Ζάκυνθος

Δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της αποχέτευσης Καλαμακίου το έργο δεν λειτουργεί

Σοβαρά περιπλέκεται η υπόθεση της αποχέτευσης Καλαμακίου και οι εξελίξεις που σημειώνονται γύρω από αυτό το σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 4,5 εκ Ευρώ, που  δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του ακόμη δεν έχει δοθεί σε λειτουργία, προκαλούν την δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής.

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημόσιων Έργων, που κήρυξε τον ανάδοχο του έργου έκπτωτο και δεν έκανε αποδεκτή την ένσταση που υπέβαλε, η Οικονομική Επιτροπή χθες το μεσημέρι αποφάσισε τελικά να κάνει αποδεκτή την ένσταση και ο ανάδοχος να παραμείνει στο έργο!

Αυτή η απόφαση ελήφθη με βάση την εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και μετά από αρκετή συζήτηση, προβληματισμό και έντονες αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά του Προέδρου της ΔΕΥΑΖ.

Πιο συγκεκριμένα, οι Τεχνικές Υπηρεσίες εισηγήθηκαν να γίνει αποδεκτή η ένσταση της Κοινοπραξίας «ΑΤΕΓΑ Κ. Γαλανόπουλος ΑΤΕ – Ι. Ζαχαρόπουλος ΑΤΕ» με το αιτιολογικό ότι δεν ακολουθήθηκαν πιστά τα προβλεπόμενα βήματα για την κήρυξη του εργολάβου ως έκπτωτου! Έτσι, σε περίπτωση προσφυγής του αναδόχου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά μιας απόφασης της Οικονομικής Υπηρεσίας που τον κήρυσσε έκπτωτο, υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να δικαιωθεί.

Σύμφωνα με την χθεσινή εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας που έγινε αποδεκτή, άμεσα θα συγκροτηθεί επιτροπή οριστικής παραλαβής του έργου. Αυτή η επιτροπή θα αποστείλει ειδική διαταγή στον ανάδοχο, ζητώντας του να προχωρήσει στην αποκατάσταση των κακοτεχνιών του έργου στα φρεάτια μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Αν ο ανάδοχος δεν το πράξει, τότε είτε ο εργολάβος θα κηρυχθεί έκπτωτος, είτε θα ακολουθήσουν άλλες πειθαρχικές ενέργειες εναντίον του.

Αυτή η ειδική διαταγή για την αποκατάσταση των κακοτεχνιών δεν είχε γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία προς τον εργολάβο όλο το προηγούμενο διάστημα και κυρίως μετά τη διαπίστωση των κακοτεχνιών στο έργο από τους τεχνικούς της ΔΕΥΑΖ.

Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Παναγιώτης Αβράμης, ζήτησε να αποδοθούν τυχόν  ευθύνες που υπάρχουν στην Υπηρεσία και υπογράμμισε πως οι κάτοικοι του Καλαμακίου ταλαιπωρούνται με αυτό το θέμα εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Ο ίδιος έκανε λόγο για απολύτως δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων και υπογράμμισε πως ντρέπεται να πει πως υπάρχει ευθύνη από την Τεχνική Υπηρεσία!

«Ποιος επωφελείται από αυτή την κατάσταση; Σίγουρα όχι ο Δήμος ούτε οι κάτοικοι της περιοχής που ταλαιπωρούνται» ανέφερε.

Θυμίζουμε πως για το έργο της αποχέτευσης έχει γίνει προσωρινή παραλαβή, αλλά όχι οριστική. Όπως αναφέρθηκε και χθες, στην προσωρινή παραλαβή του έργου από την τέως ΤΥΔΚ, δεν είχε γίνει καμία μνεία στις κακοτεχνίες που διαπιστώθηκαν εκ των υστέρων στα φρεάτια του έργου από τα τεχνικά συνεργεία της ΔΕΥΑΖ. Ωστόσο, αφού διαπιστώθηκαν οι κακοτεχνίες είχαν γίνει επανειλημμένες συσκέψεις με τον εργολάβο και αυτός είχε δεσμευτεί πως θα τις αποκαταστήσει. Οι δεσμεύσεις αυτές όμως έγιναν άτυπα και ανεπίσημα.

Αποτέλεσμα είναι τώρα και αφού έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια συζητήσεων και συσκέψεων, το έργο να μην έχει παραδοθεί για ακόμη ένα Καλοκαίρι και ο εργολάβος να μην μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτος, πριν ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία, που όμως δεν ακολουθήθηκε μέχρι τώρα.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ στην χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τόνισε πως απορεί και προβληματίζεται για την εξέλιξη αυτής της ιστορίας και μάλιστα κατήγγειλε πως η ΤΥΔΚ όταν υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο, έκανε δεκτή εγγυητική επιστολή με ημερομηνία λήξης! Έτσι, για το συνολικό ποσό των 180.000 Ευρώ που κατέθεσε ο ανάδοχος ως εγγύηση, η μια από τις δύο εγγυητικές επιστολές που αφορούσε το ποσό των 85.000 Ευρώ, έληξε το Σεπτέμβρη του 2010 και πριν το έργο παραδοθεί. Έτσι, ακόμη και αν ο εργολάβος κηρυχθεί τελικά έκπτωτος, δεν μπορούν να διεκδικηθούν οι 85.000 Ευρω, αλλά μόνο οι 95.000 Ευρώ που απομένουν στην Τράπεζα από την εγγυητική επιστολή!

Το παρόν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έδωσε η μηχανικός Ελένη Βλαχιώτη, η οποία διευκρίνισε πως δεν γνωρίζει με λεπτομέρεια την υπόθεση αφού δεν ήταν η ίδια η επιβλέπουσα μηχανικός. Η ίδια ανέφερε όμως πως οι συζητήσεις με τον εργολάβο για την αποκατάσταση των ζημιών έγιναν με καλή πίστη και στα πλαίσια μιας συνεννόησης, η οποία όμως δεν τηρήθηκε και τόνισε πως η πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας για σύσταση επιτροπής παραλαβής είναι πιο γρήγορη λύση για την έκπτωση του εργολάβου που δε οδηγήσει το Δήμο σε νέες περιπέτειες.

Τέλος, για τις παραλείψεις στην τυπική διαδικασία ανέφερε πως ήταν η πρώτη φορά που η Υπηρεσία αντιμετώπισε μια τέτοια υπόθεση.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *