Κοινωνία

Δ. Βερτζάγιας: Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες για τη χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία

ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΡΟΥΕΙ Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΗΣ Δ. ΒΕΡΤΖΑΓΙΑΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εφαρμογή προγράμματος δακοκτονίας αλλά και την ανεξέλεγκτη διάθεση και χρήση των φυτοφαρμάκων κρούει το μέλος της διοίκησης του ΕΑΣΖ Δ. Βερτζάγιας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- και ζητά από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου να αναλάβει πρωτοβουλίες για την διεξαγωγή ελέγχων, αλλά και την σωστή ενημέρωση των αγροτών.

Ο κ. Βερτζάγιας αναρωτήθηκε αν ποτέ μέχρι σήμερα έχει γίνει έλεγχος σε καταστήματα ή άλλους χώρους όπου μπορεί να γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων και σημείωσε πως η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να συνδέεται με τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου στο νησί μας, θέμα για το οποίο θα πρέπει να πάρει θέση όπως είπε και ο Ιατρικός Σύλλογος.

Ζητά να γίνει απολογισμός της περσινής δακοκτονίας γιατί οι αγρότες είναι επιφυλακτικοί!

Μια λύση στο πρόβλημα ειδικά για τις ελαιοκαλλιέργειες, θα μπορούσε να είναι η εφαρμογή προγράμματος δακοκτονίας , ωστόσο ο κ. Βερτζάγιας σημείωσε πως μετά την περσινή ανεπιτυχή διαδικασία, όλοι οι αγρότες είναι πολύ επιφυλακτικοί. Προέβλεψε δε ότι ελάχιστες κοινότητες θα ανταποκριθούν για να συμμετέχουν φέτος.

«Είναι γεγονός ότι δε γίνεται κανένας έλεγχος στα προϊόντα. Αν συμβαίνει το αντίθετο, παρακαλώ να μου προσκομιστούν τα στοιχεία. Αυτή την κατάσταση κάποιοι την εκμεταλλεύονται! Αυτό που ζητάω εγώ είναι το αυτονόητο, δηλαδή το Κράτος να κάνει ελέγχους και από τον Σεπτέμβρη να πάρει δείγματα από ελαιόκαρπο για να δει τι περιέχουν. Κάθε ελαιώνας είναι ταυτοποιημένος με το δικό του κωδικό και έτσι είναι αδύνατο να μην βρεθεί σε ποιο παραγωγό ανήκει» ανέφερε ο κ. Βερτζάγιας σημειώνοντας πως οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν υποχρέωση να κάνουν ελέγχους και υπάρχουν αγρότες που ήδη κινούνται δικαστικά για να ζητήσουν το αυτονόητο!

Για την δακοκτονία, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΑΣΖ ζήτησε από την ΠΕΖ να κάνει μια ευρεία σύσκεψη και απολογισμό της περσινής δράσης για να εντοπιστούν και να ξεπεραστούν τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν.

Σύμφωνα με τον κ. Βερτζάγια, τα προβλήματα αφορούσαν την εμπλοκή των ελαιοτριβείων στην παρακράτηση των χρημάτων, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στους παραγωγούς που ανήκουν στο ειδικό καθεστώς και σε αυτούς που δεν ανήκουν. Αντίθετα καλούνταν όλοι να πληρώσουν το προβλεπόμενο ποσοστό.

Ακόμη ο κ. Βερτζάγιας σημείωσε πως υπάρχουν διαμαρτυρίες γιατί οι παραγωγοί των κοινοτήτων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, πλήρωσαν κανονικά το 2% παρά το γεγονός ότι έγινε ένας μόνο ψεκασμός.

«Η δακοκτονία πρέπει να γίνει και δεν υπάρχει αγρότης που θα φέρει αντίρρηση. Οι αγρότες δε διαφωνούν με το πρόγραμμα αλλά με την εφαρμογή του και για αυτό φέτος είναι πολύ επιφυλακτικοί» ανέφερε μεταξύ άλλων προβλέποντας πως η συμμετοχή φέτος θα είναι μικρότερη και από την περσινή.

ERMISNEWSROOM/ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *