Ζάκυνθος

Διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές και πορνεία σε κοινή θέα!

Σοβαρότατες καταγγελίες για τα τεκταινόμενα στην περιοχή του Λαγανά, έγιναν από αντιπροσωπεία κατοίκων που συναντήθηκε χθες το πρωί με το Δήμαρχο Παύλο Κολοκοτσά αλλά και τον Αστυνομικό Διευθυντή του νησιού μας Θεόδωρο Μπακάλη, με σκοπό να ενημερώσουν για τα προβλήματα, να εκφράσουν την στήριξή τους στην αστυνομία και τη δημοτική αρχή και να ζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα.

Η συνάντηση αυτή προγραμματίστηκε με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην εκπνοή της τουριστικής σεζόν, ενώ εδώ και μόλις έναν μήνα έχουν αναλάβει καθήκοντα τόσο ο νέος Δήμαρχος όσο και ο νέος επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Η αντιπροσωπεία των κατοίκων ενημέρωσε τις αρχές για σοβαρά φαινόμενα εγκληματικότητας στην περιοχή του Λαγανά κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού, όπως είναι η διακίνηση ναρκωτικών, η παρουσία γυναικών που εκδίδονται παράνομα στην περιοχή της Αγριλιάς αλλά και οι κλοπές, ενώ επεσήμαναν και άλλα προβλήματα όπως η ηχορύπανση, τα τροχαία ατυχήματα, η έλλειψη φωτισμού.

Ειδικά προς το Δήμαρχο τέθηκε και το ζήτημα της αξιοποίησης του ακινήτου του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού για την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων αλλά και τα προβλήματα με την υδροδότηση .

Οι κάτοικοι παρέδωσαν τόσο στο Δήμαρχο όσο και στον Αστυνομικό Διευθυντή ένα αναλυτικό υπόμνημα με τα προβλήματα στην περιοχή, το οποίο συμπεριλάμβανε και συγκεκριμένες προτάσεις για εντατικότερους αστυνομικούς τροχονομικούς ελέγχους και στον κεντρικό δρόμο, για την παρέμβαση του Σώματος Δίωξης Ναρκωτικών και του Τμήματος Ηθών.

Για το σοβαρό πρόβλημα των κλοπών, η αντιπροσωπεία των κατοίκων απέδωσε πολλά από τα κρούσματα σε μια συγκεκριμένη ομάδα Ρομά και προσκόμισε στον Αστυνομικό Διευθυντή και αποδεικτικό υλικό που είναι ένα βίντεο που δείχνει έναν βρετανό τουρίστα να πέφτει θύμα μιας ομάδας που βρισκόταν  στον κεντρικό δρόμο του Λαγανά.

Αξίζει να αναφέρουμε πως μεταξύ άλλων οι κάτοικοι επεσήμαναν ότι πολλές φορές οι καταγγελίες τους δεν έχουν ανταπόκριση, ενώ επεσήμαναν πως υπήρξαν περιπτώσεις που τουρίστες απευθύνθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Λαγανά, αλλά οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν αγγλικά.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής ανέφερε πως θα ήθελε να έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή για αυτά τα συμβάντα, ζήτησε να υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά των κατοίκων ώστε να καταγγέλλουν άμεσα στις αρχές τα κακώς κείμενα και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας.

Ζήτησε δε να ενισχυθεί και από τους κατοίκους το αίτημα για αύξηση της αστυνομικής δύναμης στη Ζάκυνθο, επισημαίνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Από τη δική του πλευρά ο Δήμαρχος προανήγγειλε μια ευρεία σύσκεψη στην οποία θα δώσει το παρόν και ο Αντιπεριφερειάρχης, υποστήριξε πως υπάρχει ένα “κοινό μέτωπο» με τον κ. Νιοτόπουλο αλλά και το Βουλευτή για την επίλυση των προβλημάτων του νησιού και ζήτησε να υπάρξει μια θέση υπεύθυνη στάση στο ζήτημα της διατήρησης των απορριμμάτων.

Το υπόμνημα της αντιπροσωπείας των κατοίκων αναφέρει:

Κύριε Δήμαρχε,
Κύριε Αστυνομικέ Διευθυντή Ζακύνθου,

Κρίναμε σκόπιμο, μετά την συλλογή υπογραφών που σκοπό είχε την στήριξη της προσπάθειας του Δημάρχου και της Αστυνομίας να καταπολεμήσει το έγκλημα και τη διατάραξη της κοινής ησυχίας να σας αναφέρουμε και αναλυτικότερα τα προβλήματα της πόλης των κατοίκων του Λαγανά. Επίσης να σας προτείνουμε και κάποιες λύσεις.
Ενημερώνουμε το Δήμαρχο και αναφέρουμε στον Αστυνομικό Διευθυντή τα εξής:

1. Τις κλοπές: ΄Έχουμε δει κλοπές σε κοινή θέα από την γνωστή σπείρα στην οποία συμμετέχουν και παιδιά με την καθοδήγηση των γονιών τους. Παιδιά (ανήλικα) τα οποία με μεγάλη τέχνη κλέβουν τις τσάντες των τουριστριών και όσων βρίσκονται σε κατάσταση μέθης. Τις περισσότερες φορές τα περιστατικά λαμβάνουν χώρα στον κεντρικό δρόμο αλλά και στα σκοτεινά σοκάκια της Πόλης του Λαγανά. Έχουμε καταγγείλει πολλές φορές τα περιστατικά στην Αστυνομία, αλλά η σπείρα βρίσκεται κάθε βράδυ στο κέντρο της Πόλης μας. Πιστεύουμε πως η Αστυνομία θα πρέπει να ασχοληθεί εις βάθος με το θέμα ξεκινώντας άμεσα ανακρίσεις υπόπτων.

2.Τη διάθεση ναρκωτικών: Ειδικά τη φετινή σεζόν έχουμε δει μπροστά στα μάτια μας τουρίστες επί τω πλείστων να περπατούν σαν ναρκωμένοι, χωρίς να ξέρουν που βρίσκονται και τι κάνουν. Μετά από ερωτήσεις που κάναμε σε τουρίστες μάθαμε ότι υπάρχουν κάποια χημικά ναρκωτικά τα οποία η νεολαία χρησιμοποιεί κατά κόρον. Παρακολουθούμε όπως ειδοποιηθεί το τμήμα δίωξης ναρκωτικών για να ερευνήσει περαιτέρω το θέμα. Επίσης πρέπει να γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι στο αεροδρόμιο, όπου εκεί είναι η κύρια πηγή εισόδου.

3.Την παράνομη πορνεία: Εθεάθησαν στον κεντρικό δρόμο του Λαγανά, στο ύψος της Αγριλιάς αφρικανές ιερόδουλες που παρενοχλούσαν τους τουρίστες αλλά και πολλές φορές τους κατοίκους, προσφέροντας επί πληρωμή σεξουαλική ικανοποίηση. Προτείνουμε το θέμα να δοθεί για έρευνα στο τμήμα ηθών.

Εκτός της εγκληματικότητας το πρόβλημα της διατάραξης της κοινής ησυχίας ήταν πολύ έντονο φέτος. Συστηματικά, συγκεκριμένες επιχειρήσεις παίζουν εκκωφαντικά μουσική, μετά την λήξη του ωραρίου χρήσης των μουσικών οργάνων. Ζητάμε πρώτα στους επιχειρηματίες αυτούς να χαμηλώσουν την ένταση ώστε να μπορέσουμε να κοιμηθούμε και ζητάμε από την αστυνομία την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τα περιστατικά αυτά.

Ένα ακόμη τραγικό γεγονός είναι η παραμέληση τέκνων από γονείς Ρομά, μη μόνιμων κατοίκων, οι οποίοι αφήνουν μόνα τα παιδιά τους στο κέντρο της Πόλης. Πράγμα που είναι απάνθρωπο για τις ζωές των παιδιών αυτών.
Πολλές φορές τα έχουμε βοηθήσει δίνοντάς τους τροφή, νερό και χρήματα.

Θα θέλαμε ακόμη να σας ζητήσουμε και εντατικότερο έλεγχο στο κέντρο της πόλης για τους τουρίστες που οδηγούν σε κατάσταση μέθης. Είναι συχνά τα περιστατικά της επικίνδυνης οδήγησης, ακριβώς γιατί δεν έχουν την ανάλογη οδηγική εμπειρία σε τετράτροχα. Πρόβλημα επικίνδυνων οδηγών υπάρχει όμως και το χειμώνα οπότε ομάδες νεαρών κάνουν αυτοσχέδιους αγώνες στον κεντρικό δρόμο, συνήθως την Κυριακή.

Κρίνουμε ότι επειδή όλα τα παραπάνω προβλήματα που αφορούν την εγκληματικότητα είναι πολύ μεγάλα τα τελευταία χρόνια, πρέπει να ειδοποιηθεί και το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων της Αστυνομίας.
Στην συνέχεια αναφέρουμε στο Δήμαρχο τα εξής:
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με την έλλειψη νερού στην περιοχή. Ζητούμε την επάρκεια νερού σε πρώτη φάση για οικιακή χρήση.

Μάθαμε ότι μια από τις περιοχές που μπορεί να γίνει ο ΧΥΤΥ είναι το οικόπεδο της πρώην ΕΡΤ. Επειδή τα σκουπίδια στο σημείο αυτό θα βρίσκονται σε κοινή θέα από τον κεντρικό δρόμο που περνάνε πλήθος τουριστών, ζητάμε να επιλεγεί μια άλλη τοποθεσία μη ορατή από τους τουρίστες, μακριά από την Πόλη του Λαγανά που είναι πλημμυρισμένη με παραθεριστές τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ζητάμε επίσης να δοθούν ονόματα στους δρόμους της Πόλης του Λαγανά και την αρίθμησή τους, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ταχυδρομικές παραδόσεις.
Κρίνουμε ότι η περιοχή του Λαγανά χρειάζεται διοικητική αυτονόμηση από την κοινότητα του Παντοκράτορα με ξεχωριστό τοπικό συμβούλιο, για να μπορέσουμε να λύσουμε καλύτερα τα προβλήματα. Δηλαδή να δημιουργηθεί η τοπική κοινότητα Λαγανά, αφού είναι Πόλη.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα φωτισμού τον χειμώνα στους δρόμους της Πόλης. Εμείς οι κάτοικοι κυκλοφορούμε σους δρόμους αυτούς χειμώνα καλοκαίρι. Τα δημοτικά φώτα δεν πρέπει να ανάβουν μόνο το καλοκαίρι.

Ακολουθούν οι υπογραφές των μελών του συντονιστικού των κατοίκων της Πόλης του Λαγανά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *