*Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ακίνητη περιουσία
*Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 3.931 στρέμματα
*Έχουν γίνει 1053 εγγραφές ακινήτων και χρειάζονται 450 συμβόλαια
*Για κάθε ακίνητο χρειάζεται έλεγχος τίτλων από νομικό
*Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, δεν έχουν γίνει όλα τα τοπογραφικά
*Συγκεντρώθηκαν στοιχεία από όλα τα Τοπικά Συμβούλια
*Δασικές εκτάσεις περιλαμβάνονται στην περιουσία του Δήμου
*Στο Κτηματολόγιο θα κατατεθεί όλη η περιουσία του Δήμου
Της Αγγελικής Ξενόφου
Στο θέμα της δημοτικής περιουσίας έπεσαν το βράδυ της Τετάρτης τα φώτα της δημοσιότητας καθώς όλοι ήθελαν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όσα θα ανακοινώνονταν με αφορμή τις αντιπαραθέσεις των ημερών για την έκταση στο Ναυάγιο.
Η συνεδρίαση άρχισε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα και μέχρι τις 11 τη νύχτα συνεχιζόταν με αρκετή ένταση. Για την επίμαχη περιοχή του Ναυαγίου στο πλάτωμα και τις ευρύτερες εκτάσεις που διεκδικούνται εκεί, ανακοινώθηκε από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας κτηματολογίου του Δήμου Δ. Τουρκάκη ότι «το Ναυάγιο δεν είναι καταγεγραμμένο ως περιουσία του Δήμου». Όμως έγινε η πρόταση να αναλάβουν νομικοί να διεκδικήσουν όλα όσα ανήκουν στην αυτοδιοίκηση και παράλληλα να γίνουν τοπογραφικά και να αναζητούν έγγραφα που θα πιστοποιήσουν το Δήμο ως ιδιοκτήτη.

Το θέμα της περιουσίας του Δήμου αναπτύχθηκε σε τρία επίπεδο και είχε ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη ως τρία διαφορετικά θέματα:
Δημοτική περιουσία και υποβολή αυτής στο Ελληνικό κτηματολόγιο
Επιχώρια περιουσία Δήμου Ζακύνθου αναγνώριση και κατοχύρωση της
Ενημέρωση για τυχόν δημοτική περιουσία εντός των Τ.Κ. Μαριών Αναφωνήτριας και Βολιμών
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εξέφρασαν την απορία τους και ο κ. Τουρκάκης απάντησε πως υπάρχει τώρα τελευταία μία παραφιλολογία με την επιχώρια περιουσία και το αν υπάρχουν συμβόλαια.
Ο Δήμαρχος κλήθηκε να απαντήσει για τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με εκπροσώπους της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ για την αγοραπωλησία των ορεινών και παρότι είχε δώσει συνέντευξη τύπου πριν από λίγες ημέρες, έδωσε με λιτές γραμμές το περίγραμμα των συζητήσεων. Μεταξύ άλλων είπε ότι δεν επεδίωξε τη συνάντηση αλλά του έγινε πρόσκληση και σημείωσε πως είχε την άποψη ότι ο Δήμος είχε κάνει τις νομικές ενέργειες για να κατοχυρώσει την περιουσία του. Ο κ. Αρετάκης ανέφερε ότι δεν πρόκειται για την εταιρεία του Κατάρ που κάνει επενδύσεις αλλά για μία θυγατρική της, εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να μην προχωρήσει η επένδυση και έκανε γνωστό ότι του έδειξαν ένα απλό σκαρίφημα.

Η ενημέρωση
Στη συνέχεια ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κτηματολογίου και δημοτικής περιουσίας Διονύσης Τουρκάκης έκανε με τη σειρά τις εισηγήσεις του.
Είπε ότι η δημοτική περιουσία είναι τα κοινόχρηστα πράγματα που γράφονται στα βιβλία και αυτά εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον. Έδωσε τα στοιχεία της απογραφής του 2012 όπου σε δύο διαφορετικούς κωδικούς καταγράφησαν 342 και 353 ακίνητα.
«Η πρώτη μας δουλειά ήταν να γίνει σύνταξη των τοπογραφικών αλλά αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. 120 ακίνητα είναι μη εντοπισμένα. 840 έχουν έγγραφα. Το 10% είναι εντός οικισμού. Το 20% είναι εντός σχεδίου πόλης. Τα περισσότερα ακίνητα είναι στις Δημοτικές Ενότητες Ζακυνθίων και Λαγανά. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 3.931 στρέμματα. Έχει γίνει έρευνα στα αρχεία της Βιβλιοθήκης για να βρούμε στοιχεία. Πρέπει να προμηθευτούμε 450 συμβόλαια. Για κάθε ακίνητο πρέπει να γίνει έλεγχος τίτλων. Ζητήσαμε από τα Τοπικά Συμβούλια να μας απαντήσουν τι έχουν. Για παράδειγμα στο κερί υπάρχουν ακίνητα που δεν έχουν καταγραφεί. έχουμε στοιχεία για τις 44 από τις 47 Κοινότητες. Χρειάζεται να γίνει ταύτιση με τα συμβόλαια, να γίνουν τοπογραφικά και μετά να υποβληθούν στο Κτηματολόγιο» είπε μεταξύ πολλών άλλων ο κ. Τουρκάκης.
Η προθεσμία που υπάρχει για το Κτηματολόγιο είναι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου αλλά θα δοθεί νέα παράταση γιατί μέχρι τώρα στη Ζάκυνθο έχει προσέλθει το 1/3 των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών ακινήτων.
Μεταξύ των ερωτήσεων που τέθηκαν ήταν αν υπάρχουν δασικές εκτάσεις που είναι περιουσία του Δήμου, αν κάποιες από τις δημοτικές εκτάσεις πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ και τι έχει γίνει με την καταγραφή των δρόμων και των γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΖ.
Η περιοχή του Ναυαγίου
Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην περιοχή των Βολιμών και ειδικότερα στις εκτάσεις γης κοντά στο Ναυάγιο.
Ο κ. Διονύσιος Τουρκάκης είπε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία και ότι δεν είναι καταγεγραμμένο σαν περιουσία του Δήμου, όμως έχουν γίνει πράξεις από την εκκλησία και από το Δήμο.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βολιμών Ν. Θεοδόσης, που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του και παρουσίασε τις 500 υπογραφές των κατοίκων του χωριού.

Για την αγοραπωλησία των ορεινών ο κ. Τουρκάκης είπε ότι η υπηρεσία όταν ενημερώθηκε έπραξε ορθά και με έγγραφο στο Δήμαρχο ζήτησε να οριστεί τοπογράφος και δικηγόρος για να ελεγχθεί το συμβόλαιο. Μετά από 6 μήνες παραδόθηκαν 70 έγγραφα στους δικηγόρους Διονύση Γκούσκο, Γιάννη Κολοκοτσά και Σ. Καπνίση για να στοιχειοθετηθούν ασφαλιστικά μέτρα και το Μάιο του 2015 έγινε πρόσθετη παρέμβαση στο δικαστήριο. Ο κ. Τουρκάκης έδωσε κι άλλα στοιχεία για το δικαστήριο που έγινε, είπε ότι δεν ελήφθησαν υπόψη τα στοιχεία αυτά από το Δήμο και ότι τελικά ορίστηκαν δύο πραγματογνώμονες.
Ο κ. Τουρκάκης ζήτησε να πάρει όλα τα έγγραφα ένας δικηγόρος και αφού τα εξετάσει να απαντήσει αν πρέπει να δηλωθεί κάποια περιουσία, ότι δηλαδή ανήκει στο Δήμο. Για το συμβόλαιο της ΠΙΜΑΝΑ είπε ότι ο Δήμος θα έπρεπε να καταθέσει διεκδικητική αγωγή και για τις διορθώσεις που θα γίνουν (όπως ανέφερε η εταιρεία) για να εξαιρεθούν ιδιοκτησίες, ο κ. Τουρκάκης είπε ότι χρειάζεται διόρθωση του συμβολαίου που θα περάσει ξανά από την Εφορία, καθώς δεν αρκεί ένα νέο τοπογραφικό.
«Μέσα στα 15 χιλιάδες στρέμματα υπάρχουν χώροι που ξεκάθαρα ανήκουν στο Δήμο και πρέπει να διεκδικηθούν. Η περιουσία αυτή θα πρέπει να δηλωθεί στο κτηματολόγιο. Πρώτα θα τη δηλώσουμε και μετά θα γίνουν τα δικαστήρια» σημείωσε ο κ. Τουρκάκης.
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνεχίστηκε μέχρι αργά καθώς ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των Συμβούλων.

Η απόφαση που ελήφθη αναφέρει ότι θα γίνει υποβολή όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου στο Κτηματολόγιο και επιπλέον θα γίνει καταχώρηση της επιχώριας περιουσίας.
Τις διαμαρτυρίες τους κατέθεσαν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων που δεν τοποθετήθηκαν