Ζάκυνθος

Διατηρούνται ως έχουν τα τμήματα του ΤΕΙ στα Ιόνια νησιά!

Για τη διατήρηση των τμημάτων του ΤΕΙ στα Ιόνια Νησιά, δεσμεύτηκε ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατά τη διάρκεια νέας συνάντησης που είχε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής με τον Πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του τμήματος Ναπολέοντα Μαραβέγια.

Η συνάντηση αυτή, έγινε σε συνέχεια της ευρείας σύσκεψης που προηγήθηκε την περασμένη Τετάρτη για το ζήτημα της λειτουργίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, όταν το σύνολο των εκπροσώπων από τις αιρετές αρχές της Περιφέρειας επισκέφτηκαν τον Υπουργό και έθεσαν τις αντιδράσεις τους για το Σχέδιο “Αθηνά” ως προς τις αλλαγές που προέβλεπε για τα τμήματα των νησιών. Θυμίζουμε πως το Σχέδιο προέβλεπε πως από τα 8 τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τα δύο τμήματα της Λευκάδας μεταφέρονται στην Άρτα και στο Μεσολόγγι μεταφέρεται το ένα τμήμα της Ζακύνθου και τα τρία της Κεφαλονιάς.

Ο Πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, μιλώντας στην εφημερίδα μας, επεσήμανε πως ο Υπουργός καταρχήν δεσμεύτηκε πως τα τμήματα θα παραμείνουν στα νησιά και δε θα μεταφερθούν στην Δυτική Ελλάδα,  ωστόσο τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία του ΤΕΙ, όπως είναι η δημιουργία ενιαίων τμημάτων ή η σύμπραξη με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, παραμένουν ρευστά.

Ο κ. Μαραβέγιας, επανέλαβε πως αυτό για το οποίο σήμερα πασχίζει η διοικούσα επιτροπή, με την απόλυτη στήριξη των τοπικών αρχών, είναι τα ΤΕΙ να παραμείνουν στα νησιά με την συγχώνευση των τμημάτων σε ενιαίες δομές που θα περιλαμβάνουν ξεχωριστές κατευθύνσεις και μελλοντικά να υπάρξει η προοπτική για την σύμπραξη με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

«Η δική μας πρόταση είναι τα τμήματά μας να παραμείνουν στα νησιά, το ΤΕΙ να συνεχίσει να είναι αυτόνομο και να υπάρξει η προοπτική, η οποία ούτως ή άλλως συζητιόταν τον τελευταίο χρόνο, για συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Δεδομένου ότι το Σχέδιο “Αθηνά” περιλαμβάνει ομοσπονδιοποιήσεις στα 5 πανεπιστήμια της Αθήνας, αλλά και στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, σκεφτήκαμε πως θα ήταν καλό να γίνει το ίδιο και στην περίπτωση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Να αποκτήσουν δηλαδή ένα κοινό συμβούλιο και να διατηρήσουν τα όργανα διοίκησης και τις έδρες τους σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραβέγιας.

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, επανέλαβε πως το Σχέδιο “Αθηνά”, είτε εκ παραδρομής είτε λόγω πιέσεων, παρουσίασε τα πράγματα εντελώς διαφορετικά σε σχέση με όσα αρχικά είχαν συζητηθεί μεταξύ του Υπουργείου και της Διοικούσας και επεσήμανε πως αυτά που σήμερα αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης, είναι οι προτάσεις που εξαρχής είχαν γίνει από τη Διοικούσα Επιτροπή.

Για την μομφή που δέχτηκε ο ίδιος αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης, για το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, καθησύχαζαν την κοινή γνώμη για τη διατήρηση των τμημάτων του ΤΕΙ, ο κ. Μαραβέγιας απάντησε:

«Οι μομφές αυτές είναι άδικες, γιατί κανείς από εμάς δεν ήθελε να καταστραφεί μια προσπάθεια που κάνουμε εδώ και τρία χρόνια για την αναβάθμιση του ΤΕΙ. Είναι δυνατόν να συμπλεύσουμε στην κατάργησή του; Αυτό είναι παράλογο! Στο Υπουργείο Παιδείας είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις για την διατήρηση των τμημάτων! Γιατί να πούμε κάτι διαφορετικό;»

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *