Ζάκυνθος

Διαβουλεύσεις για τα έργα στο Λίβα – Τροποποιήσεις ζητά ο νέος Δήμαρχος για την καλή εκτέλεση του έργου

Παρουσία του νέου Δημάρχου Ν. Αρετάκη συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης των έργων στο Λίβα – Ερωτήματα στη διαχειριστική αρχή του ΕΠΕΡΑΑ για τροποποιήσεις στο έργο που θεωρούνται επιβεβλημένες από το νέο Δήμαρχο

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής  Παρακολούθησης των έργων στο Λίβα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο και αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες έγινε παρουσία του νέου Δημάρχου Ζακυνθίων Νικήτα Αρετάκη.

Θυμίζουμε πως πρόκειται για μια επιτροπή που συστάθηκε στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που υπεγράφη εδώ και καιρό μεταξύ του Δήμου Ζακύνθου και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με σκοπό να  παρακολουθεί την εξέλιξη των έργων της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων που έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται στο Λίβα, αλλά υπολείπονται ως προς το σημαντικότερο έργο που είναι η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας αλλά και του χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Παρών ήταν και ο μελετητής των έργων Γιάννης Φραντζής, ενώ στην συζήτηση τέθηκαν συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα και ερωτήματα  από το νέο Δήμαρχο Νικήτα Αρετάκη που έχει μελετήσει πολύ καλά το φάκελο του έργου, ενώ έχει ήδη επισκεφτεί την προσωρινή μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων που ήδη λειτουργεί στο Λίβα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσαν μια σειρά από ζητήματα, με κυρίαρχο το ζήτημα της μελέτης, κατασκευής αλλά και διαχείρισης του εργοστασίου από τον ίδιο ανάδοχο που θα αναδειχθεί από τον προβλεπόμενο διαγωνισμό. Ο κ. Αρετάκης από την πρώτη στιγμή είχε θέσει ζητήματα για την σκοπιμότητα μιας τέτοια επιλογής.

Θυμίζουμε πως πριν από λίγες ημέρες, με επιστολή που έδωσε και στη δημοσιότητα, ο νέος Δήμαρχος σημείωνε μεταξύ άλλων πως σε ότι  αφορά το διορισμό Τεχνικού Συμβούλου στο έργο για την αμοιβή του οποίου προβλέπεται ποσόν περίπου 300.000 ευρώ, θα πρέπει ο επιλεγείς υποψήφιος να έχει εμπειρία Τεχνικού Συμβούλου σε αντίστοιχο έργο Εργοστασίου Διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο να λειτουργεί κανονικά. Σε σχέση δε με την κατασκευή του εργοστασίου για την οποία έχει προκριθεί ως μέθοδος διαγωνισμού «Μελέτη-Κατασκευή» σημείωνε πως η  μέθοδος «Μελέτη – Κατασκευή» προϋποθέτει πλήρη και σωστή μελέτη η οποία πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει. Αλλιώς πέραν της Οικονομικής επιβάρυνσης θα υπάρξει πολλή μεγάλη χρονική καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου (ιδέ Θέατρο Ζακύνθου).

«Η επιπλέον ανάθεση από το Δήμο και της λειτουργίας της μονάδας στον ίδιο τον εργολάβο με αυτό το διαγωνισμό είναι απαράδεκτη, διότι αφενός καταργεί τον σκοπό της εγγύησης καλής λειτουργίας του έργου και αφετέρου θέτει τις βάσεις πλήρους εξάρτησης του Δήμου από την παρουσία ενός συγκεκριμένου εργολάβου με απρόβλεπτες οικονομικές επιπτώσεις για τη συντήρηση και λειτουργία της μονάδος. Κατόπιν τούτων θεωρούμε απαραίτητο ή να δεχθείτε τη συνεργασία μας, δια ότι αποφασίσετε εφόσον εμείς θα το εκτελέσουμε ή να αναβάλετε την οποιαδήποτε ενέργειά σας μέχρι την ανάληψη της ευθύνης από τη νέα Δημοτική Αρχή, άλλωστε τούτο είναι χρονικώς εφικτό» σημείωνε χαρακτηριστικά.

Καθώς τα χρονικά περιθώρια για την προκήρυξη των διαγωνισμών του έργου είναι ασφυκτικά, σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να γίνει μια επίσκεψη από το νέο Δήμαρχο στη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος στην Αθήνα, προκειμένου να τεθούν ερωτήματα και να ζητηθούν τροποποιήσεις που ο κ. Αρετάκης θεωρεί επιβεβλημένες.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *