Ζάκυνθος

Διεύθυνση Δασών: Τι ζητά για το δρόμο αλλά και το πλάτωμα του Ναυαγίου

“Εφιστούμε την προσοχή σας για την άμεση λήψη μέτρων αποτροπής ατυχημάτων”

Με αφορμή όμως την συζήτηση που όπως μάθαμε έγινε και στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, δημοσιεύουμε το περιεχόμενο του εγγράφου που εστάλη από το Διευθυντή Δασών σε μια σειρά από Υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος.

Το έγγραφο απευθύνεται στις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ενώ κοινοποιείται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, το Γραφείο του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το Διευθυντή Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το Αστυνομικό Τμήμα Κατασταρίου και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Θέμα: “Μέτρα ασφαλείας επισκεπτών στην περιοχή “Θέα Ναυαγίου” ΔΚ Βολιμών Ζακύνθου”

Με το παρόν επανερχόμαστε για μια ακόμη φορά στην ανάδειξη ελλιπών μέτρων ασφάλειας των επισκεπτών στη θέση «Θέα Ναυαγίου» της ΔΚ Βολιμών Ζακύνθου» και στην λήψη προτεινόμενων μέτρων αποτροπής ατυχημάτων.

Δρόμος πρόσβασης

Ο δασικός δρόμος που ξεκινά πλησίον της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κρημνών και καταλήγει αδιέξοδος στο πλάτωμα της θέας του Ναυαγίου, είχε αρχικά κατασκευαστεί από τη Δασική Υπηρεσία ( γ κατηγορίας) για λόγους πυροπροστασίας και κυκλοφορίας πυροσβεστικών οχημάτων.

Ο δρόμος αυτός ασφαλτοστρώθηκε από την πρώην Νομαρχία Ζακύνθου (κατά μαρτυρίες) χωρίς γνωστοποίηση στην Υπηρεσία μας και έγκριση επέμβασης, πιθανόν και χωρίς μελέτη εκτέλεσης εργασιών. Παρόλα αυτά δέχεται πλήθος επισκεπτών χωρίς να πληροί προδιαγραφές ασφαλείας (κλίσεις, πλάτος οδοστρώματος, ακτίνες καμπυλότητας ελιγμών κ.α) με ενδεχόμενο τον κίνδυνο ολίσθησης οχημάτων ή σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, κυκλοφοριακή συμφόρηση – εγκλωβισμού και αδυναμία πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων. Προτείνεται η διακοπή κυκλοφορίας του με απόφαση Δημοτικής Αρχής και η εξυπηρέτηση των επισκεπτών του χώρου να γίνεται με δημοτικά μέσα μαζικής μεταφοράς.

Χώρος θέας Ναυαγίου

Προκειμένου οι τουρίστες να αντικρίσουν και να φωτογραφήσουν την παραλία του Ναυαγίου , αναγκάζονται να στέκονται στο χείλος του γκρεμού με κίνδυνο να βρεθούν στο κενό, είτε από παραπάτημα τους, είτε από σπρώξιμο, είτε από παθολογικά αίτια ή και ακόμη από αποκόλληση των σαθρών πετρωμάτων και για το λόγο αυτό προτείνονται τα παρακάτω μέτρα αποτροπής ατυχημάτων:

α) Περίφραξη του χώρου

β) Κατασκευή εξέδρας θέασης του Ναυαγίου

Επειδή τα μέτρα αυτά απαιτούν μελέτη για την κατασκευή τους και το κόστος τους είναι αρκετά υψηλό, μέχρι την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών, προτείνεται άμεσα να τοποθετηθούν από το Δήμο Ζακύνθου προειδοποιητικές πινακίδες που να επισημαίνουν τον κίνδυνο ατυχήματος από τους ίδιους τους επισκέπτες ή από αποκόλληση βράχων και ότι η προσέγγιση του γκρεμού είναι δική τους ευθύνη.

Με δεδομένη τη μεγάλη επισκεψιμότητα του χώρου, εφιστούμε την προσοχή σας για την άμεση λήψη μέτρων αποτροπής ατυχημάτων, διότι σε αντίθετη περίπτωση εγκυμονεί κίνδυνος καταλογισμού ευθυνών από τυχόν ατυχήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *