Ελλάδα

Διαφωνεί ανοικτά ο Βενιζέλος με τις αλλαγές που προτείνει η τρόικα στα εργασιακά

Μετά τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ασκεί σκληρή κριτική στους εκπροσώπους των δανειστών για την «εμμονή» τους στις εργασιακές σχέσεις και στο κόστος εργασίας.

Μιλώντας στο συνέδριο Greece: Investment Forum «Moving Forward», ο κ. Βενιζέλος είπε συγκεκριμένα ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό είναι πολύ μεγάλες ωστόσο το να εστιάζεται και πάλι η συζήτηση στις εργασιακές σχέσεις και το κόστος εργασίας είναι μια «εμμονή» που δεν βλέπει τα πραγματικά προβλήματα της ανταγωνιστικότητας.

«Η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική χώρα αλλά κράτος – μέλος της ΕΕ», είπε ακόμα, επισημαίνοντας ότι η ανταγωνιστικότητα δεν θα διασφαλιστεί εκτός των ευρωπαϊκών διαγραφών και εκτός της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων.

Η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να κλείσει το ταχύτερο η εκκρεμότητα των συζητήσεων και η δόση να εκταμιευτεί ολόκληρη και εγκαίρως γιατί, όπως υποστήριξε, η καθυστέρηση λειτουργεί αρνητικά για την οικονομία και την εικόνα της χώρας.

Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι το κόμμα του στηρίζει σθεναρά και ουσιαστικά την κυβέρνηση και την προσπάθειά της και πως επιλογή του ΠΑΣΟΚ είναι να υπάρχει ορίζοντας τετραετίας του κυβερνητικού σχήματος. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του Κώστα Καραμανλή αλλά και του Αντώνη Σαμαρά για τους χειρισμούς τους σχετικά με την οικονομία της χώρας.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή επισήμανε ότι «η τότε ελληνική κυβέρνηση το αργότερο το 2008, όταν όλα όσα αφορούσαν την παγκόσμια κρίση είχαν γίνει γνωστά σε όλους, έπρεπε να κηρύξει εθνικό συναγερμό και να λάβει τα αναγκαία μέτρα που τότε θα ήσαν ήπια και ανεκτά».

Ευθύνες καταλόγισε στον νυν πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο είπε  ότι «δυστυχώς, η εμμονή για εκλογές αμέσως μετά τη σύναψη της δεύτερης σύμβασης που έθεσε τη χώρα σε προεκλογική τροχιά από το Νοέμβριο του 2011 και η διεξαγωγή δυο αλλεπάλληλων εκλογών, σε συνδυασμό με την μόνιμη αποτυχία των μακροοικονομικών προβλέψεων της τρόικας ως προς την ύφεση, είχε ως αποτέλεσμα να διεκδικούμε επί μήνες τώρα την επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ».

Ο κ. Βενιζέλος, επανέλαβε τη θέση του για ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση σε διαφορετική περίπτωση «δεν θα αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση» και υπογράμμισε ότι αν δεν κλείσουν οι θεμελιώδεις εκκρεμότητες και δεν σταλεί καθαρό μήνυμα για την αλλαγή της κατάστασης στην Ελλάδα, όλα τα άλλα θα θεωρούνται απλώς λόγια.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πως το θέμα είναι η χώρα να βρίσκεται μέσα στο ευρώ πραγματικά με όρους κοινωνική συνοχής και ανάπτυξης.

Σχετικά με το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι όταν το θέμα έφτασε στον ίδιο, η εντολή που έδωσε ήταν πολύ ξεκάθαρη, δηλαδή ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νόμιμο αρχείο αλλά μπορούν να αντληθούν πληροφορίες, όπως θα συνέβαινε και από μια ανώνυμη πληροφορία. «Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος που υπήρξε αδράνεια της αρμόδιας υπηρεσίας και δεν υπήρξαν αποτελέσματα», σημείωσε.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *