Από σήμερα θα είναι πιο έντονες οι βροχοπτώσεις, οι καταιγίδες και η ισχύς των ανέμων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Επίκουρου Καθηγητή του ΤΕΙ . Δρ. Αναστάσιου Καλημέρη που μίλησε στον -Ε- για τα φαινόμενα που θα εξελιχθούν τα επόμενα 24ωρα.
Ο ίδιος εξήγησε πως τα φαινόμενα στην περιοχή μας οφείλονται σε ένα ασυνήθιστα χαμηλό βαρομετρικό και μεταξύ άλλων επεσήμανε πως μπορούμε να εξετάζουμε πιο εκτενώς τα κλιματολογικά και μετεωρολογικά φαινόμενα του Ιονίου εξαιτίας και της παρουσίας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί μας.
Για να αποσαφηνίσουμε τα φαινόμενα να πούμε το εξής: «όπως συνήθως συμβαίνει αυτή την εποχή, δηλαδή το διάστημα από 20 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, είναι η πρώτη ψυχρή εισβολή του έτους: η μεταφορά κρύων αερίων μαζών από την Βορειανατολική Ευρώπη. Αυτό φέτος πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της παρουσίας ενός ισχυρού αντικυκλώνα με το όνομα Ξενοφών που εδράζεται από την Τετάρτη στην κεντρική Ευρώπη και μας έφερε πτώση θερμοκρασίας και ισχυρούς βοριάδες κυρίως στο Αιγαίο. Στα Ιόνια Νησιά βιώσαμε τα «απόνερα» αυτού του φαινομένου. Ως δευτερογενές αποτέλεσμα της μεταφοράς ψυχρών αερίων μαζών πάνω από το θερμό Ιόνιο, δημιουργείται ένα βαρομετρικό χαμηλό πάνω από το λιβυκό πέλαγος που βαθύτατα ενισχύεται και μεταφέρεται προς το νότιο Ιόνιο» ανέφερε.
Σήμερα λοιπόν θα έχουμε ένα ασυνήθιστα χαμηλό βαρομετρικό και αυτό σύμφωνα με τον Καθηγητή του ΤΕΙ θα δημιουργήσει τους βόρειους, βορειοανατολικούς ανέμους στα Επτάνησα και ειδικά στη Ζάκυνθο. Οι νεφώσεις θα πυκνώνουν και θα συνεχιστεί η αστάθεια στην περιοχή με καταιγίδες.
«Το βαρομετρικό χαμηλό όμως αναμένεται να πλήξει την περιοχή μας προς το Σάββατο οπότε και το σύστημα θα μεταφέρεται στην νοτιοδυτική Ελλάδα και στις περιοχές από όπου θα περάσει θα ‘έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις καταιγίδες και έντονους ανέμους που θα φτάσουν τα 10 και 11 μποφόρ, ιδιαίτερα στην Νότια Πελοπόννησο τα Κύθηρα και την Κρήτη» σημείωσε και κατέληξε λέγοντας: ,
«Τα φαινόμενα αυτά τα τελευταία 15χρόνια δεν μπορούν να θεωρηθούν ασυνήθιστα. Σταδιακά όμως η ένταση των καταιγιδοφόρων φαινομένων γίνονται όλο και πιο έντονη και σε μικρότερα χρονικά διαστήματα. Το γεγονός αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι ολόκληρη η Μεσόγειος αν ήταν άνθρωπος θα εμφάνιζε από το 1993 υψηλό πυρετό» κατέληξε.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ