Ζάκυνθος

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου για το 2013

Για ζητήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό, τις ελλείψεις σε  προσωπικό, την πληρωμή των εξαιρέσιμων και των εφημεριών, την φύλαξη και την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου, απάντησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιάννης Κομιώτης μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του -Ε-, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το Νοσοκομείο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων του νησιού, που στρέφονται όλο και περισσότερο στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Ο κ. Κομιώτης, επισήμανε πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια έντονη στροφή των κατοίκων του νησιού στις υπηρεσίες που παρέχονται στο Νοσοκομείο και παραδέχτηκε πως καταγράφονται ελλείψεις σε αναλώσιμα, αλλά αυτές αντιμετωπίζονται και δεν είναι τόσο σοβαρές, όπως συμβαίνει σε άλλα Νοσοκομεία της χώρας.

«Έχω ξαναπεί πως λόγω της οικονομικής συγκυρίας, υπάρχουν εταιρείες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις παραγγελίες που ζητάμε. Υπάρχει έλλειψη ρευστότητας και είναι δύσκολο να γίνουν εισαγωγές από το Εξωτερικό, με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις στην προμήθεια κάποιων ειδών. Το πρόβλημα όμως δεν είναι γενικό. Το Νοσοκομείο Ζακύνθου, μπορώ να πω πως έχει τις λιγότερες ελλείψεις, χωρίς να μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν καθόλου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κομιώτης, συμπληρώνοντας πως σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και καθυστερήσεις στην υποβολή αιτημάτων για υλικά από τα τμήματα του Νοσοκομείου. Αυτό πάντως που επεσήμανε από την πλευρά του, είναι πως δεν υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα.

 

Για τον προϋπολογισμό

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, ενέκρινε πρόσφατα τον προϋπολογισμό για το 2013 και σχολιάζοντας την αγωνία για τις περικοπές των κονδυλίων, που εξέφρασε  το προσωπικό, ο Διοικητής επεσήμανε πως αν χρειαστεί και φέτος θα υπάρξουν αναμορφώσεις, όπως έγινε και πέρυσι.

«Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό και τα όρια των πιστώσεων που θέτει το Υπουργείο, γιατί διαφορετικά δε θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε! Ένας προϋπολογισμός όμως μπορεί στην πορεία να αναμορφωθεί. Πέρυσι για παράδειγμα ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν στα ίδια επίπεδα με φέτος, στα 3.300.000 Ευρώ και με την αναμόρφωση έφτασε τα 4.770.000 Ευρώ. Κατά τη διάρκεια του χρόνου γίνονται αναμορφώσεις που εγκρίνονται. Είναι αδύνατο το Υπουργείο ή η Υγειονομική Περιφέρεια να αφήσουν ένα Νοσοκομείο να κλείσει λόγω πιστώσεων , αλλά ζητούν περιορισμό των δαπανών και οικονομία εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάστασης της Χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως αν υπάρχουν αντικειμενικές ανάγκες, αυτές θα καλυφθούν.

 

Για το προσωπικό

Ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου εξέφρασε την  ελπίδα ενίσχυσης των διοικητικών υπηρεσιών του ιδρύματος με προσωπικό που το περασμένο Φθινόπωρο τέθηκε σε εφεδρεία. Από την πλευρά της διοίκησης, κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο το αίτημα για κάλυψη 6 κενών οργανικών θέσεων σε διοικητικές υπηρεσίες.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην συνεργασία που υπήρξε με την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, προκειμένου να εργαστεί στο Νοσοκομείο προσωπικό, που προσελήφθη στην Περιφέρεια μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας.

«Ο Αντιπεριφερειάρχης ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Νοσοκομείο για νοσηλευτικό προσωπικό και έναν εργάτη. Η βοήθεια αυτή είναι πολύτιμη» ανέφερε ο κ. Κομιώτης, ενώ για το προσωπικό που προσελήφθη με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και παραμένει απλήρωτο, έκανε γνωστό πως το ζήτημα βρίσκεται προς εκδίκαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Εμείς ακολουθήσαμε κατά γράμμα τις εντολές και τις διαδικασίες της πρόσληψης που προέβλεπαν οι εγκύκλιοι του Υπουργείου. Το Ελεγκτικό Συνέδριο όμως, ελέγχει τη νομιμότητα και αυτών των πράξεων και αναμένουμε τις εξελίξεις» τόνισε ο κ. Κομιώτης, υπογραμμίζοντας πως ακολουθήθηκαν αυστηρές διαδικασίες επιλογής, ανάλογες με αυτές που ακολουθούνται από τον ΑΣΕΠ.

Σε ότι αφορά τις ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό, ο κ. Κομιώτης ανέφερε πως ο Υπουργός Υγείας ζήτησε πρόσφατα την πρόσληψη 800 γιατρών, με έγκριση από τα Υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού υπήρξαν αυξημένες αποχωρήσεις το 2011 και το 2012.

Για τη Ζάκυνθο εκκρεμούν οι κρίσεις για 15 γιατρούς εδώ και περίπου δύο χρόνια.

 

Οι εφημερίες και τα εξαιρέσιμα

Αναφορικά με τις οφειλές που υπάρχουν σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, για εφημερίες και εξαιρέσιμα, ο κ. Κομιώτης υπογράμμισε πως κατά κανόνα οι πληρωμές γίνονται με καθυστέρηση μέσα στο Μάρτη και αυτό δυστυχώς γίνεται κάθε χρόνο.

Πρόσφατα εξασφαλίστηκε η έγκριση για την πληρωμή εφημεριών των γιατρών για τους μήνες Δεκέμβρη, Γενάρη και Φλεβάρη ενώ η σχετική έγκριση ακόμη δεν έχει δοθεί για το λοιπό προσωπικό.

 

Για την φύλαξη

Εδώ και αρκετούς μήνες, το Νοσοκομείο δε διαθέτει φύλαξη, λόγω της λήξης της σύμβασης με την ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει αλλά και την μη επιτυχή ολοκλήρωση των νέων διαγωνισμών που ακολούθησαν. Ο κ. Κομιώτης ανέφερε πως το διάστημα αυτό ευτυχώς δεν έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα ή ακραίες καταστάσεις που δεν μπορούν να λυθούν και υπογράμμισε πως σε γενικές γραμμές οι πολίτες δείχνουν σεβασμό στο χώρο.

Αυτό το διάστημα βρίσκεται στο τελικό στάδιο ο τελευταίος ανοιχτός διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί από τη διοίκηση και αναμένεται να υπογραφεί νέα σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία.

Ο κ. Κομιώτης σχολίασε πάντως πως κατά τη γνώμη του τα χρήματα που πρόκειται να δοθούν για την φύλαξη και τα οποία είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν, θα μπορούσαν να δοθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών.

«Για μένα στην παρούσα συγκυρία, τα χρήματα θα προτιμούσα να δοθούν κάπου αλλού. Για το λόγο αυτό και τα κονδύλια έχουν περιοριστεί» κατέληξε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *