Ζάκυνθος

Διεθνές συνέδριο για τον Ανδρέα Βεζάλ το 2014 στη Ζάκυνθο

 

Ενα διεθνές συνέδριο στη  μνήμη του διάσημου Βέλγου ανατόμου Ανδρέα Βεζάλ που πέθανε πριν 500 χρόνια στη Ζάκυνθο, θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο του επόμενου χρόνου στο νησί, όπως ανακοίνσε ο πρόξενος του Βελγίου στην Αθήνα Τεό Ντίριξ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά Μ.Μ.Ε

Ο Βέλγος Πρόξενος βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο νησί μας στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συνεδρίου. 

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε πως το συνέδριο θα γινόταν το Μάη του 2014, ωστόσο την ίδια περίοδο θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές. Έτσι, η νέα ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου θα είναι από τις 4 μέχρι τις 8 Σεπτέμβρη του 2014.

Με τον κ. Ντίριξ βρέθηκε στη Ζάκυνθο και ο Ζαν Ντρισέν, Διευθυντής της Βελγικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα αλλά και ο Απόστολος Σαρρής, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Οι δύο αυτοί φορείς, συμμετέχουν στην οργάνωση του συνεδρίου και ο Βέλγος Πρόξενος εξέφρασε την αισιοδοξία του για το εγχείρημα, σημειώνοντας πως ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων από όλη την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο έχει επιβεβαιώσει πως θα παρευρεθεί στο συνέδριο.

Ο Βέλγος Πρόξενος, υπογράμμισε πως σταδιακά οργανώνονται οι διαφορετικές εκδηλώσεις του συνεδρίου, με επίκεντρο την ζωή και το έργο του Ανδρέα Βεζάλ, ενώ ανακοίνωσε πως στη Ζάκυνθο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό το τρίτο κατά σειρά βιβλίο του Βεζάλ για την ανατομία, με τον τίτλο Φάρμπρικα, που τώρα θα εκδοθεί και θα παραδοθεί στο κοινό. Ακόμη, ανέφερε πως έχει γίνει αίτημα στον Οργανισμό Κομένιους, προκειμένου να διεξαχθεί πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών ανάμεσα σε σχολεία της Ζακύνθου και του Βελγίου και μέχρι το Μάη αναμένεται η απάντηση για το αν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια.

Αναφορά από τον κ. Ντίριξ έγινε και στο πολυσυζητημένο ταφικό μνημείο του Βεζάλ που βρισκόταν στη Ζάκυνθο αλλά σήμερα αγνοείται. Για ακόμη μια φορά, τόνισε πως η αναζήτηση του τάφου έφερε στο προσκήνιο μια έντονη δημόσια συζήτηση για το θέμα και το γεγονός αυτό είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε κανείς να περιμένει, ενώ σχολίασε με νόημα πως σημασία έχει η ίδια η αναζήτηση και όχι αυτό που αναζητείται! Ήδη, ανέφερε πως έχει τροφοδοτηθεί το ενδιαφέρον για έρευνα, για διάβασμα για αναζήτηση στοιχείων και επεσήμανε πως αν ο τάφος βρεθεί, δε θα υπάρχει πλέον κανένας λόγος για να έρχονται ξανά και ξανά στο νησί!

Τέλος, ο Βέλγος Πρόξενος αναφέρθηκε και στις απευθείας πτήσεις που ξεκίνησαν από τις Βρυξέλες στη Ζάκυνθο, τονίζοντας πως οι Βέλγοι, εκτός από τις ομορφιές του νησιού θα έχουν ακόμη ένα κίνητρο να ταξιδέψουν εδώ για να δουν το μέρος όπου πέθανε ο Ανδρέας Βεζάλ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *