Κοινωνία

Εγκαταλείφθηκε το ΚΔΑΥ Ζακύνθου – Στην Πάτρα τα ανακυκλώσιμα υλικά!

Κοντά στους 4 τόνους το υλικό που συγκεντρώνουν οι κάτοικοι του νησιού αλλά το ΚΔΑΥ Ζακύνθου έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί – ΕΚΤΑΚΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 100.000 € ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Με αφορμή την απόφαση που υπέγραψαν πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και με την οποία προσδιορίστηκαν οι διοικητικές κυρώσεις σε δήμους – παραβάτες των υποχρεώσεών τους για την ανακύκλωση υλικών συσκευασιών, όπως γυαλί, χαρτί και χαρτόνι, μέταλλα, πλαστικά, ξύλο, ο Διευθυντής του ΦοΔΣΑ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Θ. Κάρδαρης μίλησε στο ραδιόφωνο του –Ε- για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης στη Ζάκυνθο.

Σημειώνεται πως η απόφαση προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα από 1000 ευρώ μέχρι 100.000 ευρώ που θα επιβάλλονται σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α΄ βαθμού, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης ως προς την ανακύκλωση απορριμμάτων.

Στην περίπτωση της Ζακύνθου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κάρδαρης, παρά το γεγονός πως η ανακύκλωση στην πηγή, δηλαδή στους «μπλε κάδους» αγγίζει το ποσοστό και τις ποσότητες που αποτελεί τον στόχο σύμφωνα με το Τοπικό και Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, η επεξεργασία των ανακυκλώσιμων υλικών δεν είναι η επιθυμητή: Το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού που ούτως ή άλλως δεν υποστηρίζει τις σημερινές ανάγκες μια που κατασκευάστηκε το 1999 υπολειτουργεί, με τον ιδιώτη που το διαχειρίζεται να το έχει – σχεδόν – εγκαταλείψει , ενώ οι προτάσεις που έχει ήδη υποβάλει ο Φορέας για αύξηση και ανάπτυξη του ΚΔΑΥ δεν έχουν τύχει χρηματοδότησης.

«Το Τοπικό, Εθνικό και Περιφερειακό Σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων περιλαμβάνει και μια στοχοθεσία σε σχέση με τη διαλογή την πηγή όλων των ειδών των απορριμμάτων. Το κάθε βήμα και η κάθε δραστηριότητα, θα πρέπει να αξιολογείται και είτε να επιβραβεύεται ή να «τιμωρείται». Η στοχοθεσία της Ζακύνθου σε ότι αφορά τις συσκευασίες, δηλαδή τον μπλε κάδο είναι να ανακτήσουμε στην πηγή περίπου 4,5 τόνους υλικό, αλουμίνιο, χαρτί κτλ. Στην συλλογή του μπλε κάδου είμαστε πολύ κοντά στο στόχο, πλησιάζοντας τους 3,5 με 4 τόνους. Δυστυχώς όμως, δύο παράγοντες λειτουργούν αρνητικά για το τελικό αποτέλεσμα. Το ΚΔΑΥ μας λειτουργεί με βάση τα δεδομένα του 1999 και σήμερα ο ιδιώτης που το ανέλαβε και πιστεύαμε πως θα μπορούσε να το αναβαθμίσει, δυστυχώς με μοναδικό οικονομικό αντάλλαγμα το κέρδος από την πώληση των υλικών, δεν μπορεί να το κάνει και σχεδόν το έχει εγκαταλείψει» σημείωσε ο κ. Κάρδαρης, που σημείωσε πως από τους 3.5 τόνους ανακυκλώσιμου υλικού που συγκεντρώνεται, ένα πολύ μικρό ποσό ανακτάται στη Ζάκυνθο, ένα σημαντικό ποσοστό μεταφέρεται στο ΚΔΑΥ της Πάτρας και ένα σημαντικό ποσοστό «καταλήγει» δυστυχώς μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα.

Σημειώνεται πως η μεταφορά του υλικού στην Πάτρα ξεκίνησε από το περσινό καλοκαίρι, οπότε και ξεκίνησε να υπάρχει πιο έντονη η αδυναμία του εργολάβου να λειτουργήσει το ΚΔΑΥ στη Ζάκυνθο. Η «δέσμευση» που υπάρχει απέναντι στο Δήμο Πατρέων είναι πως το υπόλειμμα της ανάκτησης θα επιστρέφεται στη Ζάκυνθο, καθώς ο ΧΥΤΑ στην Πάτρα έχει κορεστεί.

Χρηματοδότηση από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης

Μπροστά στο σοβαρό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη Ζάκυνθο, ο ΦΟΔΣΑ βρίσκεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης η οποία θα χρηματοδοτήσει το Φορέα με 100.000 Ευρώ για την μεταφορά του υλικού που συγκεντρώνεται στους μπλε κάδους εκτός Ζακύνθου.

«Από εργολάβους που θα μας υποδείξει η ΕΕΑ το υλικό που δε θα μπορεί να αξιοποιηθεί στη Ζάκυνθο θα μεταφέρεται στην Πάτρα. Η χρηματοδότηση αυτή θα αφορά ένα διάστημα περίπου 5 με 6 μήνες» ανέφερε ο κ. Κάρδαρης.

Καθώς όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο δημοσίευμα του -Ε- η πρόταση για αναβάθμιση και επέκταση του ΚΔΑΥ που υποβλήθηκε στην ΠΙΝ δεν προχώρησε, η σχετική πρόσκληση «πάγωσε» για όλα τα νησιά, το επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την λειτουργία του ΚΔΑΥ Ζακύνθου, με την προϋπόθεση ο ανάδοχος που θα οριστεί να αναλάβει και την αντικατάσταση του εξοπλισμού.

Αυτή η προοπτική, όπως διευκρίνισε ο κ. Κάρδαρης συζητείται με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, αλλά θα πρέπει να συζητηθεί και από την νέα δημοτική αρχή.

Οι πολίτες πάντως σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν ανταποκριθεί στην ανάγκη για ανακύκλωση και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά.

Αυτή η δυναμική δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανακοπεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *