Ζάκυνθος

Διαβούλευση χωρίς προαπαιτούμενη λύση τον Λίβα ζητά ο Λ. Νιοτόπουλος

 

Τη διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης με την νέα δημοτική αρχή προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς να λειτουργεί εις βάρος της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος εκφράζει ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και το κατεπείγον έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών προς τις απερχόμενες και νέες αρχές σε Δήμο και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Το έγγραφο, θυμίζουμε πως ζητά την άμεση διακοπή λειτουργίας του ΧΥΤΑ και την προώθηση της λύσης για νέες εγκαταστάσεις στο Λίβα, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο της επιβολής βαρύτατου προστίμου που θα προσδιοριστεί από την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο ο κ. Νιοτόπουλος επισημαίνει πως δεν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις υπό το βάρος αυτού του είδους των «τελεσιγράφων» και με προαπαιτούμενα!

Να σημειωθεί πως το πρωί του περασμένου Σαββάτου ο κ. Νιοτόπουλος ταξίδεψε στην Κέρκυρα όπου έδωσε το παρόν σε σύσκεψη την οποία διοργάνωσε ο συνδυασμός ΑΝΑΣΑ με επικεφαλής τον νέο Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο και είχε σαν αντικείμενο το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τον περιφερειακό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών αποτυπώνει στο έγγραφο του αυτό που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στην τελευταία παράγραφο αναφέρεται πως προωθείται μια ΚΥΑ για την μεταφορά των αποβλήτων σε νόμιμο αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ εκτός Ζακύνθου. Για να βγει αυτή η ΚΥΑ θα έπρεπε να υπάρχει και μια πρόταση που να την προκαλεί, αλλά από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει καμία πρόταση από το Δήμο ή το Φορέα που να ζητά την έγκριση για την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Ζακύνθου. Που θα πάνε τα σκουπίδια και με ποιο κόστος;» σημείωσε αρχικά τονίζοντας πως θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις προς τους πολίτες για το σχεδιασμό που γίνεται.

Σε ότι αφορά την σαφή οδηγία του Υπουργείου Εσωτερικών για οριστική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο ως συνάρτηση της ολοκλήρωσης της Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη θέση Λίβα, ο κ. Νιοτόπουλος επικαλέστηκε την εκκρεμότητα που παραμένει μετά την προσφυγή φορέων και κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά από την Περιφέρεια να προχωρήσει άμεσα στην Τεχνική Μελέτη για την μονάδα επεξεργασίας στη θέση Λίβα, η οποία εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο για να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Εκκρεμεί όμως μια απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας! Σήμερα ο Περιφερειάρχης θα υπογράψει την ανάθεση της Τεχνικής Μελέτης με την πιθανότητα αύριο το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποδεχτεί την προσφυγή; Ουδείς διαφωνεί τέλος με την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ η καλή λειτουργία του οποίου είναι δεδομένη και αυτό δεν έχει να κάνει με το Λίβα» τόνισε.

Ο νέος Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε πως δεν θέλει να αποδώσει αλλά να αναλάβει ευθύνες για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, τονίζοντας όμως πως στην συζήτηση που θα γίνει, δεν πρέπει να υπάρχουν «προαπαιτούμενα».

«Σαφώς έχουμε μια καταδικαστική απόφαση και αν δε δρομολογήσουμε εξελίξεις σαφώς θα έχουμε και πρόστιμα. Δεν μπορεί όμως να μπαίνει το πρόστιμο ως απειλή για να πάρουμε αποφάσεις βιαστικές που θα καταδικάσουν το μέλλον του τόπου μας. Να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση, χωρίς προαπαιτούμενα. Μια καινούργια συζήτηση αφού ούτως η άλλως και ο Λίβας δε βρίσκεται σε επίπεδο ωρίμανσης. Δεν είναι δυνατόν το θέμα να μένει σε εκκρεμότητα και πρέπει να βρούμε ένα βιώσιμο μοντέλο» δήλωσε, συμπληρώνοντας πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν μας καταδίκασε επειδή δεν προχωρήσαμε στο Λίβα, αλλά επειδή δεν κάναμε σωστή διαχείριση του ΧΥΤΑ μέσα στα όρια του ΕΘΠΖ.

Ο κ. Νιοτόπουλος τόνισε πως η νέα περιφερειακή αρχή, θα συνεργαστεί τόσο με την υφιστάμενη όσο και με τη νέα δημοτική αρχή, αναζητώντας τις ενδεδειγμένες λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να είναι βιώσιμες.

«Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε μια κατασκευή και να μην ξέρουμε ποιο θα είναι το κόστος λειτουργίας. Αν είναι όσο ολόκληρος ο προϋπολογισμός του Δήμου, δε θα συνηγορήσω στο να ανατινάξουμε την οικονομική ζωή του τόπου. Επιβάλλεται διαβούλευση και αυτό που σήμερα μας έχει κολλήσει στον τοίχο να το χρησιμοποιήσουμε ως αφετηρία για κάτι καλύτερο» κατέληξε.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *