Ζάκυνθος

Δεν καταργείται η 20η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Μια θετική εξέλιξη ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς κατά τη διάρκεια της τελευταίας Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε και αυτή αφορούσε την διατήρηση της λειτουργίας της 20ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στη Ζάκυνθο.

Θυμίζουμε πως στις αρχές Μαρτίου ο ίδιος ο κ. Μυλωνάς είχε αποκαλύψει την πρόθεση του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού – Τουρισμού να καταργήσει την 20η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Ζάκυνθο έτσι ώστε η υπηρεσία να συγχωνευτεί με αυτή της Κεφαλονιάς και να έχει έδρα το Αργοστόλι.

Η κατάργηση της Υπηρεσίας με έδρα τη Ζάκυνθο, προβλεπόταν σε Σχέδιο Νόμου που αναμενόταν να υποβάλει για ψήφιση το Υπουργείο και αυτό που αξίζει να αναφερθεί, είναι πως η υπηρεσία της Ζακύνθου ήταν η μοναδική που επρόκειτο να σταματήσει να λειτουργεί.

Στην προχθεσινή Συνέντευξη Τύπου, ο Αντιπεριφερειάρχης ανακοίνωσε πως οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τη Ζάκυνθο απέδωσαν καρπούς και πως ο αρμόδιος Υφυπουργός δεσμεύτηκε πως η 20η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θα συνεχίσει να λειτουργεί στη Ζάκυνθο.

«Μετά την άμεση αντίδρασή μας, είχαμε μια ευτυχή κατάληξη στο θέμα της λειτουργίας της 20ης Εφορίας Αρχαιοτήτων. Υπήρχε σχέδιο Νομοθετικής Ρύθμισης για συγχώνευση της υπηρεσίας με την Κεφαλονιά. Ο Υφυπουργός Π. Αλεβιζάτος, επικοινώνησε μαζί μου την προηγούμενη εβδομάδα και πριν την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και μου ανακοίνωσε πως η κατάργηση της Υπηρεσίας δε θα γίνει» ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.

Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όμως μετά την επικοινωνία με τον Υφυπουργό το θέμα αποσύρθηκε.

Θυμίζουμε πως στην επιστολή που απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς στη Βουλευτή Ζακύνθου Μαρία Κλαυδιανού, το Δήμο και τα Μ.Μ.Ε αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε απερίφραστα το σχέδιο Νομοθετικής Ρύθμισης για το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το εν λόγω σχέδιο αυθαίρετα καταργεί την 20η Εφορεία Αρχαιοτήτων από τη Ζάκυνθο και την συγχωνεύει με την Κεφαλονιά, ως Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς Ζακύνθου με έδρα το Αργοστόλι και αρμοδιότητα να επεκτείνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ζακύνθου»

Να σημειωθεί πάντως πως παρά τη θετική εξέλιξη με την μη κατάργηση της Υπηρεσίας, παραμένει σε εκκρεμότητα το σοβαρό πρόβλημα με την λειτουργία του Μουσείου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, το οποίο παραμένει κλειστό για το κοινό, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *