Ελλάδα

Εκδήλωση απολογισμού του ΕΣΠΑ από τον Περιφερειάρχη

[pullquote align=”left”]Λείπουν τα ώριμα έργα για να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν[/pullquote]

Σε εκδήλωση που έγινε στην Κέρκυρα, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, παρουσίασε τα στοιχεία για την πορεία του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, για το έτος 2011.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Πέτρος Οικονόμου, καθώς και ο Προϊστάμενος Μονάδας Α’ ΕΔΑ ΠΙΝ, Θανάσης Σπίγγος.

Διευκρινίσεις και απαντήσεις στις ερωτήσεις που τέθηκαν δόθηκαν από τον Περιφερειάρχη, καθώς και από τον κ. Οικονόμου, ενώ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των στοιχείων του προγράμματος προβλήθηκε βίντεο με τα έργα που είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα Ιόνια Νησιά.Μέσω του βίντεο, εκτός των έργων που παρουσιάστηκαν, τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και εκπρόσωποι φορέων εκτέλεσης των έργων αυτών, μίλησαν για τη σημασία τους και τη συμβολή των έργων στην ανάπτυξη και τη βελτίωση συνθηκών ζωής στις τοπικές κοινωνίες.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Περιφερειάρχης Ι.Ν. έδωσε μια συνοπτική συνολική εικόνα της πορείας του ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι η διαχείριση του ΕΣΠΑ στην Αιρετή Περιφέρεια πέρασε από την 1η Ιουλίου του 2011, ενώ αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που είχε, για την πρωθύστερη στενή παρακολούθηση του Προγράμματος, με τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, Τάσο Αποστολόπουλο, καθώς και με τη Διαχειριστική Αρχή.

To ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων, για την περίοδο 2007-2013, ξεκίνησε αρχικά με συνολικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 303 εκατ. ευρώ, ο οποίος τελικά μειώθηκε στα 285 εκατ. ευρώ περίπου λόγω μείωσης της εθνικής συμμετοχής από 20% σε 15%.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης, υπήρξαν προβλήματα με έργα που δεν προχωρούν ενώ δεν υπάρχουν ώριμα έργα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

«Με βάση την παραπάνω διαπιστωμένη κατάσταση κύριό µας μέλημα ήταν αφενός μεν να ξεπεραστούν οι παραπάνω σοβαρές καθυστερήσεις αφετέρου δε να επισπευστεί η ωρίμανση νέων έργων. Κύριοι στόχοι μας ήταν η όσον το δυνατόν γρηγορότερη απόδοση των έργων αυτών για χρήση από τους πολίτες, η αποτελεσματική μεταφορά των πόρων του Προγράμματος στην πραγματική οικονομία και κατ’ επέκταση η αύξηση της απορρόφησης του Προγράμματος ώστε να αποφύγουμε την οποιαδήποτε πιθανότητα απώλειας Κοινοτικών Πόρων τα επόμενα χρόνια. Η προσπάθεια αυτή δεν ήταν καθόλου εύκολη καθώς έπρεπε να ενημερωθούμε για την αναλυτική κατάσταση κάθε έργου, να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος, να λειτουργήσουν αποδοτικά οι νέες διοικητικές δομές και διαδικασίες της αιρετής Περιφέρειας και τέλος να κάνουμε αποδοτική την απαραίτητη συνεργασία μας με τους νέους Δήμους και τους λοιπούς Φορείς της Περιφέρειάς μας» ανέφερε ο κ. Σπύρου.

Η εικόνα που παρουσίαζε στις 31-12-2011 το Πρόγραμμα

Σύνολο ενταγμένων έργων 93 συνολικού Προϋπολογισμού 282,1 εκατ. ευρώ με συμβάσεις 167,7 εκατ. ευρώ και δηλωμένες Δαπάνες 105,4 εκατ. ευρώ.

Σημαντική προσπάθεια καταβλήθηκε για το κλείσιμο του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων (2000-2006). Τον Σεπτέμβριο του 2010 που υποβλήθηκε η Τελική Έκθεση κλεισίματος δηλώθηκαν ως ημιτελή 120 έργα συνολικού προϋπολογισμού 91.42 εκατ. ευρώ. Σήμερα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα εμφανίζονται ως ημιτελή 88 έργα συνολικού προϋπολογισμού 61.0 εκατ. ευρώ. Στον τομέα αυτό η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί το 2012 είναι πολύ μεγάλη.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *