Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ -Ε-:
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
Σε συνεχή και καθημερινή επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας αλλά και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Λοιμώξεων, βρίσκεται και η διοίκηση του Νοσοκομείου Ζακύνθου στο πλαίσιο του συντονισμού που υπάρχει σε πανελλαδικό επίπεδο για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού στην χώρα μας και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γ. Ραγκούσης μίλησε στο ραδιόφωνο του -Ε- για την προετοιμασία που γίνεται με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής.

Όπως έγινε γνωστό από τον ίδιο, οι ασκήσεις προσομοίωσης και ετοιμότητας αναφορικά με την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κορονοϊού 2019-nCoV, πρόκειται να πραγματοποιηθούν αρχικά μόνο στα Νοσοκομεία αναφοράς. Θυμίζουμε πως για την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία υπάγεται και η Ζάκυνθος, το Νοσοκομείο αναφοράς είναι η «Παναγία η Βοήθεια» στην Πάτρα.
Στη Ζάκυνθο
«Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, όμως εμείς οφείλουμε να κάνουμε τον αναγκαίο προγραμματισμό. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και με τον ΕΟΔΥ και υπάρχει ένα σχέδιο που θα πρέπει να εφαρμοστεί σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος που μπορεί να εισέλθει στο Νοσοκομείο» ανέφερε αρχικά ο κ. Ραγκούσης κάνοντας γνωστό πως το Νοσοκομείο διαθέτει ήδη έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με δύο θαλάμους όπου θα γίνει η εισαγωγή αλλά και η κλινική εξέταση του ασθενή με τα ύποπτα συμπτώματα. Μέσα σε μια ημέρα και με την αποστολή δειγμάτων στο Ινστιτούτο Παστέρ, θα δίνεται η δυνατότητα να διαπιστώνεται αν όντως πρόκειται για τον συγκεκριμένο ιό. Για όσο διάστημα αναμένονται τα αποτελέσματα, ο ασθενής θα παραμένει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για λόγους ασφαλείας και εφόσον το ύποπτο περιστατικό επιβεβαιωθεί, διακομίζεται στην Πάτρα.
Ο κ. Ραγκούσης σημείωσε ακόμη πως εκτός από τον αναγκαίο εξοπλισμό που ήδη διαθέτει το Νοσοκομείο, έχει γίνει παραγγελία για προμήθεια μασκών ειδικής βιοπροστασίας, γάντια, ποδιές προστασίας κτλ.
«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία για όποιες αλλαγές θα γίνουν στον σχεδιασμό. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε αλλά οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα τουλάχιστον για τις επόμενες 3 εβδομάδες» σημείωσε.
Τέλος, για τα περιστατικά κοινής γρίπης που αυτό το διάστημα ταλαιπωρούν πολλούς συμπολίτες μας, ο κ. Ραγκούσης σημείωσε πως δεν υπάρχουν περιστατικά ευρείας κλίμακας στο Νοσοκομείο.
Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου αναφέρθηκε και στην θετική εξέλιξη της χρηματοδότησης του έργου της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Νοσοκομείου από το ΕΣΠΑ, υπογραμμίζοντας τη θετική συνδρομή της Περιφέρειας και της Διαχειριστικής Αρχής, αλλά και του Βουλευτή Ζακύνθου . Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 853.904,92 ευρώ, ενώ η αποπεράτωσή του θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις, η συνολική διάρκεια των οποίων δεν θα ξεπεράσει τους είκοσι δύο μήνες.
Οι σχετικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης αφορούν στο σύστημα θέρμανσης, στο σύστημα ζεστού νερού χρήσης, στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, στην αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με led και στην εγκατάσταση ενός συστήματος καταγραφής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση το πρώτο υποέργο αφορά την εκπόνηση της μελέτης και ακολουθεί η προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού και τέλος η πιστοποίηση κατά ISO ώστε το Νοσοκομείο να αποκτήσει το απαραίτητο ενεργειακό πιστοποιητικό.
Σήμερα το 1/5 του προϋπολογισμού, δηλαδή περίπου 750.000 ευρώ διατίθενται για την πληρωμή ρεύματος και πετρελαίου, για τις ανάγκες του Νοσοκομείου.
ΜΕΘ, μαστογράφος και μέτρηση οστικής μάζας
Μεταξύ άλλων ο Διοικητής του Νοσοκομείου ανακοίνωσε πως από στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου θα παρέχονται πλέον οι υπηρεσίες του Μαστογράφου και της μέτρησης της οστικής πυκνότητας, ενώ για την λειτουργία της ΜΕΘ, επανέλαβε πως οι απαραίτητες διαδικασίες για να τηρηθεί το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα έχουν ξεκινήσει. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη μετακινείται προσωπικό από τη Ζάκυνθο σε Νοσοκομεία όπου διαθέτουν ΜΕΘ για να λάβουν την απαραίτητη εξειδίκευση.
Ξεκίνησε η εκπαίδευση προσωπικού για την λειτουργία της ΜΕΘ
«Υπάρχει κάποιο προσωπικό που μετακινήθηκε από άλλα Νοσοκομεία στη Ζάκυνθο ενώ υπάρχει η δέσμευση από το Υπουργείο Υγείας αλλά και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού» συμπλήρωσε σχετικά με την απώλεια αυτού του προσωπικού από άλλες κλινικές, τονίζοντας πως το θέμα της ΜΕΘ αποτελεί προτεραιότητα όχι επειδή αποτελεί συμβατική υποχρέωση της ΥΠΕ για το έργο του νέου Νοσοκομείου, αλλά και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.