Ελλάδα

Δυσβάσταχτο το πρόστιμο των 71 χιλ. € την ημέρα δηλώνει ο Μαν. Αγγελάκας

 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι η καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ΧΥΤΑ του Σκοπού αφού κάτι τέτοιο θα σημάνει την επιβολή βαρύτατου προστίμου, ύψους 71 χιλιάδων ευρώ ημερησίως. Αυτό δήλωσε στον –Ε- ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας ο οποίος ενημερώθηκε αναλυτικά στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών την προπερασμένη Δευτέρα.

Εκείνο που πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες και μάλιστα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο κ. Αγγελάκας, μέσα σε αυτή την εβδομάδα, είναι η κατάθεση από την πλευρά του Συνδέσμου Καθαριότητας της πρότασης για το χώρο που θα πάμε στα σκουπίδια μέχρι να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ στο Λίβα. Σημειώνεται ότι ο ΧΥΤΑ στο Σκοπό έπρεπε να είναι κλειστός για να είμαστε νόμιμοι.

Η Ζάκυνθος με αυτά τα δεδομένα δείχνει να ακροβατεί πάνω σε ένα επικίνδυνα τεντωμένο σχοινί και όλοι πρέπει να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών αφού φτάσαμε στο σημείο μηδέν και δεν έχουμε καμία εναλλακτική λύση του προβλήματος που εμείς δημιουργήσαμε με την ηθελημένη αδράνεια και μικροπολιτική τακτική μας.
Ο κ. Αγγελάκας δήλωσε στον –Ε- για τη σύσκεψη που έγινε αναφορικά με τα σκουπίδια και το ΧΥΤΑ της Ζακύνθου: «Την προπερασμένη εβδομάδα έγινε μία σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών για το προσφιλές πλέον θέμα των απορριμμάτων και για άλλη μία φορά επιβεβαιώθηκε το πρόβλημα, τόσο για τη Ζάκυνθο όσο και για άλλες περιοχές της δικής μου γραμματείας όπως Κέρκυρα, Κιάτο κλπ. Η Ελλάδα θα πληρώσει 29 εκατομμύρια ευρώ για διάφορες υποθέσεις διαχείρισης απορριμμάτων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αν η καταδίκη οριστικοποιηθεί θα πληρώνουμε 71.000 ευρώ την ημέρα πρόστιμο. Αυτά θα δοθούν αν δεν κάνουμε τις δράσεις που είναι απαραίτητες».
Για το επόμενο διάστημα ο κ. Αγγελάκας είπε: «Το μήνυμα για όλους είναι ότι πρέπει να τρέξουμε και να αφήσουμε στην άκρη τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Από τη Ζάκυνθο αναμένουμε και δη από το Σύνδεσμο Καθαριότητας να στείλει αυτή την εβδομάδα την πρόταση για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι να λειτουργήσει ο Λίβας, να μας δώσει τον προϋπολογισμό και να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Τα πράγματα με το Σκοπό γνωρίζετε πως είναι, εκεί δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Η μόνη εναλλακτική λύση η οποία είναι πανάκριβη και θα την πληρώσουν οι κάτοικοι είναι η μεταφορά των σκουπιδιών, αλλά αυτό δεν το θέλουμε. Τα απορρίμματα πρέπει να διαχειρίζονται στον τόπο που παράγονται γιατί αυτή είναι η πιο οικονομική πρακτική και περιβαλλοντική λύση. Κατά συνέπεια πρέπει να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Αναφορικά με την άλλη σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΚΑ ο κ. Αγγελάκας σημείωσε:

«Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος που ήταν ο κ. Σπύρου και ο κ. Μυλωνάς και ο κ. Μποζίκης, εξηγήθηκε πολύ καθαρά πως έχει η κατάσταση και το λέω για να μην υπάρχουν αυταπάτες. Η διαδικασία για το Λίβα προχωρά και αναμένουμε το ΣτΕ. Εγώ γνωρίζω πως κάτι πρέπει να γίνουν οι 25.000 τόνοι απορριμμάτων της Ζακύνθου! Βέβαια είχαν όλο το χρόνο να φέρουν την διαφορετική άποψη στο τραπέζι το διάστημα που πέρασε. Τώρα δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Ζακυνθινούς να πληρώσουν τα πρόστιμα γιατί αυτοί θα τα πληρώσουν μέσω του Δήμου. Τώρα πρέπει να προωθήσουμε την προσωρινή λύση στο αεροδρόμιο. Τον επόμενο μήνα θα είμαι στη Ζάκυνθο!»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *