Ζάκυνθος

Δ. Κουτσούμπας: Το πρόστιμο καλείται να το πληρώσει η τοπική κοινωνία

 

Την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καταδίκασε την Ελλάδα για την ανεξέλεγκτη λειτουργία χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ) εντός του εθνικού θαλάσσιου πάρκου της Ζακύνθου, με τα σκουπίδια να βλάπτουν τον οικότοπο της χελώνας Caretta caretta.

Για την εξέλιξη αυτή μίλησε στον –Ε- ο Πρόεδρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Δρόσσος Κουτσούμπας ο οποίος είπε ότι το πρόστιμο σε μια πολύ δύσκολη εποχή καλείται να το πληρώσει η πατρίδα μας και η τοπική κοινωνία.

«Το θέμα με τα σκουπίδια είναι γνωστό και ίσως το νούμερο 1 πρόβλημα της Ζακύνθου. Κάποια χρόνια πριν είχα πει ότι βρισκόμαστε στο χθες για το ΧΥΤΑ άρα καταλαβαίνουμε πού βρισκόμαστε σήμερα. Η καταδίκη έχει ένα πλαίσιο στο οποίο δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Ο Σκοπός είναι πάνω από την περιοχή που δέχεται το 70% των τουριστών της Ζακύνθου και φιλοξενεί τους κατοίκους του νησιού. Είμαστε στο σημείο μηδέν και θα πρέπει πλέον με τρόπο ειλικρινή και με συναίνεση να εφαρμόσουμε τις τεχνικές λύσεις και μέσα στα χρονικά όρια που μπαίνουν. Το πρόστιμο καλείται να το πληρώσει η πατρίδα μας και ειδικότερα η τοπική κοινωνία και μάλιστα για κάτι που δεν ευθύνεται» είπε ο κ. Κουτσούμπας ο οποίος κάλεσε όλους την ύστατη στιγμή να προχωρήσουν σε διάλογο με πραγματικές θέσεις και λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο που χρειαζόμαστε να εφαρμόσουμε ότι αποφασίσουμε.

Ο Πρόεδρος του ΕΘΠΖ είπε πως είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να υπάρχει προστατευόμενη περιοχή και ΧΥΤΑ.

Υπενθυμίζουμε πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η λειτουργία ενός δυσλειτουργικού και κορεσμένου XYTA, η Ελλάδα παρέβη την οδηγία για τα απόβλητα αλλά και την οδηγία για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων. Παρέβη επίσης την οδηγία για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς ανανέωσε παράνομα την άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Το Δικαστήριο επισημαίνει ότι το εθνικό θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου έχει συμπεριληφθεί από το 2006 στις «περιοχές Natura 2000» ως οικότοπος αναπαραγωγής της Caretta-Caretta.

Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα τα μέτρα που απαιτεί η νομοθεσία αν και το πρόβλημα χρονολογείται από το 1999. Η Ελλάδα είχε καταδικαστεί και το 2002 για την αποτυχία της να προστατέψει αποτελεσματικά τις χελώνες στη Ζάκυνθο.

 

Οι παραλίες

Τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε φέτος η δημοπράτηση των παραλιών σε Καλαμάκι και Γέρακα έκανε γνωστούς ο Πρόεδρος του Πάρκου ο οποίος είπε ότι καθυστερεί η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο και ανέφερε: «Φέτος για πρώτη φορά έγινε το πρωτάκουστο να αιτηθεί και ο Δήμος τις παραλίες του πάρκου που για 15 προηγούμενα χρόνια τα είχε το ΕΘΠΖ. Στις 18 Ιουνίου το Υπουργείο Περιβάλλοντος είπε ότι για να μην υπάρχει αυτή η κατάσταση στις παραλίες πρέπει να προχωρήσουμε και να γίνει ανάληψη των παραλιών από το Δήμο. Όμως θα πρέπει μεταξύ Δήμου και Φορέα Διαχείρισης πρέπει να γίνει μία προγραμματική σύμβαση για να εφαρμοστούν με αποτελεσματικό τρόπο τα διαχειριστικά μέτρα. Κάναμε ένα σχέδιο και μάλιστα με πολύ ευαισθησία ζητήσαμε ένα μικρό τίμημα αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση επ’ αυτού, παρότι έχει συνεδριάσει δύο φορές η Οικονομική Επιτροπή. Όλα τα προηγούμενα 15 χρόνια το τίμημα ήταν του ΕΘΠΖ. Αυτό έπρεπε να είχε ρυθμιστεί πριν από ένα μήνα τη στιγμή που υπάρχουν άτομα που εργάζονται όπως αυτοί με τα πλωτά μέσα που δεν φταίνε για την μη ολοκλήρωση της διαδικασίας και θέλουν να είναι νόμιμοι. Ο τελευταίος που φταίει γι’ αυτά είναι το Θαλάσσιο Πάρκο».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *