Αναβολή για τις 17 Οκτώβρη του 2014 πήρε η δίκη των αγροτοσυνδικαλιστών που συνελήφθησαν το 2010, στο πλαίσιο κινητοποίησης που έγινε στην Καμάρα Αγίου Λαζάρου για να αναδειχθούν προβλήματα των αγροτών, όπως ήταν η τιμή των προϊόντων.
Η δίκη επρόκειτο να γίνει την περασμένη Παρασκευή και ένας από τους κατηγορούμενους ήταν το μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση) Δημήτρης Σούλης, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα μας, υπογράμμισε πως η χρονιά που ξεκίνησε είναι πολύ δύσκολη και για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που πλέον καλούνται να τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων, να πληρώνουν φόρο για την έκταση που καλλιεργούν και να δηλώνουν τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις κάθε χρόνο την στιγμή που οι αρμόδιες υπηρεσίες υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε προβλήματα που αφορούν την μείωση της τιμής των αγροτικών προϊόντων όπως είναι το λάδι αλλά και σε δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος με την απαγόρευση της χρήσης δασικών εκτάσεων ως βοσκοτόπων.
«Οι αγρότες βλέπουν χρόνο με το χρόνο να συρρικνώνεται και η παραγωγή τους και το εισόδημά τους, ενώ όλο και λιγότεροι ασχολούνται τον πρωτογενή τομέα! Τα έξοδα είναι δυσβάσταχτα και τα έσοδα μικρά. Σε ότι αφορά για παράδειγμα το λάδι, η φετινή χρονιά ήταν από τις χειρότερες και το Κράτος δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να ενισχύσει τους παραγωγούς παρά το πρόβλημα της ακαρπίας. Η τιμή του προϊόντος δεν είναι στα επίπεδα που ήταν το Καλοκαίρι και είναι στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων να την καθορίσουν!» επεσήμανε ο κ. Σούλης, συμπληρώνοντας πως η ΠΑΣΥ καταδικάζει την πολιτική της Κυβέρνησης που είναι ενταγμένη στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρώπης και έχει σαν στόχο το ¨ξεκλήρισμα» των αγροτών.
«Ένα νέο μέτρο είναι η τήρηση βιβλίων αλλά και η φορολόγηση της αγροτικής γης. Την ίδια στιγμή, τα βοσκοτόπια στα ορεινά μειώνονται, αφού δεν θεωρούνται βοσκοτόπια ορεινές εκτάσεις αλλά αγροτεμάχια που έχουν μείνει για αγρανάπαυση. Στη Ζάκυνθο, εξαιτίας του μικρού κλήρου δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε εκτάσεις ακαλλιέργητες. Εμείς τα ζώα μας ανέκαθεν τα βοσκούσαμε στα ορεινά και τώρα μπαίνουν νέοι περιορισμοί για να ξεκληριστούν οι μικροί κτηνοτρόφοι που απέμειναν!» σημείωσε ακόμη ο κ. Σούλης, ενώ για την υποχρέωση των ιδιοκτητών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων να κάνουν απογραφή στο Μητρώο, σχολίασε πως το Μητρώο φτιάχνεται εδώ και ένα χρόνο και ακόμη δεν έχει φτιαχτεί!
«Το Κτηνιατρείο χρειάζεται μόνιμο προσωπικό που θα καλύπτει τις ανάγκες του νησιού. Όταν λειτουργούν τα σφαγεία, η Κτηνίατρος πρέπει να βρίσκεται εκεί και όχι στο γραφείο. Οι περισσότεροι έχουν αφήσει τα ζώα τους στην τύχη τους γιατί δεν αποδίδουν. Η τιμή του κρέατος και του γάλακτος είναι ίδια εδώ και χρόνια, οι τιμές των ζωοτροφών έχουν αυξηθεί κατά 40%. Για ποια κτηνοτροφία μιλάμε;» αναρωτήθηκε.