Ζάκυνθος

Διακανονισμό της οφειλής από τη ΔΕΥΑΖ προς τη ΔΕΗ ενέκρινε το Δ. Σ.

Την ρύθμιση της οφειλής που έχει σήμερα η  ΔΕΥΑΖ προς τη ΔΕΗ και ξεπερνά τα 3.247.000 Ευρώ αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακυνθίων, που συνεδρίασε εκτάκτως για το συγκεκριμένο θέμα το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής.  Η συνεδρίαση έπρεπε να γίνει εκτάκτως, προκειμένου να υπάρξει απόφαση πριν τις 30 Ιουνίου, οπότε και εξέπνεε η προθεσμία που είχε δοθεί από τη ΔΕΗ.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν προϋπόθεση για την σύναψη της συμφωνίας της ΔΕΥΑΖ με τη ΔΕΗ, καθώς η διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ζητούσε ο Δήμος Ζακυνθίων να μπει ως «τριτεγγυητής».

Το «παρών» στην συνεδρίαση της Παρασκευής, έδωσαν κυρίως σύμβουλοι της πλειοψηφίας και κάποιοι από την μειοψηφία, που έθεσαν ερωτήσεις για τον διακανονισμό που επιλέχτηκε και κυρίως για το αν η ΔΕΥΑΖ θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον διακανονισμό αυτό.

Θυμίζουμε την «πικρή» εμπειρία που υπάρχει από το παρελθόν, αφού την περίοδο πριν την εφαρμογή του Καλλικράτη, έγιναν προσπάθειες για να ακολουθηθεί διακανονισμός με τη ΔΕΗ ώστε να αποπληρωθούν τα υπέρογκα χρέη του Συνδέσμου ύδρευσης, αλλά οι εκάστοτε συμφωνίες δεν τηρήθηκαν.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Παναγιώτης Αβράμης, ήταν αυτός που έκανε την εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, μεταφέροντας στο Σώμα την απόφαση που έχει ήδη πάρει το διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης στην τελευταία του συνεδρίαση.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον κ. Αβράμη, η ρύθμιση που επιλέχθηκε είναι η αποπληρωμή του ποσού σε 36 ισόποσες δόσεις, χωρίς να χρειαστεί η καταβολή προκαταβολής.

Οι υπόλοιπες εναλλακτικές λύσεις, προϋπόθεταν την πληρωμή  προκαταβολής που θα έφτανε το 10 ή 20% του συνολικού χρέους και στη συνέχεια την πληρωμή δόσεων.

«Από το 2011 οπότε και διευρύθηκαν τα διοικητικά όρια της Επιχείρησης, μεταφέρθηκαν στη ΔΕΥΑΖ τα χρέη προς τη ΔΕΗ από τον τέως Σύνδεσμο Ύδρευσης που ανέρχονταν στα 2,5 εκ ευρώ. Σε αυτά τα χρέη έρχονται να προστεθούν και χρήματα που όφειλε η ΔΕΥΑΖ με την προηγούμενη μορφή της για την λειτουργία των εγκαταστάσεων που ηλεκτροδοτούσε. Από το 2011, επιχειρήθηκε συμβιβασμός με τη ΔΕΗ, η οποία αρχικά διεκδικούσε δικαστικά τα χρήματα από το Δήμο, ως υπόχρεο των οφειλών του τέως Συνδέσμου!» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αβράμης, εξηγώντας το ιστορικό της υπόθεσης και συμπληρώνοντας πως η ΔΕΗ είχε καταθέσει αγωγή κατά του Δήμου και κατά της ΔΕΥΑΖ, διεκδικώντας τις οφειλές από το 2009 και μετά.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον κ. Αβράμη, το διάστημα που μεσολάβησε πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του Δημάρχου και της διοίκησης της ΔΕΥΑΖ με στελέχη της ΔΕΗ και η τελευταία εξέλιξη ήταν ένα έγγραφο αίτημα για διακανονισμό που υποβλήθηκε από την Επιχείρηση στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, συνεδρίασε πρόσφατα για το ζήτημα των οφειλών που δεν αφορά μόνο τη ΔΕΥΑΖ αλλά και άλλες ΔΕΥΑ της χώρας.

Η απόφαση που πήρε προέβλεπε τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις για την αποπληρωμή των οφειλών, μια εκ των οποίων επέλεξε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΖ.

Απαντώντας στις διευκρινιστικές ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων, ο κ. Αβράμης, ανέφερε πως οι δόσεις θα καταβάλλονται άτοκα και με δεδομένο ότι το συνολικό χρέος ανέρχεται στο ποσό των 3.247.000 Ευρώ, η μηναία δόση καθορίζεται στις 90.100 Ευρώ.

Στα ερωτήματα για το κατά πόσο η ΔΕΥΑΖ θα μπορεί να ανταποκριθεί στην μηναία αυτή δόση, ο κ. Αβράμης, ανέφερε πως τα χρήματα θα εισπραχθούν από τις οφειλές τρίτων προς την Επιχείρηση.

«Μαζί με τα χρέη, η ΔΕΥΑΖ ΄κληρονόμησε’ και τις απαιτήσεις από καταναλωτές που ανέρχονται περίπου στα 5 εκ ευρώ. Από αυτά, έχει διακανονιστεί και καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις το 1,5 εκατομμύριο. Προσπαθούμε να ρυθμίσουμε και τα υπόλοιπα 3,5 εκ ευρώ, εξετάζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Σε άλλες εποχές και σε άλλες συνθήκες θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε άμεσα μέτρα διακοπών, αλλά τώρα προσπαθούμε να κάνουμε διακανονισμούς» δήλωσε ο κ. Αβράμης, κάνοντας γνωστό πως οι διακανονισμοί που έχουν ήδη γίνει, «βάζουν» στα ταμεία της ΔΕΥΑΖ το ποσό των 75.000 Ευρώ.

Με το διακανονισμό και της υπόλοιπης οφειλής από τους καταναλωτές, μπορεί να καλυφθεί η μηναία δόση προς τη ΔΕΗ.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ ανέφερε πως ήδη η Επιχείρηση έχει περιορίσει τα έξοδά της στο ελάχιστο και θα συνεχίσει να το κάνει για να εξοικονομηθούν χρήματα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *