Κοινωνία

Δ. Γάσπαρος: Αναγνωρίζει την προσπάθεια του Δημάρχου αλλά μιλά αιχμηρά για τους συνεργάτες του!

Την υποψηφιότητα του ως επικεφαλής ψηφοδελτίου για το Δήμο Ζακυνθίων εξήγγειλε και επίσημα ο τέως Νομάρχης και Βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Γάσπαρος, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στο ραδιόφωνο του –Ε-.

Ο κ. Γάσπαρος, στην πρώτη  αυτή δημόσια τοποθέτηση, μετά από αρκετό διάστημα φημολογιών, αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους του συνδυασμού που θα ηγηθεί για τη διαχείριση  των απορριμμάτων, για τη δημόσια υγεία, την κοινωνική πολιτική κ.α και υπογράμμισε πως στο ανεξάρτητο αυτό ψηφοδέλτιο έχουν όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν θέση.

Ο ίδιος σημείωσε πως δέχτηκε το μήνυμα της τοπικής κοινωνίας να είναι υποψήφιος και πως αυτό που περίμενε, πριν εξαγγείλει την υποψηφιότητα του, ήταν να δει τι θα πράξει ο νυν Δήμαρχος Π. Κολοκοτσάς ο οποίος όπως διαφαίνεται δε θα είναι και πάλι υποψήφιος.

«Κάποιοι έκαναν ατομική πολιτική που οδήγησε το Νομό Ζακύνθου να ταλαιπωρηθεί»

 

Προαναγγέλλει κατάργηση του ΦοΔΣΑ, οικονομικό έλεγχο και καταλογισμό των προστίμων στους υπεύθυνους

Για τον κ. Κολοκοτσά, ο κ. Γάσπαρος επεφύλαξε μια υποστηρικτική στάση, σημειώνοντας ότι έκανε αγώνα, αλλά δεν ήταν το ίδιο «ευχάριστος» για  άλλα μέλη της δημοτικής αρχής και ειδικά αυτούς που ορίστηκαν ως υπεύθυνοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους κ.κ. Τσίπηρα και Μυλωνά ανέφερε πως κάποιοι έκαναν προσωπική πολιτική. Προανήγγειλε δε, κατάργηση του Φοδσα και διαχειριστικό έλεγχο στο Φορέα, χαρακτηρίζοντας τη διοίκηση «πλήρως αποτυχημένη».

«Οι θέσεις που εκφράζω, δεν είναι θέσεις μόνο δικές μου αλλά πολλών Ζακυνθινών, που με μεγάλη αγωνία για τον τόπο μας, θέλουν να τις εκφράσουν, να τις θέσουν στην κρίση του ζακυνθινού λαού και να τις υλοποιήσουν. Κανείς δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέτοχος τα όσα συμβαίνουν στο νησί μας. Θα αναρωτηθείτε αν ρίχνω την ευθύνη στο Δήμαρχο. Γνωρίζοντας και τον ίδιο το Δήμαρχο, αλλά και τους συνεργάτες του, θέλω να πω πως ο Δήμαρχος έκανε μια τίμια και ειλικρινή προσπάθεια, αλλά δεν είχε ανθρώπους να τον στηρίξουν. Αντίθετα, κάποιοι έκαναν μια ατομική πολιτική που οδήγησε το Νομό Ζακύνθου να ταλαιπωρηθεί, ειδικά σε ότι αφορά τη Δημόσια Υγεία αλλά και το περιβάλλον και αναφέρομαι συγκεκριμένα στα σκουπίδια» σημείωσε από την αρχή κιόλας της τοποθέτησης του και συνέχισε λέγοντας:

«Το ότι υπήρχε πρόθεση κάποιων να δημιουργήσουν πρόβλημα στο νησί, προκειμένου να περάσουν τη δική τους πολιτική, φάνηκε και από την προχειρότητα με την οποία εγκατέλειψαν ένα ψηφοδέλτιο, το οποίο έπρεπε να στηρίξουν μέχρι το τέλος και από εκεί και πέρα να πάρουν τις αποφάσεις τους, αν ο Δήμαρχος δεν κατέβαινε. Εμείς σεβόμενοι τη δημοτική αρχή, περιμέναμε να ανακοινώσει αν είχε την επιθυμία να ξανακατέβει ή όχι. Δεν ήθελα να φέρω σε δυσκολία την σημερινή αρχή αλλά και πρόσωπα που μπορεί να μην έρχονταν σε δύσκολη θέση ως προς το ψηφοδέλτιο που θα στηρίξουν»

Ο κ. Γάσπαρος υπογράμμισε πως ζούμε σε ένα ευλογημένο νησί , που έχει μια βαριά βιομηχανία, τον τουρισμό, που θα πρέπει να υποστηριχθεί παράλληλα με άλλους άξονες , όπως μια πολιτική που αφορά την καθαριότητα, τα σκουπίδια και το περιβάλλον, με την προβολή του τόπου μας, την καλαισθησία που πρέπει να έχει η Πόλη και τα χωριά.

«Σε αυτό τον τόπο πρέπει να κάνουμε μια πολιτική που θα αφορά όλους. Τον αγρότη, τον μικροεπιχειρηματία , τον εργαζόμενο και  πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με τον τουρισμό , δεν έχουν τα «προς το ζειν»  και πρέπει  να βρουν στήριγμα στην αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική που θα ακολουθήσουμε» δήλωσε, προαναγγέλλοντας  ενίσχυση στις κοινωνικές δομές, όπως είναι τα κοινωνικά φαρμακεία αλλά και παντοπωλεία, δημιουργία  δημοτικών  ιατρείων  με γιατρούς που θα είναι συμβεβλημένοι με το Δήμο και θα παρέχουν υπηρεσίες σε ανασφάλιστους απόρους και δημότες με χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα, μείωση  τελών  στις πολύτεκνες οικογένειες, δίνοντας και άλλα κίνητρα που δεν δίνει η Πολιτεία» ανέφερε, ενώ για τη δημόσια υγεία δήλωσε : «Στο νησί μας υπάρχουν συγκεκριμένες δυσπλασίες που εμφανίζονται συχνά, ενώ είναι σπάνιες σε άλλες περιοχές και αυτό συμβαίνει λόγω του δικτύου των αμιάντων αλλά και της υπερβολικής χρήσης των φυτοφαρμάκων.  Θα προχωρήσουμε το έργο της αντικατάστασης του δικτύου αμιάντου, που όπως ενημερώθηκα από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση, ενώ για τα φυτοφάρμακα θα ξεκινήσουμε καμπάνιες ενημέρωσης σε κάθε χωριό και κάθε αγρότη».

Για τις ιδιωτικές υδροφόρες ανέφερε πως δεν πρέπει να βλέπουμε παντού συμφέροντα και χρήματα.

«Απέναντι σε αυτά που λέγονται για τις υδροφόρες, εγώ να παρατηρήσω πως σπάνια έμεινε η Πόλη χωρίς νερό και  έτσι μείωσε και τη δουλειά των ιδιωτών . Ο Δήμος λοιπόν θα προσπαθήσει να παρέχει αυτό το αγαθό στους πολίτες και για εμάς αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα. Οι υδροφόρες θα πρέπει να υπάρχουν για τις επιχειρήσεις» ανέφερε.

Όπως προαναφέρθηκε, ο τέως Νομάρχης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των χειρισμών της διοίκησης του ΦοΔΣα σημειώνοντας πως ο Φοδσα λειτούργησε ως «πολιτικό μαγαζί».

«Μέσα στη διαδρομή μου και την συνεργασία που είχα με τους Δημάρχους, παρατήρησα πως κάποιες δομές δημιουργήθηκαν για να λειτουργούν σαν πολιτικά μαγαζιά. Για παράδειγμα κακώς δημιουργήθηκε ο ΦοΔΣΑ και ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνω θα είναι να τον καταργήσω. Φέρει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα με τα σκουπίδια. Ο Φορέας και ίσως η ανικανότητα αυτών που τον διοικούσαν «ταλαιπώρησε» τους Ζακυνθινούς και δημιούργησαν μια άσχημη εικόνα για το νησί στο Εξωτερικό. Δεν είχαν την ικανότητα ή δεν ήθελαν να λύσουν το πρόβλημα. Η Ζάκυνθος γέμισε με σκουπίδια.

Ο Δήμαρχος έδωσε έναν αγώνα για τα σκουπίδια. Αλλά αυτοί που είχε ορίσει ως υπεύθυνοι, όχι μόνο τον άδειασαν  ως προς το πρόβλημα των σκουπιδιών, αλλά τον άδειασαν και πολιτικά. Αυτό  δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του νησιού. Πριν λήξει η θητεία του Δημάρχου, έφυγαν για άλλα ψηφοδέλτια, αφού πρώτα είχαν επιφέρει ζημιά στον Δήμο και πολιτικά στο Δήμαρχο» δήλωσε, προαναγγέλλοντας καταλογισμό των προστίμων για ΧΥΤΑ και Λίβα σε αυτούς που είχαν την ευθύνη διαχείρισης και όχι στους ζακυνθινούς δημότες.

«Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, μετά τις παρανομίες που διαπιστώθηκαν, δεν επιβλήθηκαν από τον ουρανό, αλλά επειδή διαπιστώθηκε παράβαση του Νόμου. Αυτά τα πρόστιμα λοιπόν θα καταλογιστούν με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, σε αυτούς είχαν την ευθύνη να εφαρμόσουν το Νόμου.  Οι λεπτομέρειες θα αναδειχθούν και θα ελέγξουμε σε βάθος αυτή την ιστορία. Είμαστε ανοιχτοί  σε εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις και θα ακούσουμε τις απόψεις των ειδικών . Εδώ παίχτηκαν συμφέροντα και κάποιοι κρατούν το πορτόνι του Λίβα κλειστό. Αυτό δε θα συνεχιστεί. Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, θα πούμε περισσότερα.  Η διαχείριση που έγινε είναι πλήρως αποτυχημένη. Υπάρχει κάτι από κάτω και θα το εντοπίσουμε» σημείωσε και συμπλήρωσε πως η  περιοχή που δέχεται το βάρος αυτής της εγκατάστασης θα πρέπει να έχει μείωση τελών και το ίδιο θα έπρεπε να συμβεί και με το Καλαμάκι.

Τέλος , ο κ. Γάσπαρος αναφέρθηκε στην πολιτική για τον τουρισμό και το Ναυάγιο, προαναγγέλλοντας μια πολιτική που θα θέτει όρια στην άναρχη ανάπτυξη,  στον υπερκορεσμό και  τη διαχείριση ξένων στο ζακυνθινό προϊόν, με περιορισμούς  και στο all inclusive.

«To Ναυάγιο ανήκει στη Ζάκυνθο. Ο Δήμος πρέπει να έχει λόγο και οφέλη. Να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν από κοινού με  φορείς όπως μπορεί να είναι η Εκκλησία. Το Κράτος δε θα περάσει τις γραμμές που θέλει, πετώντας έξω το Δήμο. Θα συνεργαστούμε στενά με όποιον φορέα θέλει και την Εκκλησία. Εκεί θα είναι επαναστατική η στιγμή που θα αναλάβει η νέα δημοτική αρχή» τόνισε.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *