Μικρή σε χρονική διάρκεια αλλά με ένταση ήταν η επείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής με θέμα την υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση έργων από το Leader, καθώς η προθεσμία λήγει σήμερα Δευτέρα 22 Ιουνίου. Τα εν λόγω προγράμματα είναι χρηματοδοτούμενα σε ποσοστό 100% και η δημοτική αρχή έκρινε σκόπιμο να συγκληθεί επειγόντως το Δημοτικό συμβούλιο για να μη χαθούν χρήματα για το Δήμο. Την εισήγηση έκανε η μηχανικός του Δήμου Ασπασία Σούλη και όχι η ΣΑΖ που χειρίζεται το Leader.
Το ερώτημα που τέθηκε από τους συμβούλους (πλειοψηφίας και μειοψηφίας) είναι γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα ήλθε την τελευταία στιγμή και δεν είχε γίνει η απαιτούμενη προετοιμασία ενωρίς ώστε να είναι ενημερωμένοι ο Δημοτικοί σύμβουλοι και να υπάρχουν περιθώρια για κατάθεση μελετών.
Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του είπε ότι η συνεδρίαση έγινε έκτακτα διότι και ο ίδιος έλειπε τις προηγούμενες ημέρες από τη Ζάκυνθο και το έμαθε τπρόσφατα ότι λήγει η προθεσμία για την κατάθεση προτάσεων χρηματοδότησης στο Leader.
Οι προτάσεις που ψηφίστηκαν είναι:
– «Ολοκλήρωση ποδηλατικής διαδρομής Καλαμάκι-Λαγανάς» με προϋπολογισμό 85.000 ευρώ.
– «Αντιπλημμυρικά έργα δρόμου Ρωμύρι-Μουζάκι και καθαρισμός παρόδιων ρεμάτων» με προϋπολογισμό 160.000 ευρώ.
– «Εργασίες για τη λειτουργική αναβάθμιση της βιβλιοθήκης στο Τραγάκι» με προϋπολογισμό 21.700 ευρώ.
– «Παρεμβάσεις συντήρησης και βελτίωσης του κτιρίου Μεσσαλά στη Λιθακιά» που φιλοξενεί το Περιβαλλοντικό Κέντρο, με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ.
– «Ανάδειξη και αναβάθμιση ποδηλατικής διαδρομής από τους Αγίους Πάντες μέχρι τα Λαγκαδάκια» με προϋπολογισμό 15.000 ευρώ.
– «Αναβάθμιση και ανάδειξη περιηγητικής διαδρομής Πηγαδακίων» με προϋπολογισμό 15.000 ευρώ.
Οι προτάσεις για τα έργα αυτά ψηφίστηκαν παρά τις διαμαρτυρίες καθώς αναφέρθηκε ότι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι είχαν έτοιμες κάποιες μελέτες από εκείνη την εποχή γιατί τώρα δεν προλάβαιναν να τις ετοιμάσουν.
Στη συνεδρίαση που έγινε στον 3ο όροφο του Δημαρχείου (γιατί στο Πνευματικό κέντρο είχε προγραμματιστεί εκδήλωση), χρέη προέδρου εκτέλεσε ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Φεραδούρος καθώς ο κ. Τσίπηρας ήταν εκτός Ζακύνθου
Την αντίδρασή τους κατέθεσαν στη συνεδρίαση οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Λάμπρος Μουζάκης και Μαρία Μουζάκη οι οποίοι είπαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το θέμα και ότι η περιοχή τους στη Δημοτική Ενότητα Αλυκών δεν πρόταξε έργα, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Σπύρος Βούτος διαμαρτυρήθηκε για τα ελάχιστα χρήματα που προγραμματίστηκαν για την περιοχή του.
Α.Ξ.