιμαγείρων ενώ ο Θάνος Καραβίας συμπλήρωσε:
«Στόχος μας δεν είναι η προσωπική μας προβολή αλλά η προβολή του νησιού και των προϊόντων του νησιού! Δυστυχώς οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο το μαντολάτο και το παστέλι! Θέλουμε η Λέσχη μας να αποκτήσει μια δυναμική και να υπάρξει μια διαφορετική …εκπαίδευση και για τον τουρισμό του νησιού είτε αφορά τους επαγγελματίες είτε τους επιχειρηματίες».
«Ο τουρίστας που επισκέπτεται το νησί, δεν είναι εκπαιδευμένος και δε γνωρίζει πως το νησί έχει τη δική του γαστρονομία. Ήδη έχει γίνει αρχή από κάποια ξενοδοχεία, όπως αυτό που εργάζομαι αφού διοργανώνουμε ζακυνθινές βραδιές με ντόπια κουζίνα. Πρέπει να γίνουν όμως και άλλα βήματα» σημείωσε ο κ. Θεοδόσης, ενώ από την πλευρά του ο Θάνος Καραβίας σχολίασε πως δυστυχώς η ξαφνική αύξηση του τουρισμού βρήκε το νησί μας απροετοίμαστο.
«Δυστυχώς αν και έχουμε όλο και περισσότερους τουρίστες, τα χρήματα που μένουν στο νησί είναι όλο και λιγότερα!» τόνισε σχετικά, υπογραμμίζοντας πως σε όλες τις χώρες του εξωτερικού σερβίρεται κατά κύριο λόγο η ντόπια κουζίνα.
«Έχουμε πέσει στην παγίδα να σερβίρουμε αγγλικό πρωινό στους άγγλους και όχι το ζακυνθινό που περιλαμβάνει την μπομπότα, το τηγανόψωμο, το χοιρομέρι, τα παξιμάδια και τη γραβιέρα» συμπλήρωσε ο Διονύσης ενώ και οι δύο εκπρόσωποι της υπό σύσταση Λέσχης αρχιμαγείρων έφεραν το παράδειγμα της Κρήτης, όπου η ντόπια κουζίνα έχει την πρωτοκαθεδρία στον τουρισμό.