Οι επόμενες ενέργειες από τη Διεύθυνση Μελετών του Υπουργείου Παιδείας αναμένονται το προσεχές διάστημα προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία και άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κτήριο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης, τα οποία αν και χρονίζουν, επιδεινώθηκαν μετά τον πρόσφατο σεισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές στην εφημερίδα μας από την Μηχανολόγο Μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας κ. Λ. Νασόι που πριν από περίπου ένα μήνα πραγματοποίησε αυτοψία στο κτήριο, το ζήτημα που θα ξεκαθαριστεί τις επόμενες ημέρες από τους μηχανικούς της Υπηρεσίας είναι αν θα αξιοποιηθεί η υπάρχουσα μελέτη ή θα χρειαστεί να γίνουν επικαιροποιήσεις και συμπληρώσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που αφορούν το κτήριο όπως είναι συμπληρώσεις στα ηλεκτρομηχανολογικά, η πυροπροστασία κτλ.
Σημειώνεται πως η υπάρχουσα μελέτη εκπονήθηκε το καλοκαίρι του 2013 επίσης από το Υπουργείο Παιδείας μετά από ανάθεση σε ιδιώτη και αφορούσε όλο το κτήριο του Πνευματικού Κέντρου με εκτιμώμενο προϋπολογισμό τα 2.500.000€ περίπου.
Με την συνδρομή των μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε Ζακύνθου είχε ξεκινήσει πριν τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου του 2018 ο διαχωρισμός του τμήματος της υπάρχουσας μελέτης που αφορά στους χώρους της Βιβλιοθήκης σε μια προσπάθεια να γίνουν κάποιες από τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις όσο το δυνατόν πιο άμεσα και ει δυνατόν κατά προτεραιότητα.
Το «χτύπημα» του Εγκέλαδου και το ειδικό καθεστώς στο οποίο περιήλθε η Ζάκυνθος μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασης που αφορούν και το κτήριο της Βιβλιοθήκης και σε αυτό προσβλέπουμε για να μην υπάρξει νέα ολιγωρία : Είναι γεγονός πως από το σεισμό του 2006 και τις ζημιές που προκλήθηκαν στο αναγνωστήριο, δεν έγινε καμία παρέμβαση στο κτήριο, ενώ και η μελέτη του 2013 έμεινε στον … «πάγο». Η αγωνία που εκφράζουν σήμερα και εκπρόσωποι του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης είναι να χαθεί και άλλος χρόνος σε διαγωνισμούς, αναθέσεις και διαδικασίες που θα χρειαστούν για την επικαιροποίηση της μελέτης, αλλά αντίθετα να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις και επισκευές όσο το δυνατόν πιο άμεσα.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ