Προβληματισμένος αλλά και αποκαλυπτικός υπήρξε ο Βουλευτής Δημήτρης Βαρβαρίγος σε συνέντευξη που παραχώρησε για την κρίση και την κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός, ενώ παράλληλα μιλώντας για τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον πρώην Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του έχουν μιλήσει πολύ σκληρά.
Ο Βουλευτής ανέφερε ότι η χώρα μας καλείται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να λύσει προβλήματα που συσσωρεύτηκαν για δεκαετίες και στιγμάτισε τη λογική του πελατειακού συστήματος που –όπως είπε- μας κατέστρεψε. Σημείωσε με νόημα ότι σε λίγους μήνες θα βρίσκεται στη θέση του απλού πολίτη και συμπλήρωσε ότι όλο αυτό το διάστημα της κρίσης ορθωνόταν μπροστά του το δίλημμα αν θα πρέπει να ρίξει την κυβέρνηση και να πάμε σε χρεοκοπία. Παρ’ όλα αυτά συνέστησε στο λαό ψυχραιμία θεωρώντας ότι θα είναι άκρως καταστροφική η λύση της επιστροφής στη δραχμή.
Το κλίμαΑναφερόμενος στην γενικότερη κατάσταση ο Βουλευτής είπε: «Τα πράγματα είναι ταραγμένα στη χώρα μας αλλά και στον δυτικό κόσμο. Θέλει ψυχραιμία και προσπάθεια για να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Τις περασμένες δεκαετίες αυτά τα προβλήματα οδήγησαν σε πολέμους. Σήμερα οι πόλεμοι δεν μπορούν να γίνουν έτσι, γιατί είναι τα πυρηνικά αλλά γίνονται με οικονομικά μέσα. Αυτή είναι η πραγματικότητα αλλά καμία οικονομική κρίση δεν έμεινε χωρίς να ξεπεραστεί. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα με όσο γίνεται μικρότερο κόστος».
Στη ΒουλήΓια την κατάσταση στη Βουλή τώρα που η χώρα δεν έχει εκλεγμένο Πρωθυπουργό ο κ. Βαρβαρίγος είπε: «Το κλίμα στη Βουλή είναι διαφορετικό γιατί αυτή η πραγματικότητα δεν είναι συνηθισμένη. Δεν έχουμε τέτοια κουλτούρα συνεργασιών. Υπάρχει ένας τεχνοκράτης Πρωθυπουργός και τα 3 κόμματα που τον στηρίζουν αλλά μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης υπήρξε παντού μια αδράνεια. Υπάρχει μπροστά το ζήτημα των εκλογών και πιστεύω ότι αναβάλλουν τις αποφάσεις επειδή βλέπουν τις εκλογές. Βέβαια υπάρχει μια συμφωνία να γίνει ανταλλαγή των ομολόγων και να κλείσουμε τη συμφωνία με την Ε.Ε. Γι’ αυτό σχηματίστηκε αυτή η κυβέρνηση. Αυτή η συμφωνία δεν είναι εύκολη καθώς για να πάρουμε τη δόση των 8 εκ. € χρειάστηκαν κι άλλες θυσίες. Είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα χρηματοδότησης (130 δις συν 100 που είναι το κούρεμα των ομολόγων = 230 εκ. €). Η πρώτη δόση από αυτό το ποσό είναι 89 δις που πρέπει να πάρουμε μόλις κλείσει η συμφωνία. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι οι όροι θα είναι σκληροί. Θα απαιτηθούν κι άλλες θυσίες κι άλλα μέτρα. Θα δούμε ποιος θα τα αντέξει και ποιος θα τα στηρίξει!
Το κράτοςΕιδική μνεία έκανε ο Βουλευτής στην δομή της διοίκησης και στη λειτουργία του κράτους.«Ένα κράτος διαλυμένο που μέχρι χθες δεν ήξερε πόσους υπαλλήλους είχε είναι δύσκολο να λειτουργήσει! Οι ευρωπαίοι λένε ότι έχουμε διπλάσιο αριθμό υπαλλήλων απ’ ότι αυτοί και παρόλα αυτά τα καταφέρνουν καλύτερα από μας. Μας ζητούν να οργανώσουμε καλύτερα το κράτος μας. Όμως το θέμα είναι πως λειτουργεί το κράτος που φτιάξαμε που είναι αναποτελεσματικό παρότι διατέθηκαν μέσα, προσωπικό και χρήματα. Τα προβλήματα συσσωρεύτηκαν σε μεγάλη διάρκεια χρόνων, σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης και τώρα πρέπει να τα λύσουμε ξαφνικά! Η εποπτεία στη δημόσια διοίκηση τώρα είναι πιο δύσκολη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αλλάξουμε γιατί θα βουλιάξουμε! Όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό και το πρόβλημα δεν γίνεται με το ζόρι στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Τα μέτρα είναι επώδυνα και οι αντιδράσεις φυσιολογικές αλλά ας τα βάλουμε κάτω για να δούμε αν υπάρχει άλλη λύση» είπε ο Βουλευτής και συμπλήρωσε: «Το κράτος που έχουμε οικοδομήθηκε από όλους αλλά την μεγάλη ευθύνη έχουν κυρίως τα κόμματα εξουσίας. Αυτό που χαρακτήρισε την λειτουργία και τη δομή του ήταν το πελατειακό σύστημα. Αυτό μας κατέστρεψε και μας έφερε εδώ. Να αναλάβουν την ευθύνη και να βάλουμε τα πράγματα σε σειρά για να λειτουργήσει το κράτος αντικειμενικά και αξιόπιστα».
Το δίλημμαΣημαντική ήταν η τοποθέτηση του Βουλευτή στο θέμα της στάσης του απέναντι σε όλα τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση στο λαό αλλά και στα διλήμματα που υπάρχουν. «Εμείς οι Βουλευτές έχουμε το δίλημμα να ψηφίσουμε ή να χρεοκοπήσουμε. Υπάρχει μια αντίληψη περί επιστροφής στη δραχμή αλλά αυτό θα είναι καταστροφή γιατί θα ωφεληθούν όσα έχουν τα χρήματά τους έξω και θα γυρίσουν στην Ελλάδα να μας αγοράσουν έναντι πινακίου φακής. Επίσης θα υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα, σε φάρμακα κλπ. Τώρα το πρόβλημα δεν είναι να πληρώσουμε το χρέος αλλά να μειώσουμε το έλλειμμα. Πλέον δεν υπάρχουν δανεικά για το έλλειμμα και έχουμε περιθώρια χρόνου. Εγώ δεν έπεσα από τον ουρανό ούτε είμαι από άλλο τόπο. Σε λίγους μήνες θα είμαι σαν τους άλλους πολίτες και αύριο από τη θέση του απλού πολίτη θα διαμαρτύρομαι. Το μόνο όπλο που έχω είναι η ψήφος μου και το δίλημμα που έχω είναι αν θα πρέπει να ρίξω την κυβέρνηση ή όχι. Αναρωτιέμαι όμως μήπως τότε κάνω μεγαλύτερο κακό… Με τον Πρωθυπουργό έχω μιλήσει πολύ σκληρά και κάποια στιγμή αυτά θα τα πούμε» συμπλήρωσε ο κ. Βαρβαρίγος.Τέλος ερωτηθείς για την αγανάκτηση του κόσμου που συνέχεια πληρώνει χαράτσια στη ΔΕΗ είπε: «Ντρέπομαι για την κατάσταση που επικρατεί με τη ΔΕΗ αν και δεν έχει κόψει το ρεύμα σε κανέναν. Καταλαβαίνω τα προβλήματα του κόσμου».